Доступність посилання

ТОП новини

Через коронавірус у Білорусі віртуально відзначають День Волі. ВІДЕО


Реклама святкування 102-ї річниці Білоруської Народної Республіки
Реклама святкування 102-ї річниці Білоруської Народної Республіки

Мінськ – Вперше за 30 років у Мінську не відбулося вуличної акції, концерту чи навіть розігнаної демонстрації опозиції на 25 березня, у річницю проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки. Причина цього – пандемія коронавірусу. Хоча в Білорусі офіційно карантин не оголошено, проте люди остерігаються масових зібрань.

Як і УНР, БНР проіснувала короткий час

25 березня свідомі білоруси традиційно святкують річницю утворення Білоруської Народної Республіки, яка історією свого виникнення та недовгого існування дуже схожа на Українську Народну Республіку. БНР була оголошена виконкомом Всебілоруського народного з'їзду як незалежна демократична держава, де всі громадяни мають рівні права.

У БНР існували свої військові формування, паспорти, поштові марки, були відкриті консульства в кількох країнах, існувала своя система освіти тощо. У 1918 році БНР визнали Німеччина, Чехословаччина, Латвія, Литва, Литва, Естонія, Болгарія, Україна. Уряд УНР навіть надав уряду БНР державну позику.

Перший уряд БНР – Народний секретаріат. Мінськ, 1918 рік
Перший уряд БНР – Народний секретаріат. Мінськ, 1918 рік

Білоруська Народна Республіка проіснувала недовго та була задушена більшовиками, але історики вважають її прообразом і попередницею незалежної Білорусі. Уряд БНР у вигнанні існує і до цього дня, не передаючи свої повноваження чинній білоруській владі. Тоді як уряд УНР в екзилі після відновлення незалежності Української держави передав свої повноваження українській владі.

Святкування на тлі арештів

До 1990 року річниці БНР святкували білоруси за кордоном, у Польщі, Чехословаччині, США. Там же залишилися могили засновників БНР, а ті, хто залишався в СРСР, потрапили під репресії та в ГУЛАГ. Свято річниці БНР повернулося до Білорусі у 1990 році, перед самим розпадом Радянського Союзу.

Святкування річніці БНР у Вільні (тоді Польща) в білоруській гімназії, 1935 рік
Святкування річніці БНР у Вільні (тоді Польща) в білоруській гімназії, 1935 рік

У короткий період 1991–1994 років, до приходу до влади президента Олександра Лукашенка, дата 25 березня святкувалася на державному рівні. При Лукашенку 25 березня залишилася святковою датою лише для опозиційних чинній владі сил, ініціаторами святкових заходів відтоді стали опозиційні партії та діячі культури.

Вуличні заходи опозиції з нагоди Дні Волі з 1996 року стали акціями протесту проти режиму Лукашенка, які супроводжувалися побиттям учасників та масовими арештами.

День Волі. Побиття та арешти демонстрантів в Мінську стають «традицією». День Волі у 2017 році
День Волі. Побиття та арешти демонстрантів в Мінську стають «традицією». День Волі у 2017 році

Особливо масовими арештами і побиттям відзначилася білоруська влада в 2017 році, коли під час демонстрації міліцією було затримано понад 700 осіб, включно з лідерами опозиції, багато кого побили.

Святкування-концерти

У 2018 році на тлі певної «лібералізації» білоруська влада дозволила гідно відзначити 100-річчя БНР. Група блогерів та молодіжних активістів швидко зібрала на краудфандінговой платформі гроші на проведення концерту, свято в центрі Мінська за участю відомих артистів тривало цілий день. Концерт тоді відвідали десятки тисяч людей, переважно молодь.

Концерт під час Святкування 100 років БНР у Мінську, 2018 рік
Концерт під час Святкування 100 років БНР у Мінську, 2018 рік

Влада не очікувала такого піднесення в молодіжному середовищі, вважається, що молодь, яка виросла і свідоме життя прожила при Лукашенку, індиферентно ставиться до відродження національної мови та культури. Свято показало, що це не так.

У 2019 році році масштабні вуличні концерти-святкування на річницю проголошення БНР пройшли в Мінську і Гродно, вони також були дозволені владою.

Віртуальне святкування

У 2020 році, у зв'язку з епідемією коронавірусу, святкові заходи було вирішено проводити віртуально.

Ми вирішили організувати День Волі у віртуальному форматі за участю відомих діячів культури, громадських активістів і музикантів
Організатори свята

«Зараз ми не можемо просто скласти руки і сказати, що все погано. Ми не можемо залишити вас без свята. Ми вирішили організувати День Волі у віртуальному форматі за участю відомих діячів культури, громадських активістів і музикантів», – заявила команда, яка організовувала попередні свята.

Трансляція святкування ведеться з 17-ї години за київським часом на інтернет-порталі http://hodna.by і сайті http://bnr.by. Організатори запропонували здійснювати ретрансляцію будь-яким іншим інтернет-ресурсам.

Велика частина грошей на цей віртуальний захід була зібрана на краудфандінговій платформі.

На 25 березня прем'єри своїх пісень в інтернеті підготували відомі білоруські співаки, зокрема Зьміцер Вайцюшкевич спеціально до свята записав пісню «25 березня».

А культовий рок-музикант Лявон Вольскі на 21-у годину за київським часом анонсував власний інтернет-концерт.

Святкову передачу в інтернеті з приводу свята БНР-102 зробила також білоруська редакція Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG