Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Пентагоні розповіли, коли відбудеться наступне засідання «Рамштайну»

Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України (формату «Рамштайн») відбудеться 20 травня, йдеться у повідомленні пресслужби Пентагону.

Також відомо, що віртуальне засідання формату «Рамштайн» з Пентагону проведуть міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Чарльз Браун.

Це буде 22 засідання Контактної групи з питань оборони України з моменту створення міжнародної групи в квітні 2022 року.

«Засідання об’єднає міністрів оборони та начальників оборонних відомств з майже 50 країн з усього світу, щоб продовження тісну координацію для забезпечення України засобами, необхідними для захисту її суверенної території», – наголосили у Пентагоні.

Минуле, 21-е засідання у форматі «Рамштайн», відбулося 26 квітня. На ньому очільник Пентагону Ллойд Остін підтвердив, що США виділяють 6 мільярдів доларів на військову допомогу Україні у межах механізму USAI.

ЗСУ відбили штурм Часового Яру – Зеленський

Українські військові відбили 18 травня російський штурм у районі міста Часів Яр у Донецькій області, йдеться у заяві президента Володимира Зеленського у вечірньому зверненні.

За словами глави держави, бої відбуваються не лише в Харківській області, але й на Краматорському, Покровському, Курахівському, південних напрямках. Там, як зазначив Зеленський, «складно, але ЗСУ дають гідну відсіч окупанту».

«Зокрема, особливо й окремо дякую хлопцям, які відбили російський штурм Часового Яру. Наші воїни знищили понад 20 одиниць броньованої техніки окупанта. Молодці, хлопці», – сказав глава держави.

Російські війська близько 5-ї ранку 10 травня почали обстріл прикордонних населених пунктів на Харківщині та пішли в наземний наступ на двох ділянках: у напрямку Липців та Вовчанська. Останній при цьому потужно обстрілювали з РСЗВ, артилерії та авіації, місцева влада оголосила евакуацію.

За повідомленням Міністерства оборони України, протягом доби на Вовчанському напрямку противник здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб, Харківська обласна військова адміністрація повідомляла про проникнення ДРГ.

Також раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що вище російське військово керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня.

З-поміж 77 бойових зіткнень за добу сім ще тривають – зведення Генштабу ЗСУ

З-поміж 77 бойових зіткнень за поточну добу сім ще тривають, «найгарячіше» – на Покровському напрямку, йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ станом на 19:30 суботи, 18 травня.

За інформацією військових, від початку поточної доби українська авіація уразила 18 районів зосередження особового складу ворога та два їхні зенітно-ракетні комплекси. У ЗСУ кажуть, що українські ракетники й артилеристи «завдали ударів по ще трьох районах зосередження ворога та одній радіолокаційній станції».

«Загалом з-поміж 77 бойових зіткнень за цю добу сім ще тривають. При цьому українські воїни чотири рази здійснювали штурмові дії з метою вибити ворога із займаних позицій», – ідеться у повідомленні.

Відомо, що на Харківському напрямку протягом доби відбувалося 10 боєзіткнень. У Генштабу кажуть, що «російські терористи знову завдали повітряного удару по місту Харків, застосувавши дві керовані авіабомби. Проводили штурмові дії на напрямках Глибоке-Лук’янці, Лук’янці-Веселе, Бугруватка-Стариця».

«На Куп’янському напрямку кількість боїв за день зросла до дев’яти, а на Лиманському – до семи. Сили оборони вживають усіх необхідних заходів для стримування ворога та зберігають контроль над ситуацією», – зазначили військовослужбовці.

На Донеччині Сили оборони збили російський штурмовик Су-25

Зенітники 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили над Донецькою областю російський Су-25, повідомляється на сторінці підрозділу у фейсбуці.

«Знову прибили Су-25 ворога! Нині його рештки дотлівають в одній з донецьких посадок», – ідеться у дописі.

Військові зазначають, що це сталося 17 травня.

«Це четвертий ворожий літак, збитий бійцями цієї бригади за останні два тижні», – підсумували у ЗСУ.

Раніше 47-а окрема механізована бригада повідомила про збиття російського гелікоптера Ка-52 «Алігатор», вартість одного такого – 16 мільйонів доларів.

За останніми даними Генштабу ЗСУ, від початку повномасштабної війни Росія втратила 354 літаки. Москва про втрати своєї військової техніки не повідомляє.

У Запоріжжі і Львові відбулись акції на підтримку військових з «Азовсталі»

У Запоріжжі відбулася акція-автопробіг на підтримку українських військовополонених, оборонців Маріуполя, які рівно два роки тому вийшли з «Азовсталі». У заході взяли участь кілька сотень автомобілів та байкерів, які з тематичними плакатами, та національними прапорами, прапорами підрозділів проїхалися центральним проспектом міста.

Також у Львові рідні українських військовополонених зібралися на акцію, щоб нагадати про те, що 2 роки тому їхні сини, доньки, чоловіки, дружини, матері, батьки, брати, сестри, наречені вийшли з заводу «Азовсталь» у Маріуполі за наказом командування. Родичі не знають, де чи живі їхні рідні, де саме їх утримує Росія. Більше інформації тут

«Загроза для кримськотатарського народу та України – не лише російська мова, а й усе російське» – Джемілєв

В'язниця чи російська армія – що гірше для кримчан? Як виживати в умовах масових репресій і воєнних дій? Що робити: покинути Крим чи залишатися на рідній землі? І чому українці тепер стали кримськими татарами?

Відповіді на ці та багато інших питань дає національний лідер кримськотатарського народу, колишній радянський дисидент, народний депутат України Мустафа Джемілєв у великому ексклюзивному інтерв'ю проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії. Читайте і дивіться за лінком

У Нікополі внаслідок обстрілу постраждав чоловік – влада

У Нікополі 64-річний чоловік зазнав осколкового поранення внаслідок атаки РФ, розповів голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

«Сьогодні(18 травня – ред.) у Нікополі через ворожу атаку постраждав 64-річний чоловік. Він отримав осколкове поранення грудної клітки. Лікарі надали всю необхідну допомогу, оговтуватися буде вдома», – йдеться у дописі.

Лисак зазначив, що у місті пошкоджено приватний будинок, кілька торговельних кіосків і три приватні автомобілі.

«Гучно було і на інших територіях Нікопольщини – ворог застосував і дрони-камікадзе, і артилерію. Потерпали Мирівська, Марганецька, Покровська громади. Там, на щастя, люди вціліли», – додав голова ОВА.

Крім того, за даними Лисака, у Криворізькому районі внаслідок падіння уламків збитої ракети зайнялися суха трава та очерет.

«Вогонь рятувальники загасили. Однак пошкоджено лінію електропередачі, внаслідок чого без світла опинилися майже 3 тисячі сімей», – підсумував голова ОВА.

Нікополь регулярно зазнає російських атак з різних видів озброєння – ударних БПЛА, артилерії. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні верифікували дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Російська ППО «втрачає здатність прикривати Крим» – британська розвідка

Успішні атаки ЗСУ на Крим призвели до того, що «російська ППО втрачає здатність ефективно прикривати свої об’єкти на окупованому півострові», йдеться у новому звіті Міністерства оборони Британії.

Британська розвідка оцінила останні удари по об’єктах російських окупантів у Криму, які здійснили ЗСУ. Так, у Міноборони Британії кажуть, що «14 травня внаслідок атаки були знищені елементи батареї C-400 на аеродромі Бельбек, включаючи радар і пускові установки». Також щонайменше два літаки МіГ-31 були знищені на землі.

«Це вже четвертий випадок за останній місяць, коли Росія втрачає свої засоби ППО. Також раніше ЗСУ здійснили успішні атаки на радіолокаційну станцію на горі «Ай-Петрі», а також на аеродром Джанкой», – нагадують розвідники.

У Міноборони Британії наголосили, що «ці дії українських захисників призводять до погіршення здатності Росії захищати повітряний простір навколо Криму». Розвідка припускає, що «РФ буде змушена розосередити повітряні засоби або ризикувати втратою більшої кількості літаків чи передислокували засоби ППО з інших напрямків».

«Крім того, через розосередження літаків дальньої розвідки А-50 окупантам доведеться збільшувати кількість льотних годин і частоту вильотів винищувачів. Це своєю чергою призведе до збільшення проблем з технічним обслуговуванням їхніх літаків», – підсумували у розвідці.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні минулого року очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

У Запоріжжі відбувся мітинг за схвалення закону про демобілізацію

У суботу, 18 травня, в центрі Запоріжжя відбулася акція на підтримку встановлення терміну службу для мобілізованих військових. У ній взяли участь понад 30 учасниць, рідних військових, які тримали у руках відповідні плакати та скандували «Рідні військових за терміни служби», «Чіткі терміни – сильне суспільство» та інші, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Про це тут

У Харкові внаслідок «прильоту» по житловому сектору постраждало 5 людей – влада

У Харкові російські військові вдарили по житловому сектору, розповів міський голова Ігор Терехов.

«Приліт по житловому сектору - кілька приватних будинків зруйновано, є пʼятеро постраждалих», – каже мер міста.

Терехов також уточнив, що серед потерпілих двоє дітей, 13 і 16 років, у них легкі поранення.

Голова ОВА Олег Синєгубов зазначив, що внаслідок обстрілів є руйнування житлової інфраструктури.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Зеленський: Україна та союзники мають «однакові цінності», але часто «різні погляди» на закінчення війни

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна та її західні союзники мають «однакові цінності», але можуть часто мати «різні погляди» на те, яким має бути закінчення війни.

«Безумовно ми хочемо, щоб війна закінчилася справедливим миром для нас. Захід хоче, щоб війна закінчилася. Крапка. Швидше. І для них це справедливий мир. У нас збігаються цінності, а інтереси десь збігаються, десь ні. Це факт. Треба тверезо на це дивитися», – заявив Зеленський в інтерв’ю AFP.

Він заявив, що час від часу відчуває тиск від партнерів. За його словами, це відбувається хвилями – у моменти «слабкості» України. Зеленський також висловив впевненість, що в «деяких ключових партнерів» не припинялися контакти з РФ, «це зрозуміло».

«Всі хочуть знайти якусь модель, щоб війна закінчилась швидше», – сказав президент, відповідаючи на запитання щодо можливості сценарію припинення бойових дій, подібного до того, який встановив розділову лінію на Корейському півострові.

За його словами, Україна перебуває «в нонсенсі, бо Захід боїться, що Росія програє війну, і не хоче, щоб Україна програла її».

Зеленський також зазначив, що Україна очікує від учасників Саміту миру, який запланований на червень, плану дій щодо трьох пунктів. За його словами, йдеться про вільне судноплавство, ядерну й енергетичну безпеку, щоб зупинити удари по критичній інфраструктурі, третій пункт – обмін полоненими та повернення незаконно депортованих дітей.

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн у Швейцарії. Понад 50 країн вже підтвердили свою участь.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

У Кремлі 16 травня заявили, що без Росії обговорювати «питання безпеки, які її хвилюють, абсолютно марно», а саміт буде «пустою схоластикою без перспективи отримати хоч якийсь вагомий результат».

Люди намагалися виїхати з Вовчанська, авто потрапило під обстріл – ОГП повідомляє про загиблих і поранених

На Харківщині авто з цивільними потрапило під російський обстріл у Вовчанську, двоє людей загинули, ще двоє поранені, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

За даними слідства, 16 травня чотири мирних жителя намагались на авто виїхати з міста Вовчанськ, який атакують сили РФ.

«Дорогою містом вони потрапили під ворожий обстріл. 70-річний водій автівки та 83-річна пасажирка загинули на місці. Дружина водія та ще один пасажир отримали поранення», – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора додають, що прокурори та слідчі поліції вживають всіх можливих та належних заходів для документування воєнних злочинів, вчинених російськими військовими.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей. Україна евакуювала майже 10 000 людей з прикордоння Харківщини від початку цього наступу.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), станом на 15 травня сили РФ просунулися не більше ніж на вісім кілометрів від міжнародного кордону на півночі Харківської області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Влада Харкова повідомила про серію вибухів в місті

Влада Харкова повідомила про серію вибухів в місті.

«У місті гучно. Серія вибухів. Будьте обережні», – написав мер міста Ігор Терехов у телеграмі.

Повітряні сили ЗСУ близько 14:40 попередили про пуски керованих авіаційних бомб тактичною авіацією на Харківщині.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю AFP припустив, що російські війська можуть націлитися на Харків.

Зеленський сказав, що від початку наступу на Харківщині російські війська проникли на 5-10 кілометрів уздовж північно-східного кордону. За даними аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), станом на 15 травня сили РФ просунулися не більше ніж на вісім кілометрів від міжнародного кордону на півночі Харківської області.

Напередодні президент РФ Володимир Путін заявив, що на даному етапі сили РФ не мають наміру захоплювати Харків – друге за величиною місто України, розташоване приблизно за 30 кілометрів від кордону. Там досі проживає понад мільйон людей.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей. Україна евакуювала майже 10 000 людей з прикордоння Харківщини від початку цього наступу.

Харків практично щоденного зазнає російських обстрілів. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Сили РФ за підтримки авіації 5 разів намагалися прорвати оборону біля Липців і Вовчанська – Генштаб ЗСУ

На Харківщині сили РФ за підтримки авіації намагалися п’ять разів прорвати рубежі української оборони в районах Липців і Вовчанська.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, станом на 13:30 противник завдав авіаударів поблизу Липців, Веселого, Нескучного та Удів, використавши загалом 17 КАБів.

Крім того, на окремих ділянках українські підрозділи провели штурмові дії.

За даними штабу, протягом доби на Харківському напрямку противник втратив: живої сили – 25 осіб, військової техніки та озброєння – 12 одиниць.

У Генштабі ЗСУ резюмують – на більшості напрямків противник продовжує активні наступальні дії, намагаючись прорвати оборону наших військ. З початку поточної доби відбулося вже 44 бойові зіткнення, найбільше – на Покровському, Краматорському і Курахівському напрямках.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей. Україна евакуювала майже 10 000 людей від початку цього наступу.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Президент України Володимир Зеленський ввечері 16 травня заявив, що Силам оборони «вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська», але російські обстріли не припиняються.

Україна і світ. Путін і Сі намагаються «торпедувати» Саміт миру

Візиту Володимира Путіна до Китаю очікувано приділялося багато уваги. Й не тільки тому, що це був символічний візит – адже Китай став першою країною, яку російський керівник відвідав після свого «переобрання» (хоч, з іншого погляду, а куди ж йому ще їхати? Перелік країн, які може відвідати Путін, після нападу Росії на Україну значно обмежився). Але й також тому що путінська поїздка ніби вписувалася у довгу дипломатичну естафету.

Статтю на цю тему політичного оглядача Віталія Портникова читайте за лінком

«Злочинець не був покараний, а 10 років тому зло геноциду оновило форму» – Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

Президент України Володимир Зеленський у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу заявив, що «злочинець не був покараний», а 10 років тому «зло геноциду оновило форму і так само пішло проти України, почавши з Криму».

«Вісімдесят років тому був скоєний один з найстрашніших злочинів проти життя людей: радянська влада депортувала кримськотатарський народ. І дітей, і дорослих – усіх. За кілька днів. Безжально. На чужу землю. Під акомпанемент брехні. Досі невідоме точне число загиблих – щонайменше свою третину кримськотатарський народ втратив від цієї депортації. І повернутись додому люди змогли лише через десятки років», – сказав він у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Президент нагадав, що «злочинець не був покараний, режим не був засуджений».

«Зневага до людського життя і державне насильство, які панували в минулому столітті, відродились у наш час. Десять років тому старе зло – зло геноциду – оновило форму, змінило ідеологічне прикриття, але не змінило своєї сутності та мішеней і так само пішло проти України, почавши з Криму», – заявив він.

Зеленський наголосив, що «наш спільний історичний обовʼязок» – відповісти на удари Росії стійкістю, «перемогою нашої держави над злом окупації та справедливим покаранням за всі російські злочини цієї війни, починаючи від 2014 року».

«Захищаючи зараз Україну, наших людей і правду про те, що відбувалось на нашій землі, ми вшановуємо памʼять усіх, чиє життя було знищене, та утверджуємо силу людяності – силу для наших наступних поколінь», – додав президента.

18 травня 1944 року радянський режим розпочав депортацію всього кримськотатарського народу до Центральної Азії з Криму. Упродовж трьох днів десятками залізничних вагонів було силоміць вивезено близько 200 тисяч людей.

Щороку в Криму з нагоди роковин Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема, жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Але після окупації півострова Росією проведення подібних акцій у центрі Сімферополя заборонили.

Cили РФ вранці завдали ракетного удару по Одещині – Сили оборони півдня

Російські війська завдали ракетного удару по Одещині, повідомили в телеграмі Сили оборони півдня.

«Близько 6:00 ранку російські окупанти знову завдали удару по Одещині балістичною ракетою (ймовірно, «Іскандер-М»)», – йдеться у повідомленні.

Про наслідки цього удару не інформують.

Як додають Сили оборони, протягом ночі 18 травня сили ППО знищили ударний БпЛА типу Shahed-136/131 на Миколаївщині та розвідувальний БпЛА «Орлан-10» на Одещині.

Ввечері 17 травня російські війська завдали ракетного удару по Одещині. За даними місцевої влади, унаслідок атаки загинула людина, ще восьмеро зазнали поранень.

За даними Повітряних сил ЗСУ, уночі 18 травня російські війська атакували 13 ударними БпЛА типу Shahed-131/136 із районів Приморсько-Ахтарськ та Курськ (РФ). Укранські військові збили усі 13 «Шахедів» у Харківській, Полтавської, Вінницькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Генштаб ЗСУ: з початку доби було 22 бойових зіткнень, вісім ще тривають

З початку доби відбулося 22 бойових зіткнень, з яких вісім тривають, повідомляє у зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом минулої доби на фронті відбулося 116 бойових зіткнень.

На Харківському напрямку противник не припиняє спроб прорвати оборону українських військ.

За даними штабу, з початку доби війська РФ здійснили дві атаки на українські позиції в напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ – успіху не досягли. Українські захисники намагаються відтіснити противника в напрямку населеного пункту Глибоке.

На Куп’янському напрямку українські війська відбивають дві російські атаки в напрямку Берестового – ситуація контрольована. Сили оборони продовжують штурмові дії в районах Синьківки і Тернів, мають частковий успіх в окремих районах.

На Краматорському напрямку протягом поточної доби противник п’ять разів намагався прорвати оборону – українські захисники чотири атаки відбили, триває бій біля Кліщіївки.

«Противник не відмовляється від намірів захоплення міста Часів Яр, незважаючи на втрати в живій силі та військовій техніці. Другу добу поспіль, в напрямку населеного пункту Новий противник широко застосовує бронетехніку. Так, минулої доби російські підрозділи двома танками та 21 бойовою машиною піхоти намагалися вклинитися в наш бойовий порядок, але зазнали втрат та відступили», – повідомляє командування.

На Покровському напрямку тривають дві атаки біля Уманського, на Курахівському тривають чотири бойові зіткнення на напрямках Славне – Парасковіївка, Славне – Новомихайлівка, Солодке – Водяне, Солодке – Костянтинівка. На даний час в ході боїв втрат позицій не допущено.

На Оріхівському напрямку противник здійснив безуспішну спробу витіснити підрозділи Сил оборони північно-західніше населеного пункту Вербове – ситуація під контролем українських військ.

Зеленський: Україна має чверть необхідних засобів ППО

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна має чверть засобів ППО, необхідних для утримання лінії фронту. Про це він заявив в інтерв’ю AFP.

«Сьогодні ми маємо близько 25 відсотків того, що нам потрібно для захисту України. Я говорю про протиповітряну оборону», – сказав він.

Наразі Росія має перевагу в повітрі, що обмежує здатність України захищати міста та утримувати лінію фронту.

«Щоб Росія не мала переваги в повітрі, наш флот повинен мати 120-130 сучасних літаків... щоб захищати небо від трьохсот (російських) літаків», – сказав Зеленський.

Він також сказав, що винищувачі потрібні, щоб «мати паритет» з Росією.

На тлі російського наступу на півночі Харківщини Володимир Зеленський заявив, що для захисту Харкова від російських атак потрібні кілька додаткових систем протиповітряної оборони Patriot.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні верифікували дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

ОВА: кількість жертв російського удару по Харкову зросла

Кількість загиблих унаслідок російського удару по Харкову зросла до чотирьох людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«На жаль, кількість загиблих внаслідок вчорашнього удару по Харкову зросла до чотирьох – сьогодні в лікарні помер 33-річний чоловік», – написав він у телеграмі.

За його даними, ще 16 людей лікуються на стаціонарі, двоє – у важкому стані.

Російські війська 17 травня завдали удару по Харкову, повідомлялось про удар керованими авіаційними бомбами. Раніше було відомо про трьох загиблих та 31 постраждалими.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG