Доступність посилання

ТОП новини
Український військовий 45-ї артилерійської бригади в Донецькій області, 7 травня 2024 року
Український військовий 45-ї артилерійської бригади в Донецькій області, 7 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

На фронті відбулося 146 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ

Упродовж доби 12 травня на фронті зафіксовано 146 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. За цими даними, лише на Покровському напрямку українські військові відбили 30 атак у районах населених пунктів Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області.

«На Харківському напрямку ворог здійснив 10 атак в районах населених пунктів Лук’янці, Глибоке, Вовчанськ, Бугруватка Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Гранів, Липці, Веселе, Нескучне, Стариця, Зарічне, Зелений Яр, Гонтарівка, Томахівка, Юрченкове, Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Липці, Нескучне, Стариця, Вовчанськ Харківської області», – ідеться у вечірньому зведенні.

Також сили РФ атакували на Купʼянському, Лиманському, Сіверському, Краматорському, Курахівському, Времівському, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках.

«Загалом ворог завдав шість ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 41 обстріл із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури», – вказано в повідомленні.

За даними Генштабу, українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по артилерійському засобу, станції радіоелектронної боротьби, пункту управління БпЛА та 15 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Путін зняв Патрушева з посади секретаря Ради безпеки РФ – призначив Шойгу

Президент Росії Володимир Путін зняв із посади секретаря Ради безпеки Росії 72-річного Миколу Патрушева, повідомляють російські інформагенції ввечері 12 травня.

На це місце призначений Сергій Шойгу, кандидатуру якого Путін не став подавати на посаду міністра оборони, запропонувавши замість нього віцепремʼєра уряду РФ Андрія Бєлоусова.

Микола Патрушев перебував на своїй посаді рівно 16 років – він був призначений ще президентом РФ Дмитром Медведєвим 12 травня 2008 року.

«Ми повинні зупинити їх тут». Україна посилює лінію оборони на Донбасі

Російські війська намагалися швидко захопити Часів Яр на Донеччині, щоб використати його як трофей під час святкування у Росії Дня перемоги 9 травня, але доля цього стратегічного міста залишається невизначеною.

Українська армія в меншій кількості та з меншим озброєнням намагається зупинити російський наступ під безперервними повітряними та артилерійськими атаками. Дивіться і читайте про це тут

Блінкен про наступ РФ на Харківщині: «це ціна багатомісячної затримки» з наданням допомоги

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що причиною наступу сил РФ у Харківській області є затримка з наданням Україні необхідної допомоги.

«Немає жодних сумнівів, що це ціна багатомісячної затримки із затвердженням додаткового бюджетного запиту й відправкою озброєння в Україну», – сказав очільник зовнішньополітичного відомства в інтерв’ю CBC News, оприлюдненому 12 травня.

Водночас Блінкен переконаний, що українські військові зможуть ефективно утримувати лінію фронту.

«Я переконаний, що Україна може ефективно утримувати лінію фронту на сході, вона може продовжувати утримувати переваги, досягнуті в Чорному морі, де вона відновила поставки.., а також тримати російські сили під загрозою, зокрема й у Криму, щоб їм було важче продовжувати агресію… Якщо Путін думає, що зможе пересилити Україну, пересилити її прихильників, він помиляється», – зазначив держсекретар.

За його словами, США та Європа роблять усе можливе, щоб прискорити надання допомоги.

Раніше цього тижня адміністрація США виділила Україні новий пакет допомоги на загальну суму близько 400 мільйонів доларів.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої у Вовчанську, місту з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей (за даними влади, нині в цьому населеному пункті залишилося близько пів тисячі жителів).

ЗСУ «вже другу добу ведуть контрударні дії» на Харківщині – Зеленський

Українські військові в Харківській області «вже другу добу ведуть контрударні дії, захищаючи українську територію», сказав у вечірньому відеозверненні 12 травня президент Володимир Зеленський.

Наші оборонні операції тривають у районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка. Це прикордонні села. Також особливо напруженою залишається ситуація на Донеччині, зокрема Покровський напрямок – це Семенівка, Нетайлове. Там щодобово понад 30 бойових зіткнень. Вкрай складно. Звичайно, увага і всім іншим напрямкам наших оборонних дій: Купʼянський, Лиманський, Сіверський, Краматорський, Времівський», – сказав глава держави.

Окремо Зеленський подякував військовим 47-ї окремої механізованої бригади, які воюють на Покровському напрямку, та 110-ї окремої механізованої бригади, перший батальйон якої збив на Донеччині російський Су-25.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої у Вовчанську, місту з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей (за даними влади, нині в цьому населеному пункті залишилося близько пів тисячі жителів).

Нуланд: Україні треба допомогти, щоб вона вела переговори з позиції сили

Колишня заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд, яка обіймала високі посади в Держдепартаменті за президентів Барака Обами та Джо Байдена, відповідала за відносини з Росією та Україною, в першому після відставки інтервʼю виданню Politico заявила, що, як і раніше, вірить, що за підсумками війни з Росією Україна «досягне успіху» і стане більш «суверенною, сильною та європейською» – але тільки в тому випадку, якщо США та їхні союзники продовжать надавати їй допомогу. Вона закликала наростити постачання далекобійних ракет, засобів ППО та сприяти тому, щоб Україна «розвивалася швидше, ніж Росія та Китай».

На думку Нуланд, Україна мала стати першою «цеглиною» для реалізації територіальних амбіцій російського президента Володимира Путіна. При цьому Путін прагнув позбавити Україну суверенітету і демократичного майбутнього, оскільки, на думку Нуланд, демократична Україна самим своїм існуванням ставила б під загрозу модель влади, що склалася в Росії. За словами Нуланд, уже можна констатувати, що Путін не досяг успіху.

При цьому колишня високопосадовиця прямо не відповіла на запитання, чи зможе Україна за підсумками війни повернути всі території у своїх міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом, сказавши лише, що вважає реальним варіант, коли Україна вестиме з Росією переговори «з позиції сили». Зокрема Нуланд сказала, що майбутній договір з Росією, «хоч що б було вирішено з питання про Крим, має включати демілітаризацію Криму», питання ж про кордони – це «справа українського народу». При цьому вона згадала про виведення російських військ і сказала, що будь-який договір має включати механізми, які змусять Росію (говорячи про Росію в контексті війни, Нуланд послідовно говорила про президента Володимира Путіна) його дотримуватися.

Офіційна позиція США полягає в тому, що окупований у 2014 році Росією Крим є українською територією і має бути повернутий під контроль Києва.

На думку Нуланд, у 2022 році, коли велися переговори про мир із Росією, Україна не була в досить сильній позиції і не перебуває в ній і зараз, оскільки Путін зараз готовий на переговори лише за принципом «що моє – моє, а що ваше – це обговорюється», а це неприйнятно.

Нуланд також сказала про помилки, яких, на її думку, припустилися адміністрації США з початку 1990-х років у політиці щодо Росії та Китаю. За її словами, у Вашингтоні швидше за все «недостатньо швидко» зрозуміли, що у Володимира Путіна є «амбіції», повʼязані з територіальною експансією, і продовжували ставитися до Росії як до країни, яка готова дотримуватися світового порядку. На думку Нуланд, у відносинах із авторитарними державами необхідно як намагатися домовитися з їхніми лідерами про співпрацю в «інтересах спільного блага», так і взаємодіяти з громадянами цих країн безпосередньо, «наскільки це можливо». Якщо ж ідеологія цих країн стає експансіоністською і загрозливою для світового порядку, необхідно перейти до стримування і особливо допомагати їхнім сусідам. Такі країни, за словами Нуланд, мають «боятися» реакції Сполучених Штатів на їхні дії.

Нуланд у 2013–2017 роках обіймала посади помічниці державного секретаря в справах Європи та Євразії, а з 2021 до 2024 року виконувала обовʼязки заступниці голови Держдепартаменту. Російські державні ЗМІ та офіційні представники характеризували її як «яструба», жорстко налаштованого проти Росії та на підтримку України.

Епізод, коли під час візиту до Києва в грудні 2013 року Нуланд пригостила людей, які протестували на Майдані, у Росії трактували як доказ того, що США стояли за цими протестами, а так зване «печиво Нуланд» стали мемом. Ще в 2019 році влада Росії заборонила Нуланд вʼїзд до країни, але восени 2021 року вона приїжджала на переговори до Москви – це був один із останніх візитів високопоставленого представника США перед початком російського вторгнення в Україну.

Росія ввела «зелені карти» для українців: без них їм загрожує видворення. Для чого це зроблено?

Влада Росії ввела новий документ для громадян України, які живуть у Росії та на окупованих нею українських землях і не хочуть отримувати російські паспорти, це так звані «зелені карти».

Людям, які не отримають їх до кінця 2024 року, загрожує видворення з Росії та з окупованих територій, зазначено у роз'ясненнях російського міністерства внутрішніх справ.

Запровадження «зелених карток» прокоментував радник обраного мера Маріуполя Петро Андрющенко. Читайте про це за лінком

«Мене в полон не візьмуть»: медики «Сармата» про тил, російські польоти над Часів Яром і допомогу полоненим росіянам

Максимально швидко заїхати на позиції, максимально швидко забрати поранених, максимально швидко поїхати. При цьому не потрапити а ні під артилерійський обстріл, а ні під fpv-дрони. Такі задачі виконують на напрямку Часового Яру бойові медики 21-го окремого мотопіхотного батальйону «Сармат» 56-ї ОМБр. У кожного з них – унікальний бойовий досвід, унікальні думки про окупантів, про війну і про тил.

Із бійцями, які пройшли найгарячіші ділянки фронту, – від Пісків під Донецьком до Вугледара та Часового Яру – і які днями відзначать десяту річницю створення батальйону, поспілкувалися Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода). Дивіться і читайте про це за лінком

У Запоріжжі відбулася акція на підтримку полонених оборонців Маріуполя

12 травня в центрі Запоріжжя відбулася акція на підтримку українських військових, оборонців Маріуполя, які близько двох років перебувають у російському полоні. Організаторами акції виступили родичі та близькі полонених. Окрім них, в акції також взяли участь рідні полонених із інших підрозділів. Про це тут

У Міноборони пояснили, в яких підрозділах служитимуть мобілізовані ув’язнені

Засуджені українці, які будуть мобілізовані до армії, нестимуть службу у спеціальних підрозділах. Проте рішення про мобілізацію буде залежати не тільки від ув’язненого, зазначив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

«Рішення щодо мобілізації конкретного засудженого буде залежати не лише від його особистого бажання та складу злочину, а й від висновку ВЛК, рішення суду та готовності командира прийняти таку особу на службу у свій підрозділ», – сказав він.

За словами речника, рішення про умовно-дострокове звільнення ув’язненого ухвалює суд. Мобілізовані засуджені зможуть служити у відповідних спеціальних підрозділах військових частин.

Також Лазуткін пояснив, що не всіх засуджених зможуть мобілізувати до армії. Обмеження діятимуть для осіб, які відбувають покарання або були засуджені:

  • за злочини проти основ нацбезпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше людей, або вбивство з особливою жорстокістю, або поєднане зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством;
  • злочини проти статевої свободи та недоторканості;
  • злочини, пов’язані з тероризмом;
  • порушення правил дорожнього руху у стані сп’яніння, якщо воно спричинило смерть кількох людей;
  • вбивство або замах на вбивство правоохоронця чи військовослужбовця;
  • особливо тяжкі корупційні злочини.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що до лав Збройних сил України можна було б мобілізувати від 10 до 20 тисяч засуджених

Раніше член Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Давид Арахамія заявляв, що ресурс ув’язнених осіб, яких Україна потенційно може мобілізувати до Сил оборони, складає 15-20 тисяч людей. Він пояснив, що це загальний мобілізаційний ресурс, а скільки з них підпишуть контракт – невідомо.

8 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1, який дає дозвіл деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

До цього міністр юстиції Денис Малюська в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів, що тисячі громадян України, які мають судимість, виявили бажання приєднатися до лав Збройних сил України. Також, за його словами, нині щонайменше 50 тисяч осіб через погашену судимість не перебувають на обліку в ТЦК і СП.

У ГУР розповіли, чи знали про плани Росії щодо наступу на Харківщині

Українська розвідка «знала про плани російських окупантів щодо наступу в Харківській області», розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

«Можна сказати, що дії ворога на даному напрямку розпочалися за графіком, який був відомий, про який було поінформовано. Як і належить Головному управлінню розвідки, всі необхідні інстанції і їх керівництво було поінформовано», – сказав Юсов.

За його словами, «у Харківській області тривають бої, в яких також беруть участь спецпризначенці ГУР».

«Зараз ворог зазнає великих втрат. Зрозуміло, що вся необхідна інформація оприлюднюється і Генштабом, зокрема», – додав розвідник.

Юсов зазначив, що «окупанти кинули у Харківську область солдатів Московського та Ленінградського військових округів». Він звернувся до російських військових і закликав здаватися у полон. Представник ГУР зазначив, що «такі випадки вже є».

«Враховуючи масштаби ситуації з російським угрупованням, їхніх втрат і майбутніх у тому числі було прийняте рішення швидше відкрити додатковий табір для російських військовополонених в Україні», – заявив Юсов.

Генеральний штаб Збройних сил повідомив увечері 10 травня, що російські війська намагаються наступати в Харківській області.

Перед цим президент Володимир Зеленський повідомив, що російські війська спробували «розширити операції проти України». За його словами, «наразі відбувається посилення сил на Харківському напрямку та на лінії кордону з РФ».

Війна в Україні і погіршення відносин Росії із Заходом «обмежили діяльність «Газпрому» – розвідка Британії

Російське вторгнення в Україну та погіршення відносин Росії із Заходом «серйозно обмежили»діяльність «Газпрому», йдеться у новому звіті Міністерства оборони Британії.

У зведенні зазначають, що російський газовий монополіст «Газпром» отримав найбільший річний збиток за останні 25 років. Торік прибутки «Газпрому» впали приблизно на 30%, що призвело до річного чистого збитку у розмірі близько 629 мільярдів рублів (6,9 мільйона доларів США).

«Російське вторгнення в Україну у 2022 році та подальше погіршення відносин Росії із Заходом серйозно обмежили діяльність Газпрому. Нездатність Газпрому повністю переорієнтувати свій експорт і відмовитися від залежності від європейських ринків, ймовірно, надалі обмежуватиме його прибутки щонайменше до 2030 року», – вважають експерти розвідки.

У британському оборонному відомстві зазначили, що «хоча «Газпром» зміг переорієнтувати частину своєї торгівлі на альтернативні ринки, вони, ймовірно, становитимуть лише від 5% до 10% втрачених європейських продажів у 2023 році».

«Дуже ймовірно, що збільшення майбутніх продажів залежатиме від будівництва нових експортних інфраструктурних об’єктів, таких як газопровід «Сила Сибіру 2», – підкреслили аналітики.

В Міноборони Сполученого Королівства зазначили, що «високе оподаткування прибутків «Газпрому» у 2022 та 2023 роках майже напевно зменшило здатність і стимули для компанії інвестувати в експансію на альтернативні ринки». Торік «Газпром» сплатив до російського бюджету приблизно 2,5 трильйона рублів (28 мільйонів доларів США), що становить близько 9% від загальних державних доходів, кажуть у розвідці.

«Російський уряд планує і надалі збільшувати податкове навантаження на Газпром у 2024 році, що, ймовірно, вплинуло на рішення компанії скоротити свої інвестиції на цей рік приблизно на 15%», – підсумували у розвідці.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

Наприкінці березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

Усього з початку року було атаковано 15 НПЗ у 10 регіонах Росії. Їхня загальна переробна потужність – 192 мільйони тонн нафти на рік, порахувало видання The Insider.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

«Ми перемагаємо, займаючись культурою, випускаючи альбоми». Розмова з лідеркою гурту ONUKA

Електро-фольк гурт ONUKA розпочав свій концерт у Празі з подяки присутнім. Кожен куплений квиток – це порятунок життя, пролунало зі сцени, адже цей європейський тур – частково благодійний. Інша місія цих виступів перегукується з презентованим альбомом ROOM: у час війни це також про дім для українців за кордоном, але й комунікацію України назовні.

Про закордонні тури у час війни, про російську музику в українських чартах і те, що може змінити історію українських народних інструментів Радіо Свобода поспілкувалося із фронтвумен гурту ONUKA Натою Жижченко перед її концертом у Чехії. Читайте і дивіться за лінком

Сирський: в одних районах у сил РФ «частковий успіх», а в інших – «ЗСУ їх витісняють»

В одному з районів на фронту у російських військових є «частковий успіх», розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у телеграмі.

Однак, за його словами, «на інших ділянках українські військові витісняють противника та покращують своє тактичне положення».

Як зазначив головком, «на Куп’янському, Сіверському, Лиманському, Покровському напрямках тривають гарячі бої, ситуація дуже динамічно змінюється».

«В одних районах противник має частковий успіх, в інших – Сили оборони витісняють противника та покращують своє тактичне положення», – повідомив Сирський.

Також російські військові «не полишають спроб просунутися до Часового Яру на Краматорському напрямку», каже Сирський. Головком ЗСУ уточнив, що «росіяни продовжують наступальні дії східніше міста; крім того, окупанти намагаються відновити втрачене положення в районі Кліщіївки поблизу Бахмута».

«Попри складну ситуацію на фронті проводиться ротація підрозділів для відпочинку військовослужбовців та відновлення боєздатності бригад», – додав головнокомандувач ЗСУ.

Генеральний штаб Збройних сил повідомив увечері 10 травня, що російські війська намагаються наступати в Харківській області.

Перед цим президент Володимир Зеленський повідомив, що російські війська спробували «розширити операції проти України». За його словами, «наразі відбувається посилення сил на Харківському напрямку та на лінії кордону з РФ».

У Бєлгороді обвалився під’їзд багатоповерхівки: влада РФ каже про «влучання снаряда»

У російському Бєлгороді 12 травня пролунали вибухи. У мережі повідомляють, що «обвалився під’їзд багатоповерхівки», пише російська служба Радіо Свобода.

Як зазначають у мережі, у Бєлгороді обвалився під’їзд багатоповерхового будинку з десятого до першого поверху. Під завалами можуть бути люди, причина руйнування невідома.

Російські ЗМІ пишуть про нібито «п’ятьох загиблих», проте інформація не підтверджена.

Губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков традиційно звинувачує Україну в обстрілі та стверджує, що в начебто «в будинок влучив снаряд». У мережі пишуть, що «на будинок впала російська керована авіабомба».

Російські ЗМІ повідомили, що «у зруйнованому будинку обвалився дах. У цей момент там нібито працювали МНСники».

Згодом стало відомо, що Головний слідчий комітет Росії відкрив кримінальну справу щодо «терористичного акту» у Бєлгороді. У Міноборони РФ заявили, що нібито «житловий будинок пошкоджено уламком однієї зі збитих ракет «Точка-У».

Редакція Радіо Свобода наразі не може незалежно перевірити ці дані. Українське командування наразі не коментувало ситуацію.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи в Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

Шольц щодо українців у Німеччині: «працевлаштованим нічого не загрожує»

Українцям з посвідкою на проживання та з офіційним працевлаштуванням у Німеччині нічого загрожує», каже канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Як зазначив канцлер, «українці з роботою зможуть залишатися у Німеччині, попри те, що Україна хоче повернути громадян, які проживають за кордон».

«Правова ситуація така, що проживання тут не ставиться під сумнів. Працевлаштування також веде до безпеки проживання», – сказав Шольц.

При цьому канцлер закликав українців працевлаштовуватися, оскільки у Німеччині досі спостерігається дефіцит на ринку праці.

«Ми сподіваємося, що ті, хто приїхав з України, щойно вони матимуть змогу працювати, будуть працювати. Варто сказати, що багато хто вже це робить, але є ще кілька сотень тисяч тих, хто терміново потрібен на ринку праці», – додав він.

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18–60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю розв'язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, підтверджуючи це рішення МЗС, вказав, що перебування українців за кордоном «не звільняє від обовʼязків перед Батьківщиною».

Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив 24 квітня, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку і допомогти сусідній країні у війні проти Росії.

Повітряні сили: ППО знищила 5 російських розвідувальних дронів

За минулу добу, 11 травня, підрозділи протиповітряної оборони знищили 5 російських розвідувальних безпілотників у Херсонській та Миколаївській областях, повідомили Повітряні сили Збройних сил України.

«Упродовж минулої доби, 11 травня 2024 року, підрозділами протиповітряної оборони півдня України знищено 5 російських розвідувальних БПЛА – 4 ZALA на Херсонщині та «Орлан-10» на Миколаївщині», - розповіли українські військові вранці 12 травня.

За минулу добу, 11 травня, підрозділи протиповітряної оборони знищили 5 російських розвідувальних безпілотників у Херсонській та Миколаївській областях, повідомили Повітряні сили Збройних сил України.

«Упродовж минулої доби, 11 травня 2024 року, підрозділами протиповітряної оборони півдня України знищено 5 російських розвідувальних БПЛА – 4 ZALA на Херсонщині та «Орлан-10» на Миколаївщині», - розповіли українські військові вранці 12 травня.

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, українські військові збили 39 ракет та 20 ударних дронів.

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також через російську атаку на Кіровоградщині травмована дитина, на Київщині постраждали двоє людей.

У МВС повідомили, що сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Росія: влада каже, що у Волгограді безпілотник атакував нафтопереробний завод

У ніч на неділю, 12 травня, безпілотник атакував Волгоградський нафтопереробний завод. Внаслідок удару на підприємстві виникла пожежа, яку загасили до ранку, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

За словами губернатора Волгоградської області Андрія Бочарова, «постраждалих внаслідок удару дроном немає і що серйозних пошкоджень НПЗ не зазнав».

За даними ЗМІ, загалом «ударів із повітря» вночі зазнали чотири регіони РФ. Так, над Брянською областю російська ППО начебто «збила три дрони», над Липецькою – два.

За інформацією російського Міноборони, «над територією Бєлгородської області були перехоплені дві тактичні ракети «Точка-У».

Також відомо, що «дрони атакували Шебекіно»: там пошкоджено лінії електропередачі, місто та кілька сіл залишилися знеструмленими.

Редакція Радіо Свобода наразі не може незалежно перевірити ці дані. Українське командування наразі не коментувало ситуацію.

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи в Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

ОВА: з населених пунктів Харківщини вже евакуювали понад 4 тисячі людей

Із населених пунктів Харківщини, де активізувалися бойові дії, вже евакуювали понад 4 тисячі людей, розповів голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Триває евакуація населення з територій, де ворог активізував бойові дії. За понад дві доби силами ОВА, місцевих адміністрацій, Координаційного гуманітарного центру та волонтерів, поліції, ДСНС евакуювали понад 4000 тисячі жителів з населених пунктів, де є загроза для життя й здоров’я цивільних», – написав Синєгубов.

За його словами, «усім евакуйованим надається супровід згідно з розробленою ще в 2022 році дорожньою картою». Зокрема, розгорнули ще майже 900 місць для евакуйованих і при потребі цю цифру збільшать. Окрім того, є домовленості з «Укрзалізницею», що у разі збільшення темпів евакуації будуть додаткові потяги за окремими напрямками, каже голова ОВА.

Синєгубов додав, що «на напрямку Старий Салтів проблем з евакуацією та переміщенням цивільного населення немає».

Генеральний штаб Збройних сил повідомив увечері 10 травня, що російські війська намагаються наступати в Харківській області.

Перед цим президент Володимир Зеленський повідомив, що російські війська спробували «розширити операції проти України». За його словами, «наразі відбувається посилення сил на Харківському напрямку та на лінії кордону з РФ».

Скільки танків та артилерії залишилося на базах зберігання РФ?

У Росії тисячі одиниць техніки на базах зберігання, але радянські запаси поступово виснажуються. Скільки в РФ залишається танків, артилерії? І чи вистачить ЗСУ американської допомоги лише для оборони, та чи є варіант піти у наступ?

Це з’ясовували журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії». Дивіться і читайте тут

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG