Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус «вдарив» по інтеграції Білорусі та Росії: Москва відновлює контроль на спільному кордоні


Кордон Росії та Білорусі
Кордон Росії та Білорусі

Росія повернула контроль на кордоні з Білоруссю через загрозу коронавірусу, пересування людей заборонене. Це викликало обурення в Мінську.

14 та 15 березня прем’єр Росії Михайло Мішустін мав телефонні розмови з білоруським колегою Сергієм Румасом, сторони обговорювали в тому числі і пандемію коронавірусу. Але російський прем’єр нічого не повідомив про свої плани, які стосуються Білорусі як сусіда та формального союзника: 16 березня Мішустін неочікувано оголосив про закриття кордону з Білоруссю.

«Ми також прийняли рішення про закриття кордону з Білоруссю для переміщення людей, зробили низку інших попереджувальних кроків, – цитує слова російського прем'єра державне агентство новин ТАСС. – Ми і далі будемо робити все для захисту нашої країни від цієї нової загрози, діяти на випередження, вживати вичерпних заходів, щоб не допустити в першу чергу масового поширення коронавірусу».

Лукашенко: «Росія вся палає від коронавірусу»

Це рішення уряду Росії викликало відверте роздратування у Мінську. Президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав нараду за участю голови своєї адміністрації та секретаря Ради безпеки. Лукашенко визнав, що у Москві не порадилися з Білоруссю, поставили її перед фактом, і сказав, що на цю тему він буде розмовляти з президентом Росії Володимиром Путіним.

«А що думає уряд Росії в цій ситуації? Адже за рік 110 мільйонів тонн вантажу перемістилося транзитом. Вони що, через Україну домовилися возити? Так Україна давно закрилася. Через країні Балтії? Вони теж закрилися. Як вони будуть взагалі ці вантажі переміщувати? Може, нам подумати, а раптом вірус є в трубі з нафтою або з природним газом? 70 мільйонів тонн нафти транспортують нафтопроводом «Дружба». Ось що думали люди, коли приймали такі рішення?» – ці слова Лукашенка прозвучали як загроза на адресу Росії.

За словами Лукашенка, в Білорусі відносно спокійна обстановка щодо пандемії, а ось «Росія вся палає від коронавірусу».

«Так хто від кого повинен закриватися? Питання риторичне», – додав білоруський президент.

Кордон Білорусі та Росії наразі нелімітований та немаркований, там немає застав та митниць, є лише окремі поліцейські пости. Для запровадження реального контролю там багато що треба зробити. Але ця перспектива налякала владу у Мінську.

Білорусь ізолювали усі сусіди

Нам не потрібно закривати кордон ні від поляків, ні від росіян, ні від українців. Вони хочуть – нехай закриваються. Закритися все одно ми не зможемо, це неможливо. Особливо там, де немає кордону з Росією
Олександр Лукашенко


Білорусь не оголошувала карантин у школах і вишах в зв’язку з коронавірусом, не закривала кордон. Позицію влади 16 березня оголосив Олександр Лукашенко: «Нам не потрібно закривати кордон ні від поляків, ні від росіян, ні від українців. Вони хочуть – нехай закриваються. Нам не потрібно цього робити, тому що це пусте. Закритися все одно ми не зможемо, це неможливо. Особливо там, де немає кордону з Росією: там люди століттями ходили і ходитимуть, і якщо, не дай Боже, вже якась чума, то ми її територіально не переможемо».

До Росії державні кордони закрили усі сусіди Білорусі: Латвія, Литва, Польща та Україна. Білорусь поставили перед фактом повної ізоляції у зв’язку з коронавірусом.

Аналітик Денис Івашин вважає, що дії Росії закрити кордон в односторонньому порядку зі своїм єдиним союзником – Білоруссю – є безпрецедентним кроком: «Чи не вперше за дуже довгий час наша країна буде реально ізольована від Росії. Разом з тим ми маємо розуміти, що це викликано в тому числі і низкою факторів всередині нашої країни, які безпосередньо є наразі головними загрозами для здоров'я і життя громадян Білорусі. Серед головних з них – відсутність карантину у зв'язку з коронавірусом».

Коронавірус у Білорусі: офіційно підтверджені 36 випадків​

Станом на 16 березня в Білорусі офіційно підтверджені 36 випадків захворювання на коронавірус.

Чоловік, у якого першого діагностували коронавірус – 21-річний іранський студент Парса Галламі – вилікувався і знову приступив до занять в університеті в Мінську.

Так вийшло, що і Парса, і вірус були не дуже активні, тому симптоми корнавірусу виявили тільки у батька його нареченої, потім з'ясувалося, що захворіли ще двоє людей, які контактували з іранцем. Студенти і викладачі Білоруського національного технічного університету, де вчиться Парса, не захворіли. В університеті на 10 днів був оголошений карантин, який вже закінчився.

Евакуація хворого на коронавірус у Мінську
Евакуація хворого на коронавірус у Мінську

Новим епіцентром спалаху коронавірусу у Мінську несподівано став факультет міжнародних відносин Білоруського державного університету. Хворим виявився один зі студентів, а заразився він від свого батька-бізнесмена, котрий відвідував північну Італію, але не повідомив про це, коли прибув в мінський аеропорт із Мюнхена.

Цей бізнесмен вів активне світське життя, зустрічався з друзями, грав у теніс. Він почувався погано і відвідав приватний медичний центр, але й там не повідомив, що був в Італії. В результаті госпіталізовані лікарі і відвідувачі медичного центру, 91 особа, студенти та викладачі факультету міжнародних відносин, всього понад 240 осіб, і ця кількість постійно зростає у міру виявлення нових «контактних осіб». У п'яти студентів-міжнародників тест на коронавірус показав позитивний результат.

Ще один епіцентр захворювання – Вітебськ. Понад 30 дизайнерів із різних підприємств Вітебська взяли участь в заходах Тижня високої моди в Мілані, в результаті у двох виявлено коронавірус, на карантині – кілька шкільних класів та сім'ї хворих.

Білорусь взяла китайський досвід

Білоруські лікарі пішли «китайським» шляхом – в країні ізолюють всіх, хто контактував із хворими, оскільки вірус починає виділятися з організму через кілька днів після зараження. Ніяких «домашніх карантинів» для них немає. Ризик поширення коронавірусу в студентському середовищі МОЗ Білорусі розцінює як «невисокий». МОЗ категорично проти того, щоб закривати школи, університети на карантин, закривати кордони і скасовувати публічні заходи – тобто робити ті заходи, що вже оголосили в усіх сусідніх країнах.

Категорично проти карантину і закриття кордонів виступив президент Олександр Лукашенко. Більш того, ще 28 лютого він заявив, що Білорусь вже закінчила боротьбу з вірусом.

Але опозиція і громадськість вважають, що білоруська влада діє недостатньо і неадекватно загрозі.

Опозиційні політики заявляють, що МОЗ применшує загрозу, щоб виявити лояльність до позиції Лукашенка, а не стримати поширення пандемії. Значна частина студентів Білоруського державного університету вирішила самоізолюватися – і адміністрація університету 15 березня вирішила скасувати лекції.

Люди не довіряють владі – профспілковий лідер

Олександр Ярошук, голова Білоруського конгресу демократичних профспілок, розцінив дії білоруської влади у зв'язку з коронавірусом як «неадекватні».

Олександр Ярошук
Олександр Ярошук

«Ми бачимо, як стихійно на карантин закрився цілий університет, а влада продовжує пасти задніх. Люди не довіряють офіційній інформації, тому що в диктаторської країні, де інформація приховується, у людей немає довіри до влади. Всі наші сусіди вирішили самоізолюватись, прийняла таке рішення і Росія. І тут така дитяча образа на Росію, немає розуміння, що робиться це на благо людей».

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG