Доступність посилання

ТОП новини

Олег Сенцов став одним із лауреатів Шевченківської премії – джерело у комітеті


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

У п’ятницю, 12 лютого, члени комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка назвали найкращих митців, які стали цьогорічними лауреатами найвищої творчої відзнаки України. Як передає журнал 1576 з посиланням на джерело в комітеті, у номінації «Кінематографія» перемогу здобув ув’язнений в Росії український режисер Олег Сенцов, який був представлений Національною спілкою журналістів України з фільмами «Гамер» та «Носоріг».

Дисидент і публіцист Левко Лук’яненко у номінації «Публіцистика і журналістика» був відзначений за твори в 13 томах «Шлях до відродження».

Шевенківську премію в номінації музичне мистецтво вручили Раду Поклітару за балет-триптих «Перехрестя», балети «Лебедине озеро», «Жінки в ре мінорі», «Довгий різдвяний обід».

Переможцем у жанрі «Образотворче мистецтво» став художник Михайло Гуйда. Комітет відзначив цикл його живописних творів «В єдиному просторі».

У номінації «Концертно-виконавське мистецтво» перемогла Анжеліна Швачка за «виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини».

Про відзнаки у номінаціях «Література» та «Літературознавство та мистецтвознавство» не повідомляється.

Серед претендентів на літературну Шевченківську премію цьогоріч був професор Гарвардського університету, літературознавець Григорій Грабович.

У мистецькому середовищі виникло неоднозначне ставлення до присвоєння Шевченківської премії Грабовичу. Противники такої ідеї навіть звернулися із відкритим листом до голови та членів Шевченківського комітету через, як вони стверджували, «маніпулювання» Грабовичем щодо постаті Тараса Шевченка. Водночас прихильники Грабовича відзначали його літературознавчий, особливо шевченкознавчий, доробок називали таким, що «робить неоціненний вклад у дослідження української літератури та культури на найвищому світовому рівні». Ті, хто став на захист Григорія (Джорджа) Грабовича, також адресували листа президентові на захист його честі.

Національна премія України імені Тараса Шевченка присуджується в кількох номінаціях, серед яких зокрема «Література», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Публіцистика і журналістика», «Кінематографія», «Музичне мистецтво», «Театральна мистецтво»,«Концертно-виконавське мистецтво», «Народне і декоративно-прикладне мистецтво» та «Образотворче мистецтво». Однак щорічно присуджується не більше 5 національних премій (не більше однієї у кожній з номінацій).

Розмір грошової премії, яку отримують лауреати, щороку встановлюється згідно з указом президента. Минулого року розмір кожної премії становив 240 тисяч гривень. Тоді ж лауреатами Шевченківської премії стали Юрій Буряк за книгу поезій «Не мертве море», Костянтин Москалець за книжку есеїв «Сполохи», Микола Компанець за мистецький цикл «Земля моїх батьків» та Петро Панчук, актор Національного театру імені Івана Франка.

Лауреатів нагороджує президент України 9 березня, в день народження Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG