Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт в Україні такий же небезпечний, як і джигадизм та тероризм – глава МЗС Бельгії


(Shutterstock)
(Shutterstock)

«Найнагальніше – це, очевидно, дуже жорстка розмова з Росією щодо України» – Рейндерс

БрюссельСтрічки новин у Бельгії, Франції та Італії свідчать: головна увага місцевої преси й дипломатії, а отже, й самих громадян, прикута до загрози тероризму, ісламського радикалізму та породженої ними міграції з держав Північної Африки і Близького Сходу. Водночас, поступово з’являється усвідомлення іншого виклику: міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс закликає не залишати поза увагою небезпеку, що криється на сході континенту військові дії Росії в українському конфлікті. Про це він, зокрема, говорить у своїй книзі «Європа-Росія», яка 30 червня вийшла друком у Бельгії.

«Треба міркувати над новим діалогом із Росією на середню та віддалену перспективу, але це не є завадою для вирішення короткотермінових питань, зокрема, як припинити військові дії Росії на сході України», – заявляє міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.

Дідьє Райндерс
Дідьє Райндерс

У вівторок побачила світ його нова книга про європейсько-російські відносини. В центрі її уваги – вирішальне питання для європейської безпеки: які політичні та які економічні відносини розвивати з Росією Володимира Путіна нині, коли ЄС переживає власні труднощі та має проблеми з ухваленням рішень.

Головну думку цієї книги під назвою «Європа-Росія» сам Рейндерс формулює так: люди в Бельгії чи Франції зосереджені, насамперед, на загрозах із Півдня – на небезпеці джигадизму так званої «Ісламської держави» і тероризмі. Водночас, те, що сьогодні діється в Україні, несе таку ж велику небезпеку.

Підіть до балтійських країн: ви побачите, що перша тема там – це Україна, друга – теж Україна, а, якщо ви захочете говорити про щось інше, – вам запропонують говорити про ту ж Україну

«У Брюсселі чи в Парижі ми в першу чергу говоримо про тероризм, що походить із Півдня. Але підіть до балтійських країн: ви побачите, що перша тема там – це Україна, друга – теж Україна, а, якщо ви захочете говорити про щось інше, – вам запропонують говорити про ту ж Україну», – пояснює бельгійський дипломат.

Росія буде центральним геополітичним питанням місяців і років Рейндерс

Тому треба бути дуже уважними щодо дебатів з Росією, приходить до висновку міністр закордонних справ Бельгії.

Найнагальніше – це, очевидно, дуже жорстка розмова з Росією щодо України

«Найнагальніше – це, очевидно, дуже жорстка розмова з Росією щодо України. Але надалі треба думати й про новий діалог з Москвою, яку я у цьому дусі відвідав кілька разів», – додає він.

Саме це, на думку Рейндерса, буде центральним геополітичним питанням наступних місяців і років.

Бельгія, як і низка західноєвропейських держав ЄС, займає помірковану позицію щодо конфлікту в Україні та відстоює дію санкцій відносно Росії аж до повної реалізації Мінських угод, укладених у лютому. Водночас, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс неодноразово заявляв, що «нормалізація відносин ЄС та Росії йдуть нога в ногу з нормалізацією ситуації на Донбасі. Відносини з російськими партнерами прямо залежать від прогресу у східних областях України».

Категорично засуджує МЗС Бельгії і незаконну анексію Криму, яку за словами Рейндерса, «ніколи не можливо забути» і яка «довго кидатиме тінь на відносини ЄС і Росії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG