Доступність посилання

ТОП новини

Допомога Європи відчутна і на індивідуальному, і на державному рівні – Гопко


Акція на підтримку України у Варшаві, 23 листопада 2014 року (©Shutterstock)
Акція на підтримку України у Варшаві, 23 листопада 2014 року (©Shutterstock)

«Ми бачимо людяність в багатьох серцях європейців, які розуміють трагедії українських родин»

У ключові моменти української історії українці, які сподівалися на підтримку Європи, залишалися глибоко розчаровані. Відомий український поет Олександр Олесь був змушений емігрувати після поразки української державності. Напередодні Голодомору він написав вірш, де рефреном лунала думка про байдужість Європи до страждань українців – «Європа мовчала». Багато українців побоювалося, що так може статися і цього разу. Чому цього не сталося –​ розмова з народним депутатом України, головою комітету у закордонних справах Ганною Гопко.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Нам дуже важливо зараз бачити єдність Європи в допомозі Україні. Тому що Путін намагається роз’єднати думки багатьох членів Європейського Союзу щодо надання допомоги, особливо, що стосується надання зброї захисної для того, щоб українці могли на випадок ескалації конфлікту себе і свою територіальність захистити.

Водночас, звичайно, багато українців були розчаровані після того, як Росія анексувала Крим і зобов’язання Будапештського меморандуму не були дотримані. Це було порушення в 21-му столітті світового порядку, світової безпеки. І тим не менше, ми зараз стикнулися з новою реальністю, в якій дуже важливо відчувати підтримку Європи. І ми бачимо дуже багато гуманітарної допомоги – від простих людей. Тобто ми бачимо людяність в серцях багатьох європейців, які розуміють трагедії родин, які змушені були залишити рідні місця, тих, хто втратив – вони активно пробуджуються і допомагають нам.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

​Також я хотіла відзначити роботу багатьох посольств, які допомагають українським дітям. Минулого тижня ми відправляли за допомогою посольства Словенії наших дітей в табори. Готується з іншими державами підтримка, коли ми відправляємо родини дітей на реабілітацію.

Ми відправляємо на лікування до Європейських країн наших бійців. Складні операції робляться в різних країнах – в Німеччині, Австрії, Бельгії.

Зараз Європа дуже активно допомагає Україні в плані проведення реформ, і для цього є і підтримка ЄС, Європейської комісії, яка фінансує різні програми ґрантової технічної допомоги, макрофінансової допомоги.

Ми також отримуємо допомогу від Німеччини – 500 мільйонів на відновлення Сходу, на здійснення інфраструктурних проектів. Важливо, крім гуманітарної допомоги, надання і фінансової допомоги для відновлення української економіки. Тому що рецепт нашого успіху – це сильна економіка, це – достойна відповідь агресії Російської Федерації. Це – сильний меседж для громадян Росії в тому, що українці боролися за гідність, за волю, за незалежність і мають свободу, і вони можуть бути і економічно сильними, і саме тому підтримка зараз Європи – кращий досвід.

Естонські музиканти допомагають українським військовим, 16 листопада 2014 року
Естонські музиканти допомагають українським військовим, 16 листопада 2014 року

У нас зараз співпраця з різними посольствами в плані обміну досвідом – коли приїжджають експерти провідних європейських країн, особливо сусідніх – Польщі, Балтійських країн, Румунії – діляться досвідом подолання корупції, здійснення децентралізації, реформи судової гілки влади. Це так само для нас дуже хороша можливість інтеграції в ЄС.

– Росія, очевидно, розраховувала на те, що в Європі існувала втома від України і ставлення було до України не зовсім зрозуміле – де ця країна має бути? Чи вона має бути в зоні російських інтересів, чи вона має бути буфером між Європою і Росією, чи вона має бути повністю членом ЄС? В різних країн Євросоюзу були різні думки з цього приводу. Чи відбувся цей злам у ставленні до України – що це є частина Європи? Що вона в майбутньому є частиною Європейського союзу? І якщо відбувся – то коли?

Розуміння, що українці – це частина європейського простору – на рівні громадян Європейського союзу прийшло для багатьох ще під час Майдану

– Я думаю, що під час Революції Гідності, коли українці заплатили життям за свій вибір, за гідність і за те, щоб ніхто їх не принижував. Це була найкраща інтеграція цінності, де ми посилили Європу, Європу цінностей. Не просто економічних інтересів. Тому що Україна – це Європа. Я хочу сказати: розуміння, що українці – це частина європейського простору – на рівні громадян Європейського союзу прийшло для багатьох ще під час Майдану.

Зараз Росія докладає зусиль доля того, щоб дестабілізувати Україну, щоб довести, що Україна – це failed state – що це абсолютно безнадійна держава, держава, яка не відбулася. Мовляв, скільки тут не допомагай, нічого в нас не складається. Тобто Росія, крім того, що своєю агресією – а агресію я маю на увазі військову, економічну, енергетичну, пропагандистську – вона ще намагається проказати, що у нас нічого не вийде.

Я думаю, що потенційно членство України в Європейському Союзові – це якраз можливість посилення Європейського Союзу

Ми переживаємо багато викликів, і тільки спільними зусиллями ми зможемо дати відповіді на ці виклики, які переживає Україна, тому що це не питання безпеки лише, чи питання майбутнього України. І тому я думаю, що потенційно членство України в Європейському Союзові – це якраз можливість посилення Європейського Союзу.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG