Доступність посилання

ТОП новини

Україна не буде головною темою в ООН – ЗМІ


Той факт, що увага світової спільноти прикута до питань еболи та терористів «ісламської держави», дозволяє Росії зміцнює свою присутність у загарбаному Криму та безперешкодно діяти на на Сході України. Про це пишуть деякі західні ЗМІ на початку нового тижня.

В ООН США та європейські країни перейматимуться загрозою Ісламської держави, епідемією Еболи та переговорами з Іраном щодо його ядерної програми, і «це, очевидно, цілком влаштує Путіна, оскільки відволікатиме увагу від присутності Росії в Україні», – зазначає Стівен Ґерст з Associated Press.

«Україна вже певною мірою поступилася центральним місцем в очах світу кризі на Близькому Сході та епідемії Еболи», – цитує видання Ендрю Вайса з аналітичного центру Carnegie Endowment.

Путін отримує від України те, що хотів, пише Business Insider. Україна зазнала поразки, втративши контроль над частиною східних територій, а також відклавши повне виконання Угоди про асоціацію з ЄС через погрози Росії відновити воєнні дії та запровадити повну економічну блокаду.

І хоча «відступ України був замаскований фанфарами на честь одночасної ратифікації Угоди Верховною Радою та Європарламентом 16 вересня», затримка її виконання – це саме те, чого домагалася Росія перед початком кризи в Україні, тож багато аналітиків занепокоєні, що Угоду про асоціацію й надалі «вихолощуватимуть».

«Під загрозою не тільки вільна торгівля між Україною та Європою, а й спроможність Києва здійснювати реформи та самому приймати рішення щодо свого майбутнього. Українські політики обіцяли реформувати економіку, але з досвіду попередніх 23 років шанси, що вони це зроблять, дуже невеликі», – пише видання.

Корупція в Міністерстві оборони, недавно прийнятні закони про особливий статус частин Донбасу та амністія бойовиків, а також порушення процедури під час голосування за ці законопроекти – все це свідчить, що Україна не може перемогти у війні з Росією, вважає автор.

Однак у Путіна теж є свої обмеження: суспільне невдоволення в країні через загибель російських солдатів, вплив економічних санкцій Заходу, і, як наслідок, внутрішня боротьба в оточенні президента РФ.

Утім, це не означає, що неприємності для України закінчилися, оскільки мета Кремля полягає не в контролі лише над двома містами в Східній Україні. Він прагне зупинити зближення України із Заходом.

«Проте найбільша небезпека полягає в тому, що крихке перемир’я зміниться звичними політичними чварами в Києві та поновленням втоми Заходу від України. Єдиний спосіб для України реалізувати свої європейські прагнення – це протягом багатьох років будувати економічно та політично сильну державу», – підсумовує видання.

Ще в одній статті цього видання під назвою «Україна на межі повного економічного занепаду» Вальтер Курц пише, що тяжка економічна ситуація в Україні недостатньо висвітлюється в ЗМІ. Про те, що Україні загрожує дальше поглиблення економічної кризи та зрештою дефолт, на його думку, свідчать такі ключові показники: спад ВВП майже на 5% порівняно з попереднім роком; темпи падіння роздрібного товарообігу, яких не було з часів фінансової кризи; стрімке зменшення промислового виробництва; нестабільна фіскальна ситуація; зростання державного боргу.

«Однак найбільш нагальним питанням є національна валюта, курс якої падав майже рекордними темпами попри заходи з валютного регулювання», – пише автор. Крім того, «ріст інфляції становить понад 14% і підвищиться ще більше в наступні місяці, якщо гривня залишатиметься слабкою. Реальна заробітна плата стрімко зменшується».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG