Доступність посилання

ТОП новини

Італійська ENI може допомогти Україні з газом


Голова правління ENI Паоло Скароні
Голова правління ENI Паоло Скароні
Італійська компанія ENI розглядає можливість допомогти Україні із постачанням газу. Про це у понеділок повідомив голова правління корпорації Паоло Скароні в інтерв’ю італійському телеканалу RAINEWS.

За словами Скароні, така ініціатива є наслідком його нещодавньої зустрічі у Києві із міністром енергетики Юрієм Проданом. Під час переговорів йшлося саме про послаблення залежності України від російського «Газпрому».

Як пояснив Паоло Скароні, найближчим часом ENI може ухвалити рішення про поставки надлишкового газу до України через близькі європейські країни. Це може бути Словаччина, з якою Київ підписав меморандум про реверсне постачання газу в Україну.

«Але газ із Італії не буде у великих обсягах, хоча кожний кубометр – це допомога», – зазначив раніше керівник ENI в інтeрв’ю американському виданню New York Times.

ENI ставить за мету прокачувати до Києва щорічно понад 3 мільярди кубів газу.

Італія імпортує з Росії майже 30 відсотків природного газу, решту купує в країнах Північної Африки та Північної Європи.

Сьогодні Київ та Братислава підписали меморандум про реверсне постачання газу в Україну. За словами українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, меморандум передбачає постачання до 8 мільярдів кубів газу на рік, але після певних досліджень ці обсяги можуть бути збільшені.

Словацький коридор, який може пропускати в Україну понад 10 мільярдів кубів газу щорічно, блокував «Газпромом».

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу – через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG