Доступність посилання

ТОП новини

Затримані на Дніпропетровщині іноземці: журналісти чи диверсанти?


На Дніпропетровщині, поблизу містечка Першотравенська, виявили двох чоловіків, які знімали на приховану камеру. За даними правоохоронців, затримані – громадянин Білорусі та громадянин Росії, житель Луганської області – передані до управління СБУ. Затримані стверджують, що є журналістами російського телеканалу. Між тим в Україні їх можуть звинуватити у незаконному збиранні інформації та диверсіях. Суд у Дніпропетровську має визначили запобіжний захід одному із затриманих.

За даними штабу національного захисту Дніпропетровщини, двох підозрілих громадян на східному кордоні області з Донеччиною виявили громадські активісти спільно з бійцями батальйону «Дніпро». У затриманих були окуляри із вбудованою відеокамерою, а також носії інформації з уже відзнятими кадрами українських адміністративних будівель, відділків міліції, радіолокаційних станцій та інших об’єктів.

«Хоч вони говорять, що мають стосунок до журналістики, але я в цьому сумніваюсь. Але я не хочу робити ніяких висновків. Після перевірки спецслужбами ми отримаємо відповідь», – заявив керівник штабу Юрій Береза.

Журналісти без посвідчень?

У п’ятницю в Управлінні СБУ в Дніпропетровській області повідомили: справу затриманих іноземних громадян, які здійснювали приховану зйомку, розслідують. Досудове розслідування проходить за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.359 Кримінального кодексу України: незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Як поінформував Радіо Свобода керівник прес-служби відомства в регіоні Ігор Воловик, хоча один із затриманих стверджував, що є журналістом російського телеканалу НТВ і приїхав для підготовки репортажів про Україну, посвідчення журналіста ані в нього, ані в його товариша не виявили.

В іноземців, окрім двох фотокамер і ноутбука, були вилучені окуляри зі вбудованою мініатюрною відеокамерою. Експертиза підтвердила, що вони є спецтехнікою, використання яких законодавство України забороняє, зазначає Воловик.

«У ході розслідування також встановлено, що громадянин Білорусі вчинив контрабанду спецпристроїв. Вказані дії кваліфіковані за ч.1 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії. Громадянин Білорусі затриманий», – сказав керівник прес-служби Управління СБУ в Дніпропетровській області.

Між тим керівництво російського каналу НТВ заявило про зникнення свого співробітника в Україні: за заявою, продюсер однієї з програм телеканалу НТВ Степан Чирич поїхав за завданням редакції в Дніпропетровську область і зник. На каналі запевняють, що його відрядження ніяк не було пов’язане з політичною ситуацією в Україні, у Першотравенську він мав зняти сюжет про зібрання протестантів. Телеканал пов’язує зникнення свого співробітника з даними про затримання на території Дніпропетровської області двох осіб, що «видавали себе за журналістів».

Привід для міжнародного скандалу?

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру імені Разумкова Олексій Мельник каже, що практика діяльності диверсантів під прикриттям журналістів чи звичайних туристів у світі поширена, однак робити висновки саме про цей інцидент можна лише після ретельного розслідування.
Найбільше провокує Росію наша бездіяльність і слабкість, це спонукає її до все більш агресивних дій
Олексій Мельник

Що ж до «шпигунського скандалу» як приводу для ще більшого ускладнення стосунків між Росією та Україною, експерт зазначає: «Стосовно ж скандалу, застережень «не спровокувати Росію», то тут має бути тільки єдина позиція: найбільше провокує Росію наша бездіяльність і слабкість, це спонукає її до все більш агресивних дій. Почитайте виступи Чуркіна, Лаврова, Путіна – вони навіть не шукають приводів для скандалу. Підсумовуючи, скажу, що російській стороні не треба приводів для скандалу, вони ці приводи успішно знаходять самі… Нема нічого екстраординарного в тому, що вони могли взяти камеру, фейкові посвідчення і проводити якусь роботу. Я сподіваюся, що в перебігу розслідування виявиться: якщо це справді журналісти, їх мають відпустити, якщо ж ні – то нести відповідальність».

Тим часом у Дніпропетровській області від четверга почала діяти «гаряча лінія» «протидії сепаратизму» обласної прокуратури: громадяни можуть оперативно інформувати про заклики та дії, спрямовані на повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж країни тощо.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG