Доступність посилання

ТОП новини

Леніна на центральній площі Дніпропетровська замінить Яворницький чи Катерина Друга?


П'єдестал колишнього пам'ятника Леніну в Дніпропетровську
П'єдестал колишнього пам'ятника Леніну в Дніпропетровську
Дніпропетровськ – Створити зону відпочинку чи встановити сучасні монументальні споруди на центральні площі, колишній Леніна, а нині Героїв Майдану, вирішують у Дніпропетровську. Пам’ятник «вождю світового пролетаріату» повалили, тепер з’явився шанс змінити центр міста, кажуть архітектори й громадські активісти. І зробити це потрібно найближчим часом, вважають вони.

На колишній площі Леніна (нині – Героїв Майдану) замість монумента «вождю» зараз імпровізований пам’ятник Небесній сотні: вцілілий гранітний п’єдестал прихильники Євромайдану огорнули великим синьо-жовтим полотнищем і прикріпили фотографії загиблих на столичних барикадах. Однак жителі міста розуміють: ця інсталяція – явище тимчасове, вже слід починати вирішувати, що постане на його місці в майбутньому.


Молоді архітектори з Придніпровської академії будівництва пропонують відійти від застарілої, на їхню думку, концепції встановлення на знакових площах пам’ятників особистостям. Студент Максим Клоченко та викладач Андрій Грицай розробили свій проект – інтерактивний пам’ятник «Дзеркало часу». За їхніми словами, це буде велика архітектурна споруда у вигляді арки. Арка має стати основою для встановлення великого мультимедійного екрану, на який буде проектуватись пейзаж міста. Відтак жителі та гості міста зможуть спостерігати за історією міста, яка твориться на їхніх очах, наживо. Максим Клоченко зазначає: таким чином над містом не нависатиме ніякий «сторож» чи «наглядач», як це було майже півстоліття.

«Сьогодні ми живемо в суспільстві демократичному і вважаємо, що людина як символ епохи, нації, руху, ідеї не може бути господарем міста, адже завжди буде виникати незгода. Ми хочемо дати можливість кожній людині відчути себе вартовим міста, цим господарем. Чому не може бути конкретної символіки? З новою владою, з новим устроєм ще нічого не зрозуміло, можливо, пройде кілька років, люди розчаруються і тоді щодо пам’ятника будуть вигадувати ще щось», – розказує співавтор проекту.


Позиція Майдану незмінна

Ідею молодих архітекторів категорично не підтримують в керівництві дніпропетровського Євромайдану. Координатор Євромайдану Віктор Романенко зазначає: дніпропетровці зробили свій вибір одразу після повалення монумента Леніна – самі, без вказівок, принесли фотографії героїв Небесної сотні й облаштували новий монумент пам’яті загиблих.

«Позиція Майдану незмінна. Люди самі вже визначили – ніхто не організовував, не заставляв, але жителі Січеслава самі визначили – це буде монумент Небесній сотні. Ми це побачили, коли люди понесли лампадки, квіти, щодня там влаштовують молебні. Ми маємо чути людей. Більше нічого там не може бути. Треба віддати шану загиблим», – сказав у коментарі Радіо Свобода Віктор Романенко.

Дніпропетровці схильні пов’язати центральну площу з далеким історичним минулим?
У громадських організаціях Дніпропетровська лунають різні думки – від пам’ятника офіційній засновниці міста Катерині Другій до скульптури Святого Петра (аби якось виправдати корінь «Петр» у назві «Дніпропетровськ»)

У громадських організаціях Дніпропетровська лунають різні думки щодо концепції облаштування центральної площі – від пам’ятника офіційній засновниці міста Катерині Другій до скульптури Святого Петра (аби якось виправдати корінь «Петр» у назві «Дніпропетровськ»). Громадський активіст і юрист Ігор Руденко посилається на дані останнього опитування, за яким жителі міста все ж більш схильні пов’язати площу з далеким історичним минулим.

«Ми українці, ми маємо поважати своїх предків, батьків, бабусь і дідусів. І ми не повинні були так бездумно зносити пам’ятник Леніну. І я особисто не підтримую. Ми не спитали думки людей. Але сталось, як сталось. За опитуванням, йшли пліч-о-пліч йшла підтримка двох пропозицій – пам’ятника Катерині Другій, на жаль, і пам’ятника Яворницькому. Прославив наше місто історик, академік Дмитро Яворницький і от його пам’ятник – новий або перенесений – треба було б поставити на цьому місці, не применшуючи заслуг людей, які загинули за те, щоб скинути цю корупційну владу», – зазначає Ігор Руденко.
Прославив наше місто історик Дмитро Яворницький і от його пам’ятник треба було б поставити на цьому місці
Ігор Руденко


Тим часом міська влада поки не коментує нових пропозицій архітекторів та активістів. Нещодавно міський голова Іван Куліченко заявив, що й сама законність перейменування площі Леніна на Героїв Майдану під питанням – депутати ухвалювали рішення поспіхом, без належного узгодження в профільній комісії міськради, відтак воно може бути оскаржене.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG