Доступність посилання

ТОП новини

Ринок нерухомості в Україні практично зупинився – ріелтори


Київ – Ринок нерухомості в Україні практично зупинився, кажуть ріелтори. Після економічної кризи 2008 року українці бояться брати іпотечні кредити. А державна програма «Доступне житло», за словами експертів, не працює.

За минулий рік ціна оренди квартир в Україні зросла на 10–15%. Нині винайняти квартиру в Києві можна мінімум за 3 тисячі гривень в місяць, повідомив на прес-конференції Віктор Несін, голова Національної ради Ріелторської палати України.

«Дешевшими залишаються ті квартири, які здавалися в оренду ще 2–3 роки тому. І власники квартир, певне, не хочуть псувати стосунки з орендаторами. Кількість операцій з квартирами потроху зростає, але в порівнянні з минулими роками вона менша», – сказав Несін.

На сьогодні ринок нерухомості в Україні перебуває у депресивному становищі. Однак в українців зріс попит на новобудови, тобто на первинний ринок нерухомості, зазначив Сергій Злидень, голова Асоціації спеціалістів із нерухомості України.
Ринок нерухомості в Україні надто залежний від стабільності національної валюти
Сергій Злидень

«Ринок нерухомості в Україні надто залежний від стабільності національної валюти. І якщо гривня девальвується, а первинний ринок нерухомості не буде проіндексований, то станеться так, як 2008 року», – сказав Злидень.

Нині ситуація з ринком нерухомості нагадує кінець 90-х, коли українці не мали грошей на придбання житла, сказав Едуард Бразас, експерт з ринку нерухомості.
Класичних випадків, коли людина взяла 80% на 15 років, практично немає
Едуард Бразас

«Сума іпотеки від загальної вартості житла становить 15%. Людина бере іпотеку на незначну суму. Класичних випадків, коли людина взяла 80% на 15 років, практично немає», – сказав Бразас.

Державна іпотека не працює

За словами експертів, державні програми кредитування, такі, як «Доступне житло», не працюють. Бразас також переконаний, що все це робилося під вибори.

Несін наголосив, що в українців відсутня довіра до таких програм. Якщо ж нинішні державні програми згорнуться, їх навряд чи задіють знову, переконаний голова Національної ради Ріелторської палати України.

«У держави немає коштів, ми ж бачимо, який бюджет. До того ж немає механізму залучення інвестицій. Отож, ці програми фізично не можуть працювати», – сказав Несін.

Експерти також зауважили, що на сьогодні немає тенденцій для зростання цін на нерухомість. На це є низка причин: в українців зменшуються прибутки, відсутні заощадження, а бізнес згортається. Найактивнішими ж на ринку нерухомості, зазначив Несін, ті, хто розмінюють квартири.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG