Доступність посилання

ТОП новини

«Днепропетровск – мой родной дом»


Пісня часів «застою» у виконанні Кобзона стала гімном Дніпропетровська
Пісня часів «застою» у виконанні Кобзона стала гімном Дніпропетровська
Дніпропетровськ – Офіційним гімном Дніпропетровська стала пісня «Днепропетровск – мой родной дом» на слова Роберта Рождественського, яку виконує Йосип Кобзон. Так вирішили депутати міської ради. У патріотичних і мистецьких колах Дніпропетровська обурені: невже не знайшлось сучаснішої, україномовної пісні, ніж ця, написана у часи «брежнєвського застою»? А у міськраді стурбовані тим, чи не порушили авторських прав

Цю пісню радянських часів і так тривалий час у міській раді використовували замість Державного Гімну: коли її вмикали на офіційних заходах, посадовці вставали. Тепер це офіційний гімн одного з найбільших міст незалежної України. Ухвала про це передувала рішенню про підвищення статусу російської мови.

Місцеві комуністи новим-старим гімном задоволені. Перший секретар дніпропетровського обкому КПУ Сергій Храпов каже: пісенна візитівка міста створена професіоналами і в ній доречні слова.

«Хороші пісні, написані 20, 30, 40 років тому, написані від душі, відповідають тій епосі. Абсолютно правильно, що взята саме пісня. А те, що у нинішніх поетів і композиторів не вистачає розуму написати гідну пісню, то це вирок тій епосі, в якій ми живемо», – сказав Сергій Храпов Радіо Свобода.

«Місто заслуговує величного славня»

Між тим патріотична громадськість запитує: невже не знайшлось кращої, україномовної пісні для гімну міста? Голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський підозрює: нинішня влада, що виросла з компартійного середовища, просто не знає інших пісень.

Це недолугий гімн у виконанні Кобзона...
Анатолій Сокоринський
«Нинішня влада спирається на стареньких людей, «гомо советікус», тому вона все робить, щоб привабити цих людей перед виборами. Цей недолугий гімн у виконанні Кобзона – для хорошого, нормального міста? Але ж люди не знають нічого іншого. Місто прекрасне і заслуговує прекрасного, величного славня. Текст можна було б знайти, було б тільки бажання. Головне зрозуміти, що ми будуємо Українську державу, а не постколоніальну Малоросію», – сказав Радіо Свобода Сокоринський.

Про несприйняття офіційної пісні Дніпропетровська лунають думки і в мистецьких колах. Письменниця і журналістка Леся Степовичка свого часу була головою журі конкурсу на створення гімну області. Каже: насправді є чимало талановитих поетів, у доробку яких україномовні вірші, що славлять місто, зокрема, його козацьке минуле.

Січеславщина – це мати і земля Січі Запорозької. Треба було б наголосити, що ми – нащадки козаків. У маленькому тексті треба було б концентрувати всю історію і славу цієї землі. А в тексті Роберта Рождественського знехтувана ця слава і наше козацьке минуле
Леся Степовичка
«Я знаю своїх талановитих колег, я знаю молодих поетів: є повно текстів українською мовою про місто на Дніпрі. Дуже боляче. «Город-труженик» – це радянські слова, які, як і в Росії, поверне нас енергетично в совєтчину, в совок. А що треба було б сказати в гімні? Що Січеславщина – це мати і земля Січі Запорозької. Треба було б наголосити те, що ми – нащадки козаків. У маленькому тексті треба було б концентрувати всю історію і славу цієї землі. А в тексті Роберта Рождественського знехтувана ця слава і наше козацьке минуле», – сказала в коментарі Радіо Свобода Леся Степовичка.

Чи дотримались авторського права?


Між тим у міській раді замислились над дотриманням авторських прав творців. Автора тексту Роберта Рождественського і автора музики Георгія Мовсесяна немає з нами, однак їхні спадкоємці можуть пред’явити претензії, спохватились депутати. Зі свого боку, міський голова Іван Куліченко пообіцяв урегулювати питання.

«Була розмова з Кобзоном щодо його виконання. Всі інші авторські права на цю пісню не оформлені юридично. Ця пісня виконується багато років, і ніхто ніяких претензій не висував. Давайте ми допрацюємо з приводу цього, поспілкуємось з родинами», – сказав він.

Разом із гімном Дніпропетровська депутати ухвалили й прапор міста: на тлі дніпрової хвилі – герб міста. Однак і це рішення сприйняте неоднозначно: дехто з депутатів заявляє, хвиля має надто гострі «зазубрини» і це несе «негативну енергію».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG