Доступність посилання

ТОП новини

«Повернення до школи» у Латвії


Урочисто відкрито оновлене приміщення Ризької Української середньої школи
Урочисто відкрито оновлене приміщення Ризької Української середньої школи
Рига – У столиці Латвії після відновлення відкрито Ризьку Українську середню школу. Урочиста церемонія відкриття відбулася на вищому рівні – до оновленого будинку школи завітали президент Латвії Андріс Берзиньш, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, мер Риги Ніл Ушаков та гості з Київської міської адміністрації. На ремонтні роботи Ризька дума витратила майже два мільйони євро, наразі Україна подарувала Ризькій Українській школі інтерактивний комплекс, книжки і повністю облаштувала кабінет україністики.

Урочиста хода учнів та вчителів школи у національному українському одязі вулицями Риги під акомпанемент шкільного духового оркестру, колоритний віз з маленькими школярами – ось так гучно, весело і незвично розпочалася урочиста церемонія відкриття Ризької Української школи.

Першим до школи увійшов… півень

За словами директора школи Лідії Кравченко, стереотипи – це не для Ризької Української середньої школи. Тому до оновленого приміщення школи першою впустили не кішку, а півня, який є символом Риги. Правда, цього разу півень був в українських чобітках.

Традиційним залишився хліб із сіллю, який учні школи вручили високим гостям.

Президент Латвії Андріс Берзиньш назвав 205 учнів, що навчаються у Ризькій Українській середній школі, народними дипломатами, «які сприяють ще більшому покращенню відносин між Латвією та Україною».

«Ця школа є єдиною в Балтії, але вона настільки гарна, що я думаю, що така українська школа єдина у всій Європі», – зазначив президент.

В Українській школі і мер Риги говорить українською

Ремонт Ризької Української школи став найбільшим інвестиційним проектом Ризької думи минулого року. Проведене повне відновлення історичного будинку школи по вулиці Вісвалжа, 4 та побудованого в радянські часи корпусу.

Ще одним проявом уваги з боку ризької влади було те, що на урочистому відкритті Ризької Української школи мер Риги Ніл Ушаков звернувся до присутніх українською мовою.

«20 років тому Рига стала містом, де було засновано (першу в країнах Балтії) Ризьку українську муніципальну школу», – зазначив Ніл Ушаков. – Ризька дума приділяє велику увагу підвищенню якості освіти у всіх школах Риги, але нам особливо приємно, що ми могли знайти кошти для школи національної меншини».

Школа- символ

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко висловив переконання, що школа й надалі буде зберігати й примножувати славні традиції єднання і дружби між українським та латвійським народами.

«Це школа-символ. Символ любові українців, що живуть за кордоном, до рідної України, до української мови та літератури. Символ піклування української держави до своїх співвітчизників. Це символ українсько-латвійської дружби. Зрештою, це символ нової об’єднаної Європи, про яку ми спільно думаємо і підтримуємо», – наголосив Костянтин Грищенко.

На відкритті школи були присутні і освітяни з Києва. Директор Українського гуманітарного ліцею Галина Сазоненко говорила про давню дружбу, яка існує між Київським ліцеєм та Ризькою Українською школою.

«Я зацитую Костянтина Ушинського, який писав: «Дух школи не в стінах та на папері, а він є в душах вихователів і переходить до вихованців». Так ось той героїчно-стоїчний дух українства, який є тут разом з громадою українською і директором школи Лідою Кравченко, – оце визначальне обличчя школи», – наголосила Галина Сазоненко.

У Ризькій Українській середній школі, яка минулого року відзначила свій 20-річний ювілей, навчання ведеться українською і латиською мовами. Школа у своїй освітній та виховній роботі використовує досвід освітніх установ України і українських освітніх установ інших країн.

Активну діяльність Ризької Української школи було відзначено почесними грамотами та дипломами Міністерства освіти й науки Латвії, Ризької думи, Президента та Кабінету Міністрів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG