Доступність посилання

ТОП новини

«Режим пробив дно у повітрі»: Степан Путило про те, чи чекали таких затримань у команді каналу Nexta.


«На жаль, для Романа зараз боком вийде вся наша діяльність»
«На жаль, для Романа зараз боком вийде вся наша діяльність»

Телефон Романа Протасевича потрапив до рук білоруських силовиків, що могло призвести до витоку даних редакції, в якій він працював. Ступан Путило, засновник телеграм-каналу Nexta, розповів, до яких заходів вдалися колеги затриманого, щоб захистити свої джерела. А також розповів Радіо Свобода про те, чи розглядали колеги Романа таку вірогідність, що подорожі для них можуть бути також небезпечними.

Білоруські силовики 23 травня затримали опозиційного журналіста та блогера Романа Протасевича. Він був на борту літака Ryanair, що екстрено приземлився в Мінську через повідомлення про мінування, яке не підтвердилося. Також затримали його дівчину, росіянку Соф’ю Сапегу.

Протасевич – відомий білоруський журналіст і блогер, автор телеграм-каналу «Білорусь головного мозку», а також співзасновник телеграм-каналу Nexta, над яким вони працювали разом із Степаном Путилою

– Чи вдається отримувати інформацію про те, що зараз із Романом, який його стан, чи вдається адвокатам до нього дістатися?

– До вечора вчорашнього дня не було жодної офіційної інформації щодо затримання Романа, тільки повідомлення на білоруському пропагандистському телебаченні, й те без фотографій, без документів. Вчора ввечері почалися чутки, що Романа помістили в мінську лікарню із серцевим нападом.

Однак пізніше МВС, начебто, спростувало цю інформацію, спростувало відео із Романом, де видні сліди побиття. Йому заретушували небагато обличчя – видні подряпини, особливо якщо зробити знімок більш контрастним, що ми і зробили, то, звісно, видно. Мова його відрізняється від тої, яка завжди була.

Зрозуміло, що Роман перебуває під тортурами, під пресингом, над Романом знущаються, намагаються видобути потрібну інформацію. Ми всі знаємо методи роботи білоруського КГБ, яке не зупиняється ні перед чим, щоб очорнити і змусити людину говорити те, що треба їм. Із адвокатом, на жаль, до останнього моменту не було зв’язку і, судячи з усього, поки що адвокат не потрапив до Романа і його не бачив.

ПЕРЕХОПЛЕННЯ РЕЙСУ FR4978
ПЕРЕХОПЛЕННЯ РЕЙСУ FR4978

– А взагалі когось пускають до нього? Чи можуть близькі, родичі або друзі передати йому щось?

– Ні, нікого не пускають. Все тримається в суворій секретності, все таємно. Батьки його перебувають у Варшаві. Провідати його за білоруськими законами взагалі неможливо і навіть адвокат поки не може відвідати його.

– Відомо, що затримали також і супутницю Романа. Що вам відомо про це, і чи можете ви припустити, що через неї відбувається тиск на Романа?

– Так, безумовно. Дівчина Романа – громадянка Росії і на якій підставі вона взагалі затримана – не відомо, якщо вона жодних законів не порушувала. По ній була іформація офіційна, що вона перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в Мінську. Начебто дипломатичний доступ запросили російська сторона, оскільки вона громадянка Росії. Який зараз стан справ – невідомо, на даний момент.

Була інформація, що вона встигла написати своїй мамі перед своїм затриманням лише слово «мама» і хотіла щось ще написати, але відібрали одразу ж телефон. І на якій підставі вона взагалі затримана і утримується – невідомо.

– Телефон на сьогодні дає можливість отримати доступ до багатьох ресурсів, так само до керування каналами, сторінками. Чи ви помітили якесь втручання після того, як телефон опинився в руках силовиків?

– Так, ми, звісно, вжили всі заходи безпеки, хоча нам немає чого приховувати – вся наша діяльність відкрита, гласна і ми завжди про неї розповідали. Тим не менш, силовики хочуть отримати якусь ексклюзивну інформацію, пропаганда ж трубить про те, що Захід керує нами і так далі. Звісно, це все неправда, хіба що сфальсифіковані документи вони вміють знаходити.

Звісно, вони хочуть отримати список користувачів, які надсилали інформацію, інсайди. Але на щастя, як тільки стало відомо, що Роман прилетів у Мінськ, люди з редакції, в якій він працював, вжили всі заходи, аби видалити Романа з усіх чатів, щоб не підставляти інших людей, які перебувають в Білорусі і про яких вони хочуть дізнатися.

– Я дивилася ваші інтерв’ю, і ви говорили, що навіть у Польщі ви обережні щодо свого пересування, бо знаєте, що за вами можуть стежити. Як так сталося, що таке затримання стало можливим – втратили відчуття небезпеки?

– Найприкріше, що ми з багатьма адміністраторами телеграм-каналів в загальному чаті обговорювали такий момент. Що не можна ні в якому разі літати над Білоруссю чи навіть над дружніми до Лукашенка країнами, тому що може статися таке.

Але, на жаль, Роман або прорахувався, або недогледів, хоча і бачив перед вильотом підозрілу людину в аеропорту в Афінах, яка фотографувала його і потім пішла. Всі ознаки того, що це спланована заздалегідь операція і до такого не був готовий ніхто, і навіть ми.

Звісно, ми побоюємося за своє життя всією редакцією, тому що сотні погроз про те, що ми наступні, що «вас навіть приб’ють на місці і не будуть привозити, а Роману пощастило» і так далі. Звісно, все повідомляємо поліції, все по правилах. Тут за нами спостерігають, чи все в порядку і в безпеці, на щастя поки серйозних інцидентів не було. Слідкуємо за своєю безпекою, за пересуваннями – не ходимо по одному ввечері і так далі.

– Це вам зараз такі погрози надходять?

– Так, саме після затримання Романа: і на приватні повідомлення, на пошту, і в коментарях до відео.

– А від кого – це аноніми, боти?

– Це як аноніми, боти та тролі, так і реальні прихильники «лукашизму», режиму, який зараз є в Білорусі, ну і пропагандистські помийки, які відбілюють Лукашенка, з накрученими підписниками, так само про це трублять.

– У світі стаються випадки отруєнь відомих людей, навіть в тих країнах, де це важко було уявити. Чи відчуваєте ви себе у безпеці щодо цього?

– На 100% не можливо бути у безпеці, але ми вже трохи звикли до постійного загрози, бо вона йде із серпня. Нам надсилають сотні, а були навіть і тисячі погроз із адресами, де ми перебуваємо і так далі. Тобто були підстави боятися ще більше, ніж зараз. Але ми частково вже випрацювали імунітет. Постійні правила безпеки: зміна маршрутів, кодів, паролів, явок і так далі.

– Коли ви давали інтерв’ю одному з найпопулярніших російських інтерв’юерів, то досить різко висловлювалися про Лукашенка. Чи можуть зараз Роману вийти боком ці ваші заяви?

– На жаль, для Романа зараз боком вийде вся наша діяльність. Вся та революція. Яка була в серпні, коли Лукашенко був на волосині від власної відставки, зараз він буде мститися і буде мститися, перш за все, Роману і нам, бо він вважає нас головними ворогами.

Ми навіть раніше за Світлану Тихановську були оголошені в міжнародний розшук по лінії Інтерполу, першими наші канали визнали екстремістськими, терористичними, а потім вже інші почали визнавати.

Це свідчить про те, що режим боїться, перш за все, незалежних медіа, телеграм-каналів, які неможливо заблокувати як сайт, тому вони так хотіли впіймати Романа, з винищувачами із ракетами посадили цей літак. Там на ньому вже будуть відіграватися по повній програмі, на жаль. Треба якомога скоріше зупинити цей безлад.

– Що може допомогти Романові?

– Перш за все, міжнародний резонанс. Про акцію протесту на підтримку говорити не доводиться, бо режим знищує всі активності у зародку. На жаль, робить це успішно. Звісно, грубо, бо в людей просто стріляють, затримують за все підряд, за біло-червоно-білі стрічки, маски, жалюзі навіть – дають 15-30 діб, якщо вдруге виходиш – дають кілька років тюрми. Про яку активність можна тут говорити, людям дуже страшно.

Але коли почнеться економічний фактор, то, звісно, люди вийдуть і на протести, бо їсти вже буде нічого. Роману зараз, перш за все, має допомогти міжнародна допомога: загострення санкцій, аж до відключення від системи SWIFT міжнародної і банківських платежів. Було опитування людей, це підтримала більшість. Визнання режиму терористичним, призупинка будь-яких зв’язків: торгово-економічних, дипломатичних, інформаційних, блокування білоруських супутникових каналів по всьому світу. Призупинка транспортного сполучення, як зараз авіапростір закривають. Якомога сильніше і ширше треба діяти.

– Думаю, що ви обговорювали такий момент, що вас або когось із вашої команди можуть затримати. Чи є план дій для команди в такому разі і як поводитися затриманому?

– Я можливо вас здивую, але ми ніколи не обговорювали те, що робити, якщо нас затримають, бо ми були певні, що в Європі можна перебувати у безпеці і що будь-які загрози тут невеликі. Але, на жаль, загроза прийшла звідти, звідки не чекали – режим пробив дно у повітрі. Навіть і сказати нічого, бо ми не обговорювали такий розклад

Хто такий Роман Протасевич

23 травня 2021 року за особистим наказом Олександра Лукашенка в аеропорту Мінська був примусово приземлений літак Ryanair Афіни – Вільнюс. В результаті затримали журналіста та блогера Романа Протасевича, який перебував на борту літака, а також його дівчину.

Роману Протасевичу 26 років. Як журналіст кілька років співпрацював з білоруськими виданнями. Згодом він приєднався до телеграм-каналу Nexta, де був головним редактором. На момент затримання він працював у команді телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Брав участь у протестах ще підлітком

Ім'я Романа Протасевича стало відомим під час мовчазних мітингів 2011 року. Тоді колишнього кандидата на президентську премію 16-річного Романа затримали. Пізніше він заявив, що мусив забрати документи з ліцею БНТУ, і з його батьками стався конфлікт із політичних мотивів. Як писали ЗМІ, батько Романа в той час був старшим викладачем кафедри ідеологічної роботи Військової академії.

Після участі в мовчазних мітингах Роман Протасевич приєднався до «Молодого фронту». Він також намагався взяти участь у виборчій кампанії до Молодіжної палати Мінської міської ради.

З активіста в журналіста

Після школи Роман вступив на факультет журналістики Білоруського державного університету, але, як повідомляло Єврорадіо, був виключений. Співпрацював з багатьма білоруськими виданнями. Єврорадіо було останнім із них перед виїздом за кордон.

Перебування на Донбасі

Олександр Лукашенко 26 травня заявив, що Протасевич воював на Донбасі. Сам журналіст у 2020 році в інтерв’ю розповів, що він перебував у зоні проведення АТО як журналіст, знімав відео, де був поранений.

Стипендіат премії імені Вацлава Гавела

У 2017–2018 роках Роман Протасевич отримував стипендію від Вацлава Гавела та проходив стажування на Радіо Свобода.

Просив притулку в Польщі ще до президентських виборів

Причиною стало затримання журналіста Володимира Чудянцова, з яким Протасевич дружив у Білорусі. Чудянцова затримали 22 листопада 2019 року дорогою до Польщі. Була інформація, що Чудянцов співпрацює з телеграм-каналом Nexta. На тлі цих подій Роман вирішив залишитися у Польщі.

Залишив Nexta, приєднався до каналу «Білорусь головного мозку»

У Польщі Роман Протасевич відкрито співпрацював з каналом Nexta. Наприкінці вересня 2020 року, в розпал протестів у Білорусі, Протасевич оголосив, що йде з каналу. У березні 2021 року він оголосив про приєднання до команди каналу «Білорусь головного мозку», яким раніше керував блогер Ігор Лосик.

Його батька позбавили військового звання

Ім’я батька Романа – підполковника запасу Дмитра Протасевича – з’явилося в списку силовиків, яких Лукашенко позбавив військових звань на тлі протестів у Білорусі. «Мій батько прослужив в армії 29 років і звільнився восени 2019 року, після чого працював в інкасації. Він не брав активної участі в протестах, його жодного разу не затримували, ні до чого не притягували», – сказав тоді Роман Протасевич. За його словами, батьки виїхали за ним до Польщі, коли він попросив там притулку.

Білорусь оголосила в міжнародний розшук

Протасевича, як і засновника Nexta Степана Путила, Білорусь оголосила в міжнародний розшук. Їх звинувачують в організації масових заворушень та «групових дій, які грубо порушують громадський порядок», а також у розпалюванні соціальної ворожнечі. Блогерів внесли до так званого «переліку терористів», офіційна назва – «Перелік організацій та фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності».

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

XS
SM
MD
LG