Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: загроза усунення спікера Джонсона занепокоїла республіканців у Сенаті


За даними видання, республіканці в Сенаті занепокоєні тим, що чим ближче спікер Майк Джонсон до того, щоб поставити на голосування законопроєкт щодо допомоги Україні, тим більше зростає ймовірність його відставки
За даними видання, республіканці в Сенаті занепокоєні тим, що чим ближче спікер Майк Джонсон до того, щоб поставити на голосування законопроєкт щодо допомоги Україні, тим більше зростає ймовірність його відставки

Республіканці в Сенаті стурбовані і розчаровані можливістю того, що консерватори Палати представників змістять другого спікера за шість місяців, застерігають їх за будь-яку ціну уникнути цього, пише видання The Hill.

За даними видання, вони занепокоєні тим, що чим ближче спікер Майк Джонсон до того, щоб поставити на голосування законопроєкт щодо допомоги Україні, тим більше зростає ймовірність того, що Марджорі Тейлор Грін (республіканка) спробує провести голосування щодо своєї заяви про відставку – той самий механізм, який був використаний для усунення попереднього спікера Кевіна Маккарті.

«Я просто не знаю, чому хтось інший повинен виконувати цю роботу. Якщо Майк Джонсон виявляється неадекватним, я не знаю нікого іншого, хто б навіть спробував це зробити. У нього найкращі дипломатичні навички, він досить консервативний. Але тягар управління дуже реальний, і я просто не знаю, чому хтось хоче взяти на себе цей тягар на короткий термін», – сказав сенатор-республіканець Кевін Крамер.

The Hill пише, що сказати, що республіканці в Сенаті були шоковані жовтневим епізодом, коли вісім республіканців і всі демократи зробили Кевіна Маккарті (республіканець, Каліфорнія) першим в історії спікером, якого відсторонили від посади, було б применшенням.

Як зауважує видання, боротьба, що розпочалася після цього, підірвала значну частину роботи, запланованої на решту року та початок 2024 року, включаючи державне фінансування.

«Саме те, як Джонсон ставився до фінансування уряду – угода, яку він уклав з демократами, щоб уряд працював – разом з його очікуваним планом винести на голосування законопроєкт про допомогу Україні, підштовхнуло Грін подати заяву про відставку, яка, за її словами, була попередженням для Джонсона. Грін та інші консерватори також розлютилися на Джонсона в п'ятницю за те, що він допоміг ухвалити законопроєкт щодо дозволу на стеження за кордоном без вимоги ордера», – пише The Hill.

Вона поки що не ініціювала голосування про відставку, але деякі члени Палати представників вважають, що це лише питання часу.

«Це ціла концепція, що складається з безлічі дрібниць, які продовжують складатися.Це здається неминучим», – сказала в інтерв'ю виданню The Hill член Палати представників Кет Каммак (Республіканська партія Флориди).

Ця ідея непокоїть республіканців у Сенаті, які вважають, що Джонсон опинився у безвихідному становищі, оскільки він не має права на помилку і по суті змушений покладатися на демократів у схваленні ключових питань, пише видання.

Конгрес США з минулої осені не може схвалити виділення Україні військової допомоги.

Сенат США у лютому підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) нещодавно припустив, що пакет, який включає допомогу Україні, буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.

Президент Володимир Зеленський днями заявив, що утому випадку, якщо Конгрес США не схвалить військову допомогу для протистояння вторгненню Росії, Україна «програє війну».

Форум

XS
SM
MD
LG