Доступність посилання

ТОП новини

РФ: дисидента Скобова звинувачують у виправданні тероризму – за пост про Керченський міст


Олександр Скобов
Олександр Скобов

Затриманого в російському Санкт-Петербурзі 2 квітня опозиціонера, колишнього радянського політвʼязня Олександра Скобова звинувачують у «виправданні тероризму» через пост про підрив Керченського (Кримського) мосту. Про це повідомляє проєкт «Підтримка політзеків. Меморіал» із посиланням на його адвоката.

Повідомляється, що ухвала про порушення кримінальної справи була видана відділенням Слідчого комітету по Калінінському району Петербурга. Постанову не дали сфотографувати, тому невідомо, яка саме публікація стала підставою для порушення справи.

Як стверджує «Меморіал», слідство має намір вимагати арешту 66-річного Скобова.

Як зазначає «Медіазона», в телеграм-каналі Скобова Кримський міст згадується в двох публікаціях 17 липня 2023 року. Цього дня вночі морські дрони атакували міст, пошкодивши його. Скобов у постах висловлює сподівання, що «справа знищення Керченського мосту» буде «доведена до кінця».

Учасника опозиційного Форуму вільної Росії публіциста Олександра Скобова затримали ввечері 2 квітня. За попередніми повідомленнями, його звинуватили в сприянні терористичній діяльності.

Скобов підтримує Україну у війні із Росією. 31 березня в інтервʼю сайту проєкту Радіо Свобода «Север.Реалии» він заявив, що закликає допомагати російським добровольчим батальйонам, які воюють на боці України. Російська влада оголосила легіон «Свобода Росії» та «Російський добровольчий корпус» терористичними організаціями.

22 березня 2024 року російське міністерство освіти оголосило Олександра Скобова «іноземним агентом».

Скобов за радянських часів випускав у Ленінграді антиурядовий журнал «Перспективи». У СРСР до нього двічі застосовували «каральну психіатрію», відправляючи на примусове лікування до психлікарні, через участь в опозиційній діяльності. У Росії він публікувався у радикально-опозиційному виданні «Грані». Він неодноразово був гостем ефірів Радіо Свобода до включення ЗМІ до списку так званих «небажаних організацій».

Форум

XS
SM
MD
LG