Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган анонсував «дуже важливу» заяву щодо зерна після переговорів з Путіним


Президент Росії Володимир Путін зустрівся з президентом Туреччини Таїпом Ердоганом у Сочі, 4 вересня 2023 року
Президент Росії Володимир Путін зустрівся з президентом Туреччини Таїпом Ердоганом у Сочі, 4 вересня 2023 року

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що після переговорів у Сочі з російським колегою Володимиром Путіним зробить «дуже важливу» заяву щодо експорту українського зерна.

«Я вважаю, що повідомлення, яке буде озвучене на прес-конференції після нашої зустрічі, буде дуже важливим для світу, особливо для африканських країн», – сказав у вступному слові Ердоган, якого цитує AFP.

У Сочі почалася зустріч Ердогана і Путіна.

Ердогана до Росії супроводжувала велика делегація, до складу якої входять міністри оборони, закордонних справ, енергетики та фінансів Туреччини.

Читайте також: «Зернова угода» і забаганки Кремля. Чи переконає Ердоган Путіна?

Туреччина намагається відновити підписану угоду, яка дозволяла безпечний прохід зерна з трьох українських чорноморських портів.

Зернова угода, або Чорноморська зернова ініціатива, за якою продовольство вивозилося із заблокованих Росією чорноморських портів, була укладена в липні 2022 року. Документи підписали з одного боку представники України, Туреччини та ООН, з іншого – Росії, Туреччини та ООН. В угоді обумовлювалися умови безперешкодного експорту сільськогосподарської продукції Чорним морем із російських та українських портів під гарантії ООН та Туреччини.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська почали майже щоденні обстріли Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

У середині серпня німецька газета Bild повідомила, що Росія спільно з Туреччиною та Катаром готують нову угоду на зміну Чорноморській зерновій ініціативі. За даними журналістів, країни-учасниці розробляють нову схему експорту російського зерна до бідних країн, згідно з якою Туреччина виступатиме як організатор, а Катар – як спонсор поставок.

XS
SM
MD
LG