Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен підніме питання про підтримку Китаєм оборонно-промислової бази Росії під час візиту до Пекіна


Держсекретар США Ентоні Блінкен під час майбутнього візиту до Китаю висловить занепокоєння Сполучених Штатів щодо допомоги Пекіна Росії у розбудові її оборонно-промислової бази для ведення війни проти України, заявив речник Держдепартаменту Метью Міллер 16 квітня.

США застерігали Китай від сприяння військовим зусиллям Москви, але, за словами Міллера, протягом останніх місяців з Китаю до Росії переміщувалися матеріали, які Росія використовувала для відновлення своєї промислової бази «і виробництва зброї, яка з’являється на полі бою в Україні».

Вашингтон «дуже стурбований цим», сказав Міллер, пише агентство Reuters.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав лідера Китаю Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила її «безглузду» війну в Україні.

Хоча Китай заявляє, що є нейтральною стороною, його критикують за відмову засудити Москву за її повномасштабне вторгнення в Україну. За останні роки Китай і Росія розширили економічне співробітництво і дипломатичні контакти, а після повномасштабного вторгнення в Україну їхнє стратегічне партнерство лише посилилося.

Раніше цього місяця генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що альянси Росії з «друзями в Азії» мають наслідки для глобальної безпеки. Зокрема, він зауважив, що Китай також «підтримує військову економіку Росії».

Минулого місяця американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті зауважив, що Росія продовжує спроби вибудувати коаліцію на противагу Заходу, розвиваючи двосторонні відносини з Іраном, Північною Кореєю і Китаєм.

Читайте також: Розвідка США виявила, що Китай різко збільшив продаж обладнання до Росії для її війни проти України

Форум

XS
SM
MD
LG