Доступність посилання

ТОП новини

Порушення при врученні повісток: резонансні інциденти та реакція влади


Понад 46% працівників ТЦК – це ті, хто повернувся з фронту, вони були переведені з бойових бригад, часто – через поранення
Понад 46% працівників ТЦК – це ті, хто повернувся з фронту, вони були переведені з бойових бригад, часто – через поранення

Інциденти, пов’язані із порушеннями, які допускають представники територіальних центрів комплектування (ТЦК), бурхливо обговорюються у соцмережах. Деякі з них набувають значного розголосу, але до відкриття справ через перевищення повноважень під час вручення повісток доходить не завжди, тим більше до судових розглядів і вироків. Йдеться про так зване «пакування» в буси і лови потенційних військовозобов’язаних.

Наявність порушень у роботі ТЦК визнав і міністр оборони Рустем Умєров. У січні він заявив про незаплановані перевірки в регіонах, під час яких виявили низку недоліків.

Утім, уже напочатку квітня сталися щонайменше два резонансні випадки, пов’язані з роботою ТЦК у Києві та на Одещині. Радіо Свобода зібрало деталі цих справ.

Міністр оборони України Рустем Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров

Мобілізація як помста?

1 квітня працівники Солом’янського ТЦК намагалися вручити повістку журналісту агенції розслідувань «Слідство.Інфо».

Редакція переконана – не випадково. Завдяки відео з камер спостереження розслідувачі встановили, що на журналіста Євгенія Шульгата військовим вказав чоловік у цивільному. «Слідство.Інфо» вважає, що найімовірніше – це співробітник відділу кібербезпеки СБУ, про керівника якого напередодні журналіст зробив розслідування.

Постає питання, які ще структури можуть віддавати розпорядження до ТЦК
Анна Бабінець

Коментуючи інцидент засновниця і керівниця «Слідства.Інфо» Анна Бабінець назвала вручення повістки «помстою за розслідування» і «привітом від СБУ».

«Ми у «Слідстві.Інфо» усвідомлюємо, що зараз війна і кожен чоловік має захищати свою Батьківщину. Більше того, четверо колишніх працівників «Слідства.Інфо» вже зараз в армії та захищають нас від ворога. Проте у цьому конкретному випадку ми вбачаємо переслідування журналіста за його діяльність. Ми бачимо, що повістка, яку вручають військовослужбовці за вказівкою особи у цивільному — це помста за журналістське розслідування», заявила Бабінець.

У коментарі Радіо Свобода керівниця «Слідства.Інфо» сказала, що на її думку «це найрезонансніше вручення повістки» і висловила сподівання, що реакція відповідних офіційних структур буде законною та результативною.

Втім, станом на 8 квітня, коли записувався коментар, офіційні представники влади ще з редакцією не зв'язувалися і проводили жодної комунікації стосовно цієї історії.

Анна Бабінець, українська журналістка-розслідувачка, керівниця незалежної розслідувальної агенції «Слідство.Інфо»
Анна Бабінець, українська журналістка-розслідувачка, керівниця незалежної розслідувальної агенції «Слідство.Інфо»

«Виглядає так, що якась структура СБУ, яка зовсім не мала б втручатися у справити ТЦК, може віддавати розпорядження, і тоді постає питання, які ще структури можуть віддавати розпорядження ТЦК», – коментує Бабінець та додає, що дуже важливо почути якою буде реакція влади, бо повістка не має бути помстою чи покаранням.

Реакція посадовців

Проводять відповідну перевірку, про результати повідомлять
СБУ

Після того, як журналісти оприлюднили власне відео, де показують причетність СБУ до вручення повісток, на ситуацію відреагували кілька відомств а також особисто головнокомандувач Олександр Сирський. Він доручив командувачу Сухопутних військ ЗСУ провести службову перевірку щодо інформації видання «Слідство.Інфо».

На інцидент відреагували і в СБУ. У пресслужбі відомства у коментарі «Радіо Свобода» повідомили, що наразі вивчають інформацію.

«Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково. Окремо зазначаємо, що згідно з законом, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами», – прокоментували в СБУ.

У СБУ відреагували на інцидент з журналістом
У СБУ відреагували на інцидент з журналістом

9 квітня Голова Служби безпеки України Василь Малюк відсторонив фігуранта розслідування – керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами «Слідство.Інфо».

«Наразі він відряджений до цього підрозділу і сьогодні виїхав у район виконання бойових завдань», – повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» у пресслужбі відомства.

Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, фігурнат розслідування «Слідство.Інфо»
Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, фігурнат розслідування «Слідство.Інфо»

«Іллю Вітюка, керівника департаменту кібербезпеки СБУ, сьогодні відправили на фронт. Там він виконуватиме спецзавдання разом з «Альфою». Так вирішив голова СБУ Малюк... Нагадаю, що Вітюк – фігурант нашого розслідування про елітне майно на Печерську. А також людина, яка хотіла помститися журналісту Слідство.Інфо повісткою. Тепер сам поїхав на фронт. «Покарання війною» як воно є», – відреагувала Анна Бабінець.

Офіс генерального прокурора 8 квітня відкрив кримінальне провадження щодо ймовірного зловживання службовими повноваженнями та перешкоджання професійній діяльності журналістів. Досудове розслідування доручили Головному слідчому управлінню Державного бюро розслідувань.

«Це дуже погана історія одразу для кількох органів, для важливих під час війни. Це є для Міністерства оборони, для системи ТЦК, для служби безпеки України, напевно, і для президента України, який буквально два тижні тому нагородив Іллю Вітюка, фігуранта нашого розслідування і дав йому звання бригадного Генерала», – коментує ситуацію Анна Бабінець та додає, що редакція буде стежити до кожним кроком просування цієї справи. Вона повідомила, що заяву щодо зловживання службовим становищем редакція скерувала до НАБУ.

Викрадення підлітка на Одещині

Ще одна резонансна історія пов’язана з ТЦК на початку квітня сталася на Одещині. Там поліція розслідує випадок, коли невідомі люди у військовій формі викрали 14-річного хлопця. Ситуація сталася в Ізмаїльському районі 2 квітня.

Про інцидент повідомила начальниця відділу соціального захисту населення Суворовської селищної ради Оксана Терзі місцевому виданню «Бессарабія INFORM». За її інформацією четверо чоловіків у військовій формі з автоматами посадили хлопця в бус, застосовуючи силу та погрожуючи зброєю, повезли у напрямку сусіднього села. Хлопця відпустили, коли дізналися, що він неповнолітній.

За цією справою поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). В обласному військкоматі повідомили про службову перевірку, пообіцяли перевірити інформацію та ретельно вивчити всі обставини.

Поки триває слідство в селищній громаді коментувати ситуацію журналістам відмовилися.

Що каже омбудсмен? ДБР?

Періодично з'являється інформація про випадки, коли чоловіків силоміць забирають з вулиць і відправляють до ТЦК.

Один з таких інцидентів минулого місяця набув розголосу у Львові завдяки відео, де видно, як люди у військові формі наздоганяють чоловіка, а потім грубо заштовхують у бус.

Радіо Свобода дослідило цю ситуацію.
Відреагував і уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він засудив дії працівників ТЦК, заявивши, що силові затримання, залякування, погрози є неприпустимими.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини
Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини

У Львівському ТЦК пообіцяли провести перевірку стосовно випадку, водночас заявили, що громадянин провокував працівників на конфлікт.

Ймовірними зловживаннями з боку працівників ТЦК СП займаються у ДБР. У жовтні там повідомляли про розслідування 260 кримінальних проваджень, пов’язаних із роботою терцентрів комплектування і військово-лікарських комісій. У них зокрема фігурують корупційні історії.

Наприкінці січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив про проведення в регіонах незапланованих перевірок у центрах комплектування. «Фіксуємо багато порушень. Команда Міноборони працює над тим, щоб системно виправити всі недоліки. Вдячний СБУ, ДБР і ГПУ за злагоджену кооперацію і професійну роботу. Продовжуємо далі, будуть ще новини», – написав він у фейсбуці.

Міністр оборони України Рустем Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров

Чи є вироки?

Частина справ, порушених стосовно працівників ТЦК СП уже передані до суду. По деяких вже є обвинувальні вироки. Переважно це справи про корупцію, а не зловживання та порушення під час вручення повісток.

Зокрема у Хмельницькому засудили до штрафу у 85 тисяч гривень працівника, який за гроші намагався допомогти військовозобов’язаному уникнути призову. Таке ж покарання отримав начальник місцевого ТЦК на Кіровоградщині. Він взяв хабар у 4 тисячі гривень за «тимчасову непридатність до служби».

Нещодавно до суду ДБР передало справи щодо запорізького колишнього військового комісара, якого обвинувачують у безпідставному нараховуванні бойових виплат підлеглим.
За даними слідства, сімом військовослужбовцям, які не брали участі в бойових діях, було нарахували понад 1 млн гривень виплат, повідомляє ДБР.

У суді також розглядатимуть справу щодо продажу документів про непридатність до військової служби. Обвинувачують у цій справі співробітника ТЦК та правоохоронця на Одещині. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

  • У серпні 2023 року президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО про звільнення всіх обласних військкомів і призначення на ці посади офіцерів, які беруть участь у бойових діях.
  • Цьому передувала «всеохопна перевірка» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). Президент на початку серпня повідомив, що перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних».
  • Станом на березень 2024 року серед працівників ТЦК СП військових, які повернулися з фронту і були переведені з бойових частин – 46,2%. Такі дані у відповідь на запит народної депутатки Галини Третьякової надали у Міністерстві оборони.
  • Відповідно до ч. 2 ст. 65 Конституції України – «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону»
  • Із 2022 року територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП, або просто ТЦК) повністю замінили собою колишню систему військкоматів. Завдання та функції цих органів зафіксовані у Положенні, затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 23 лютого 2022 року.
  • «Покладення на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки завдань, не передбачених законодавством, не допускається», – мовиться у положенні.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG