Доступність посилання

ТОП новини

Чого коштуватиме Путіну пенсійна реформа?


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Володимир Путін найближчим часом внесе до російської Держдуми поправки до законопроекту про підвищення пенсійного віку. Робоча група зобов'язана їх врахувати і остаточний пакет документів підготувати до 25 вересня. Про це заявив глава нижньої палати російського парламенту В'ячеслав Володін. Під час свого відеозвернення в минулу середу Володимир Путін запропонував збільшити вік виходу на пенсію для жінок з 55 до 60 років замість 63, як раніше пропонував уряд. Крім цього, він заявив про необхідність збереження низки пільг для окремих категорій пенсіонерів.

«У проекті закону пропонується збільшити пенсійний вік для жінок на 8 років до 63 років, тоді як для чоловіків він підвищується на 5 років. Ну так не піде, звичайно. Це не правильно. І в нашій країні ставлення до жінок особливе, дбайливе. Ми розуміємо, що вони не тільки працюють за основним місцем роботи, на них, як правило, весь дім. Пенсійний вік для жінок не повинен підвищуватися більше, ніж для чоловіків», – зазначив у своєму виступі Путін.

Цього телезвернення Володимира Путіна очікували майже два місяці. Підвищення пенсійного віку було чи не головною темою, яка широко обговорювалась. Чекали, що Путін вийде до народу і внесе необхідні корективи, ніби раніше він не був в курсі справ і не брав участі в розробці нового закону.

Під час акції протесту в Росії проти підвищення пенсійного віку. Москва, 19 липня 2018 року
Під час акції протесту в Росії проти підвищення пенсійного віку. Москва, 19 липня 2018 року

Без думок про майбутнє

Пропозиція підвищити пенсійний вік для жінок не на 8, а тільки на п'ять років і зберегти пільги, кардинальність внесених Путіним змін цим і обмежилася. Колишній міністр економіки Росії Андрій Нечаєв звертає увагу, що у виступі російського президента не було погляду в майбутнє.

«Ці пропозиції були очікувані, вони значною мірою носять такий косметичний характер. Власне, про реформу пенсійної системи, про те, яку ми б хотіли бачити пенсійну систему через 10, 15, 20 років, коли почнуться демографічні проблеми, президент нічого не сказав. Тобто підвищення пенсійного віку буде трохи менш брутальним, ніж це передбачалося спочатку», – відзначив економіст.

Акція протесту в Росії проти підвищення пенсійного віку. Москва, 29 липня 2018 року
Акція протесту в Росії проти підвищення пенсійного віку. Москва, 29 липня 2018 року

Під футбольну сурдинку

Всерйоз про зміну пенсійного віку в Росії заговорили під час Чемпіонату світу з футболу. У містах, де проходили матчі першості були заборонені акції протесту. Проте люди зрозуміли, що справа стосується їх безпосередньо. І, не зважаючи на перемоги російської збірної, почали виступати проти влади.

Ці псевдореформатори намагаються нас переконати громадяни Росії, стали жити довше. Може, вони в іншій країні живуть?

Ось фрагмент одного з виступів на мітингу проти пенсійної реформи в Череповці: «Ці псевдореформатори намагаються нас переконати, що ми, громадяни Росії, стали жити довше. Саме це вони говорять, коли пропагують свій антинародний законопроект. Може, вони в іншій країні живуть? Тому що в тій, в якій живу я, в якій живете ви, станом на 2017 рік 43 відсотки чоловіків не доживають до 65 років! А в 61-му регіоні цей показник ще нижчий».

Тефлоновість путінського рейтингу в значній мірі визначалася тим, що він був окремо від економічних завдань, проблем і труднощів в очах громадської думки

Незважаючи на те, що мітинги проти пенсійної реформи збирали тисячі людей, говорити про масові народні хвилювання не доводиться, вважає політолог Дмитро Орєшкін. Тому виступ Володимира Путіна і подальші дії уряду навряд чи якось серйозно змінять активність мас. І все ж є в цій ситуації зміни, говорить Орєшкін, і вони стосуються іміджу Володимира Путіна.

«Тефлоновість путінського рейтингу в значній мірі визначалася тим, що він був окремо від економічних завдань, проблем і труднощів в очах громадської думки. За економіку відповідали нехороші міністри, нехороші губернатори, олігархи, міністри-капіталісти, компрадорська буржуазія, хто завгодно, але не Володимир Володимирович Путін, який був гірським орлом, літав високо, піднімав Росію з колін, давав відсіч США і, назагал, підігрував суму в душі радянської людини, за тим, що можна було назвати радянською величчю. А тепер Путін сам змушений втрутитись в цю історію з економікою, хоча б і в образі рятівного або, у всякому разі, ангела, що примиряє», – зауважує політолог.

Митинг против выдвижения Владимира Путина на пост президента России. Барнаул, 28 января 2018 года
Митинг против выдвижения Владимира Путина на пост президента России. Барнаул, 28 января 2018 года

Своя кишеня ближча, ніж Крим

Як тільки справа торкнулася власного добробуту (якщо цим словом сьогодні можна назвати пенсії в Росії), люди забули про те, що їм кілька років дбайливо розповідали з екранів телевізорів. Ситуація для російського президента змінюється і, на думку Дмитра Орешкіна, не в кращий бік.

Народонаселення, яке було в захваті від «Кримнаш», передбачало, що платити буде хтось інший, а коли прийшов час платити зі своєї власної кишені, тут народонаселення задумалося

«За задоволення треба платити, і народонаселення, яке було в захваті від «Кримнаш», передбачало, що платити буде хтось інший або якось інакше, а коли прийшов час платити зі своєї власної кишені, тут народонаселення задумалося. Йому, звичайно, ніхто не пояснить, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, і потрапивши в кримську мишоловку Володимир Володимирович Путін заздалегідь прирік, зокрема, пенсіонерів на таку маячню. Це занадто складна думка, але думка про те, що Путін не великий і не могутній, що це не той самий Гудвін, великий і жахливий, а всього-на-всього клерк, причому безпосередньо пов'язаний з економічними проблемами, ця думка потроху входить в свідомість широкої громадської думки», – зазначає Орешкін.

Під час акції протесту в Росії проти підвищення пенсійного віку. Барнаул, 22 червня 2018 року
Під час акції протесту в Росії проти підвищення пенсійного віку. Барнаул, 22 червня 2018 року

На 2 вересня цього року в російській столиці запланована акція, яку ініціював Сергій Удальцов, 9 вересня у Москві планував вивести на протест своїх прихильників Олексій Навальний. І Удальцов, і Навальний в дні акцій найімовірніше будуть перебувати під арештом. Втім, для того, щоб люди вийшли протестувати, їм не так вже й необхідна присутність лідерів. Головне – це тема, а пенсійна реформа в Росії після заспокійливого виступу Володимира Путіна не стала менш актуальною.

XS
SM
MD
LG