Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародну слідчу групу щодо «Боїнга» не цікавлять версії Росії – СБУ


Уламки малазійського «Боїнга-777» біля селища Грабове. 17 липня 2015 року
Уламки малазійського «Боїнга-777» біля селища Грабове. 17 липня 2015 року

«Ми з міжнародною слідчою групою вже зібрали факти і докази, які дозволяють висунути конкретним особам підозру»

Київ – Розслідування щодо катастрофи малайзійського «Боїнга», який збили в небі над окупованою частиною Донбасу, має закінчитися до кінця року, повідомляють в СБУ. Водночас силовики наголошують, що до числа держав, які розслідують трагедію разом з Україною, Росія не входить, відтак її версії не мають ваги для слідства. Тим часом Кремль поширює інформацію від російських слідчих у справі авіакатастрофи над сходом України, і озвучує версії трагедії, які містять звинувачення проти України. Між тим родичі загиблих вимагають через суд компенсації в одного з колишніх ватажків угруповання «ДНР», громадянина Росії, полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

ЗАВАНТАЖИТИ

Україна розслідує катастрофу малайзійського «Боїнга» спільно з представниками Нідерландів, Австралії та Малайзії, й угода між учасниками розслідування передбачає обмежене поширення інформації про знайдені факти й докази, доки слідство не завершиться. Так висловився про перебіг розслідування заступник керівника головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, який бере в ньому участь. За словами Маякова, українське суспільство та міжнародна спільнота почує всі деталі до кінця року, оскільки розслідування має завершитися до цього часу.

Водночас, версії трагедії, які висуває Росія, для міжнародного розслідування катастрофи 17 липня 2014 року не мають жодного значення, наголосив Віталій Маяков.

Ми з міжнародною слідчою групою вже зібрали факти і докази, які дозволяють висунути конкретним особам підозру та притягнути до кримінальної відповідальності
Віталій Маяков

«Юридична сила» російського слідства – це лише елемент інформаційної війни. Вони можуть висувати будь-які версії – це не має значення, бо Росія не входить до країн-учасників міжнародного розслідування. Звісно, ми їхні версії почитаємо, але суто для ознайомлення. Ми з міжнародною слідчою групою вже зібрали факти і докази, які дозволяють висунути конкретним особам підозру та притягнути до кримінальної відповідальності»,– підсумував слідчий СБУ.

Ця його заява стала реакцією на те, що створений Росією власний слідчий комітет щодо авіакатастрофи над Україною продовжив звинувачувати у трагедії українських військових.

У Росії досі заявлять, що літак збила «неросійська ракета, випущена з літака»

Так, представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін повідомив напередодні «Інтерфаксу», що головною російською версією причин авіакатастрофи є влучання у «боїнг» ракети з військового літака. Причому ця ракета, за його словами, – неросійського виробництва.

«Для нас головне, щоб ретельно розглядалися всі версії події, у всякому разі, Слідчий комітет завжди саме так розслідує кримінальні справи. Що стосується пріоритетної версії, то у нас є дані, в тому числі засновані на результатах експертиз, що літак був збитий ракетою типу «повітря-повітря». Більше того, експерти припускають, що встановлений тип ракети і що ця ракета – не російського виробництва», – запевнив представник Російської Федерації.

Раніше поліція Нідерландів та українське СБУ наводили численні докази того, що мирний літак збили з російського ЗРК «Бук-М».

Тим часом родини загиблих у небі над Донбасом пасажирів малайзійського літака «Боїнг-777» вимагають компенсації у розмірі 900 мільйонів доларів. Причому не від України, а від громадянина Росії, полковника Ігоря Гіркіна, який на момент катастрофи називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР», і у день аварії хизувався, що літак збили його бойовики. Про це повідомляє британське видання The Telegraph.

У поданих до суду в американському місті Чикаго документах стверджується, що російський громадянин, полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) керував військовими операціями бойовиків.

«У перебігу однієї з таких операцій нібито і був збитий малайзійський «Боїнг», а Гіркін віддав наказ, сприяв і (або) підбурював до вчинення цього нападу та/або вступив в змову з тими, хто запустив ракету або ракети», – йдеться в повідомленні.

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року. Обґрунтуванням позову він вважає американський закон про захист жертв катувань, який дозволяє судити іноземних громадян.

Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону. Водночас у світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу із ЗРК «Бук», наданого Росією, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.


На цю ж тему:

16.07.2015
Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС далі

16.07.2015
Родини жертв рейсу MH17 позиваються до Гіркіна на 900 мільйонів доларів – The Telegraph

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року далі

16.07.2015
Якщо Росія заблокує трибунал щодо МН17 в Раді безпеки, його може створити Генасамблея ООН – суддя Василенко

«Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати фізичних осіб для покарання» далі

14.07.2015
Катастрофа «Боїнга» на Донбасі. П’ять країн хочуть міжнародного трибуналу

У разі вето Росії в Раді безпеки ООН рішення може ухвалити Генеральна асамблея – Матвійчук далі

15.07.2015
У Росії збирають підписи за створення трибуналу у справі МН17

далі

29.06.2015
Bellingcat назве причетних до трагедії MH17 у роковини падіння «Боїнга»

Таємниці Міноборони Росії можна відшукати у соцмережах, необхідне тільки терпіння далі

26.06.2015
Росія виступає проти міжнародного трибуналу щодо збиття MH17 під егідою ООН

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG