Доступність посилання

ТОП новини

Збитий «Боїнг». Росія боїться і озвучує різні версії


Одна з обкладинок журналу TIME після збиття над Донбасом малайзійського «Боїнга»
Одна з обкладинок журналу TIME після збиття над Донбасом малайзійського «Боїнга»

Кремль навмисне заплутує світ суперечливими версіями трагедії – експерт

Київ – За рік, який минув від падіння малайзійського боїнга на Донбасі, ватажки угруповання «ДНР», котре нині контролює територію, над якою відбулася авіакатастрофа, озвучили декілька суперечливих версій подій. Більшість із них поєднує звинувачення у трагедії української сторони. Тоді як попередні версії міжнародного слідства свідчать: у літак влучила російська ракета. Експерти вважають продукування багатьох різних версій подій прагненням Кремля заплутати світову спільноту, і, таким чином, уникнути можливої відповідальності.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хто збив пасажирський «Боїнг» «Малайзійських авіаліній» в небі над Донеччиною 17 липня минулого року? Ватажки проросійського угруповання, яке діє на Донеччині, неодноразово змінювали свою точку зору щодо цього. Причому, одні й ті ж особи часто заявляли протилежні речі з інтервалом лише в кілька годин.

Малайзійський «Боїнг» зник із радарів о 16:20 за київським часом, коли пролітав над зоною АТО на висоті понад 10 тисяч метрів – вище, ніж могла досягнути ціль будь-яка зброя сепаратистів, про яку на той момент було відомо.

Рятіники працюють на місці падіння малазійського «Боїнга-777» біля селища Грабове. 17 липня 2015 року
Рятіники працюють на місці падіння малазійського «Боїнга-777» біля селища Грабове. 17 липня 2015 року

Одразу після цього керівник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР», російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков) написав у соцмережах, що його бойовики (яких він називав «ополченням»), збили український «Ан-26». Російський офіцер пояснив, що вони проти польотів авіації над територією, яку контролюють. Цей пост з’явився через півгодини після трагедії, й містив відео з місця авіакатастрофи. Пізніше пост видалили, але українські користувачі соцмереж зберегли його копію.

Зафіксували та зберегли цей пост російського полковника Гіркіна і в прес-центрі АТО.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Лідер аналітичної групи «Інформаційний спротив», а нині ще й депутат українського парламенту від «Народного фронту» Дмитро Тимчук наголосив, що сепаратисти зізналися у злочині, бо вважали, що збивають військово-транспортний літак Збройних сил України.

Напередодні катастрофи на сайтах сепаратистських організацій стверджували, що нібито вони відбили «Буки» в українських військ.

Але бойовики почали стрімко змінювати одну версію подій на іншу. Надвечір 17 липня, коли світові інформагенції вже повідомили, який саме літак збили над зоною російсько-українського конфлікту на сході України, представник одного з ватажків угруповання «ДНР», російського громадянина Олександра Бородая, Сергій Кавтарадзе заявив, що вони не могли збити цей літак, бо мають «переносні зенітно-ракетні комплекси, які збивають максимум на висоті 3-4 кілометрів».

Однак на російському телеканалі LifeNews вже йшов сюжет про те, як сепаратисти збили український військовий літак: згадували ті ж час і місце, де впав малайзійський пасажирський борт. Від цього моменту і надалі російські медіа повторювали кожну нову версію бойовиків щодо падіння «Боїнга», часто із запізненням, коли цю версію спростовувала українська сторона або навіть самі ж бойовики.

Наступного дня, 18 липня, Гіркін у розмові з журналістами заявив, що у збитому літаку нібито були люди, які загинули набагато раніше. Мовляв, багато трупів були знекровлені, а над місцем падіння був трупний сморід. Ігор Гіркін зробив цю заяву, не заперечуючи свою попередню версію про те, що літак збили підпорядковані йому сепаратисти. Проте в цей час українська СБУ вже оприлюднила докази того, що мирний літак збила російська сторона. Йдеться про аудіозапис перехоплених переговорів сепаратистів та їхніх російських кураторів про те, що український кордон перетнув російський ракетний комплекс «Бук-М», і що його розташували поблизу місця майбутньої авіакатастрофи, та про відео, як російська ракетна система рухається окупованою територією України.

Джен Псакі
Джен Псакі

З того моменту, як угруповання «ДНР» стало заперечувати свою причетність до авіакатастрофи, його ватажки почали робити заяви про те, що сприятимуть в розслідуванні падіння літака, і що хочуть навіть стати стороною цього розслідування. Однак у дійсності й українським правоохоронцям та рятувальникам, і західним експертам увесь час більшою чи меншою мірою обмежували доступ до місця аварії та доказів. Це визнала, зокрема, прес-секретар Держдепартаменту США Джен Псакі.

Через три тижні після авіакатастрофи громадянин Росії Олександр Бородай змінює свій статус в збройному угрупованні «ДНР». У його twitter йдеться, що він «звільняється з посади» «прем’єр-міністра ДНР». Частина експертів припускає, що кремлівські куратори посунули Бородая та Гіркіна саме через інцидент із цивільним літаком.

Літак, який Гіркін «збив», Захарченко «бачив» у небі в оточенні українських винищувачів

Замість Бородая проросійське угруповання «ДНР» очолив Олександр Захарченко, на той момент ватажок донецького «Оплоту». Він невдовзі висунув свою версію подій з «Боїнгом»: мовляв, сам був на місці подій, поблизу міста Шахтарська, і все бачив.

«Я бачив, як воно відбувалося. Було два літаки і був «Боїнг». Потім два літаки полетіли, а «Боїнг» впав. «ДНР» не збивала літак з двох причин. Перше – ми люди, а не звірі, а друге – технічних засобів таких немає», – сказав Захарченко на прес-конференції, додавши, що за його версією, пасажирський лайнер збили українські військові літаки, які він нібито бачив.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

У вересні Ігор Гіркін, який на той час вже повернувся до Росії, проголосив схожу версію: мовляв, ракету в авіалайнер випустив український військовий літак. Про це говорив у грудні і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. За його словами, Росія має докази провини української сторони. Зокрема – свідка, який був на аеродромі, з котрого нібито злітали українські бойові літаки. Видання «Комсомольська правда» повідомило, що взяло інтерв’ю в цього свідка.

На той момент міжнародні експерти вже почали оприлюднювати окремі факти, які виявило розслідування. Так, тип ураження літака та осколки ракети підтвердили, що в лайнер влучила саме ракета «земля-повітря», тож українські військові літаки навіть теоретично не могли б збити «Боїнг».

Наступна версія, яку сепаратисти озвучують донині, та на якій останнім часом наполягає офіційний Кремль, – це те, що малайзійський «Боїнг» дійсно збив ЗРК «Бук-М», однак із українським екіпажем, і з території, підконтрольної українським військовим. Причому росіян та бойовиків не бентежив той факт, що така модифікація «Бука» не стоїть в Україні на озброєнні, натомість нею користується саме російська армія.

У продовження цієї версії «Донецьке агентство новин», яке представляє позицію бойовиків «ДНР», заявило, що це угруповання нібито має карту позицій, де стояли українські «Буки», які за версією проросійських сепаратистів, і влучили в цивільний літак. Це повідомлення одразу ж розтиражували російські медіа.

Однак мапи українських позицій, де нібито вказано «розташування «Бука», бойовики не оприлюднили.

Ця версія авіакатастрофи від сепаратистів набуває нових рис. Так, один із ватажків бойовиків, громадянин Росії Андрій Пургін стверджує, що у катастрофі винен дніпропетровський диспетчер, який скерував цивільний літак туди, де в нього нібито влучив український «Бук». Більше того, Пургін стверджує, що Захід насправді не зацікавлений розслідувати цю катастрофу.

В останні дні в Кремлі, паралельно з цим варіантом подій, озвучують версію з «українським військовим літаком».

«Що стосується пріоритетної версії, то у Слідчого комітету Росії є дані, в тому числі засновані на результатах експертиз, що літак був збитий ракетою типу «повітря-повітря». Більше того, експерти припускають, що ця ракета не російського виробництва», – заявив офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін, якого процитував «Інтерфакс».

Кремль навмисне заплутує світ суперечливими версіями трагедії – політолог

Слідча група поліції Нідерландів оприлюднила попередні версії трагедії «Боїнга». З однією з них, яку підтверджують і свідки, й відео, й перехоплені телефонні дзвінки, ЗРК «Бук» заїхав до України з Росії через окуповані райони Луганщини, рушив у місцевість між містами Торез і Сніжне на Донеччині, де екіпаж очікував на політ українського військового літака, але зрештою застосував ракету по цивільному авіалайнеру.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Водночас представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що проект резолюції ООН про Міжнародний трибунал щодо збитого «Боїнга» «виходить за межі розумного». Водночас Чуркін додав, що, на його думку, літак, імовірно, збила українська сторона.

Олександр Палій
Олександр Палій

Політолог Олександр Палій упевнений, що Кремль навмисне продукує (а сепаратисти – озвучують) численні суперечливі версії щодо авіакатастрофи в українському небі.

У Кремлі усвідомлюють про ризик відповідальності, тому продовжують брехати
Олександр Палій

«Це принцип інформаційних воєн: не можеш переконати людину (бо твої аргументи є брехливими) – заплутай! Росія йде цим простим та примітивним шляхом: продукує версії різного ступеню абсурдності. У Кремлі усвідомлюють про ризик відповідальності, тому продовжують брехати», – пояснює політолог.

Палій згадує світову практику відповідальності за збиті літаки. Так, компенсація, яку заплатила Лівія за британський авіалайнер, який через організований лівійцями теракт розбився над містечком Локбері 21 грудня 1988 року, перевищила 2,7 мільярда доларів. Тому, якщо доведуть, що зброю, з якої збили пасажирський літак, завезли з Росії, Москва буде змушена виплачувати компенсацію, яка перевищуватиме 5 мільярдів доларів. А якщо в суді буде доведено, що літак навмисне збили спеціально екіпіровані для цього російські вояки, то відповідальність буде ще більшою, прогнозує аналітик.


На цю ж тему:

16.07.2015
Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС далі
16.07.2015
Родини жертв рейсу MH17 позиваються до Гіркіна на 900 мільйонів доларів – The Telegraph

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року далі
16.07.2015
Якщо Росія заблокує трибунал щодо МН17 в Раді безпеки, його може створити Генасамблея ООН – суддя Василенко

«Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати фізичних осіб для покарання» далі
14.07.2015
Катастрофа «Боїнга» на Донбасі. П’ять країн хочуть міжнародного трибуналу

У разі вето Росії в Раді безпеки ООН рішення може ухвалити Генеральна асамблея – Матвійчук далі
15.07.2015
У Росії збирають підписи за створення трибуналу у справі МН17

далі
29.06.2015
Bellingcat назве причетних до трагедії MH17 у роковини падіння «Боїнга»

Таємниці Міноборони Росії можна відшукати у соцмережах, необхідне тільки терпіння далі
26.06.2015
Росія виступає проти міжнародного трибуналу щодо збиття MH17 під егідою ООН

далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG