Доступність посилання

ТОП новини

Українські реформатори досягнуть успіху, якщо їх ненавидітимуть – Бендукідзе


Каха Бендукідзе
Каха Бендукідзе
Київ – Україна «профукала» понад 20 років своєї незалежності й лише зараз отримала змогу провести справжні економічні реформи. Про це заявив архітектор грузинських реформ Каха Бендукідзе. Будучи членом уряду в часи президента Міхеїла Саакашвілі, він посприяв тому, що Грузія в середині нульових років потрапила до десятки найуспішніших країн світу за легкістю ведення бізнесу. Каха Бендукідзе вважає, що Україна має шанс. Але для цього її новій владі треба зважитися на непопулярні заходи, повністю очистити бюрократичний апарат і вести безжалісну війну проти корупції. Каха Бендукідзе поділився своїм реформаторським досвідом у Києві.

Українці «профукали» 20 років свого життя. Якщо у вас так триватиме й надалі, співати «ще не вмерла України…» буде пізно. І страх цього має оволодіти українцями.

Якщо у вас так триватиме й надалі, співати «ще не вмерла України…» буде пізно
Ви показали, що коли народ пране чогось домогтися стосовно повалення влади, йому це вдається. А зараз вам треба побудувати владу. Для цього вам треба мати трьох людей. Вистачить трьох, щоб змінити Україну. Один має саджати всіх, хто краде. Другий мусить бути готовим знищувати всі можливі перешкоди і не думати про наслідки. І третій має прикривати двох попередніх політично. Якщо у вас буде така трійка, особливо якщо побачите, що вони в уряді, тоді все добре. Якщо ні – все кепсько. Дуже важливо, щоб ці троє усвідомили, що вони прийшли тимчасово, а не назавжди. Дуже важливо, щоб ці люди розуміли, що їх почнуть ненавидіти. І вони мають виконувати свою роботу, саме розуміючи і навіть бажаючи, щоб їх ненавиділи. Інакше нічого путящого не досягнеш. І коли у вас буде така конфігурація, тоді можна буде сказати, що Україна швидко й радикально зміниться.

Вони мають виконувати свою роботу, саме розуміючи і навіть бажаючи, щоб їх ненавиділи. Інакше нічого путящого не досягнеш
«Зі мною вітаються, значить, я кепський реформатор»

Якщо реформатори стурбовані тим, що їх потім не оберуть, їх потім усе одно не оберуть у злиденній країні. Коли я став міністром, я розмірковував таким чином: напевно, за два роки зі мною перестануть вітатися всі. Коли ж виявилося, що зі мною деякі продовжують вітатися і навіть добре до мене ставляться, я вирішив, що я щось недоробив.

«Геракл узяв і прибрав усе лайно»

Поліпшити бюрократичний апарат, який існує, неможливо. Можливо, там і є певні хороші люди. Але коли Гераклу треба було очистити авгієві стайні, він не переймався тим, залишилося в них щось чи ні? Він узяв і прибрав усе лайно. Коли Олександрові Македонському доводилося розрубувати гордіїв вузол, він не став чекати, шукати якихось консультантів, він узяв і розрубав його. На цьому шляху ви можете допустити помилки. Але краще допускати помилки заради своєї Батьківщині, ніж заради своєї кишені. Якщо боятися помилок, не досягнете жодного результату. Тоді вже краще крадіть.

Краще допускати помилки заради своєї Батьківщині, ніж заради своєї кишені. Якщо боятися помилок, не досягнете жодного результату. Тоді вже краще крадіть
Можете собі уявити, що вас сусід зі сходу вирішив завдати бомбового удару по якимось із ваших міністерств. І от міністерство зникло. І якщо ви не відчуваєте жодних проблем від відсутності цього міністерства, значить ракета влучила в ціль.

«Не варто лити молоде вино в старі міхи»

Так, важлива наявність трьох «П» – професіоналізму, патріотизму і порядності. І при всій важливості професіоналізму, патріотизм і порядність набагато важливіші. Професіоналізм можна купити – можна найняти консультантів тощо. А особливо важливо бути порядною людиною. Порядною не в сенсі радянської інтелігенції, а в тому сенсі, що людина не вибачить свого брата заради порядку. І значення патріотизму. Одна відома людина казала, що це слово використовують нехороші люди. Проте вважаю, що без здорового радикального націоналізму української держави не буде. Слід будувати державу з цієї точки зору. Так, повинна бути система стримувань і противаг, механізми контролю тощо…Але передусім не варто лити молоде вино в старі міхи. Не варто знову і знову обирати тих людей, які вже показали, що вони не можуть здійснити.

«Плюйте на ворога – корупцію»

В України є вороги. В України є ворог зовні та є різноманітні вороги всередині. Безперечно, перший ворог – корупція. Вона послабила Україну і довела її до такого стану. Але слід абстрагуватися від цього, забути це. Якщо ви станете думати, що у вас нічого не вийде внаслідок протидії такого могутнього ворога, кому від цього стане краще? Наплюйте, наплюйте, наплюйте на це – тричі наплюйте і робіть свою справу.

У Радянській армії учили, що автомат Калашникова придатний для знищення противника вогнем, багнетом і прикладом. Тому бийте чим доведеться
Зміни втілюють антипопулісти. Крім того, я служив свого часу в Радянській армії. Нас учили там, що автомат Калашникова придатний для знищення противника вогнем, багнетом і прикладом. Тому бийте чим доведеться. Досягайте вашої мети так, як ви зможете її досягти сьогодні.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG