Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар


18 травня у Ризі навпроти посольства Росії відбулася акція, присвячена 72-м роковинам депортації кримських татар.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, захід організував Конгрес українців Латвії. За словами керівника Конгресу Миколи Павлюка, мета заходу «нагадати російським окупантам про депортацію кримськотатарського народу в 1944 році, а також залучити увагу латвійської громадськості до нинішньої долі кримських татар в умовах анексії Криму Росією».

В акції взяли участь депутати Сейму і Ризької Думи, представники латвійських громадських організацій. Депутат Сейму Латвії Ейнарс Цілінськіс зазначив Радіо Свобода, що підтримує боротьбу кримських татар за своє самовизначення, а також боротьбу України проти російської агресії. Цілінскіс повідомив, що особисто знайомий з Рефатом Чубаровим, з яким в період Атмоди (1989 рік) у Латвії були обрані депутатами Ризької міської Ради народних депутатів від фракції Народного фронту Латвії.

Депутат Ризької Думи від Національного об’єднання Яніс Фелдманіс відзначив, що латиші дуже добре розуміють кримських татар і співчувають їм, оскільки більшість латиських родин, зокрема і його сім’я, пережили депортацію в 40-х роках минулого століття. За його словами, без минулого немає майбутнього і те, що в Росії знову відроджується «культ Сталіна» має стати серйозним попередженням для світової громадськості.

Оксана Томича, яка має у Латвії статус політично репресованої особи, наголосила, що взяла участь у акції, щоб підтримати народ, на долю якого випали важкі випробування. Оксана розповіла, що народилася у Сибіру, де її мама латишка і батько українець познайомилися й одружилися, перебуваючи у засланні. Тому, за словами жінки, вона дуже добре розуміє кримських татар, які пережили депортацію.

18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. В Україні ця депортація визнана геноцидом. Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

XS
SM
MD
LG