Доступність посилання

ТОП новини

Кучма заявив про неможливість проведення виборів на Донбасі без припинення вогню


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Під час засідання Тристоронньої контактної групи Леонід Кучма ще раз озвучив позицію української сторони, що без вирішення блоку питань з безпеки неможливо перейти до вирішення політичних питань, в тому числі, до питання про вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Про це на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання у Мінську написала речниця Кучми Дарина Оліфер.

На даний час немає жодних умов для проведення виборів, додала вона.

Напередодні під час засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку щодо України постійний представник США в ООН Саманта Пауер заявила, що умови на Донбасі не відповідають необхідним вимогам для проведення виборів. Пауер відзначила важливість проведення місцевих виборів на Донбасі згідно з українським законодавством та міжнародними стандартами.

Крім того, 28 квітня екс-представник України у політичній підгрупі Контактної групи Роман Безсмертний заявив, що перемовини з стороною сепаратистів у цьому питанні залишились на тому ж рівні, що й 3 місяці тому.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014-2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Сепаратисти з угруповань «ДНР» та «ЛНР» раніше призначали власні «вибори» на 18 жовтня та 1 листопада відповідно, але згодом перенесли їх на весну цього року, а потім знову перенесли на літо цього року.

XS
SM
MD
LG