Доступність посилання

ТОП новини

РНБО: Оленівку обстріляли з підконтрольної бойовикам території


На місці обстрілу в Оленівці, 27 квітня 2016 року
На місці обстрілу в Оленівці, 27 квітня 2016 року

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявляє, що обстріл контрольно-пропускного пункту біля підконтрольної бойовикам Оленівки вівся з району фільтрувальної станції поблизу населеного пункту Ясне, яка також перебуває на контрольованій угрупованням «ДНР» території.

Як йдеться в заяві Турчинова, про це свідчать «незаперечні факти і свідчення місцевих жителів». Секретар РНБО назвав обстріл в Оленівці «черговою провокацією» російських військових і підтримуваних ними бойовиків з угруповання «ДНР».

«Цей цинічний провокаційний акт мав на меті дискредитувати в очах цивільного населення тимчасово окупованих територій і міжнародної спільноти імідж України та її Збройних сил напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську і великого християнського свята – Великодня», – заявив Турчинов.

За його словами, про причетність до обстрілу бойовиків свідчить, зокрема те, що напередодні до Донецька прибула «група російських кореспондентів-пропагандистів, які одними з перших прибули на місце вчинення провокації й одразу здійснили пряме телевізійне включення з місця події».

Також, як заявив Турчинов, починаючи з 26 квітня бойовики «почали підготовку до провокації шляхом штучного створення черги на виїзді з населеного пункту Оленівка, затягуючи перевірку документів громадян, які виїжджали з окупованих територій».

Крім того, за словами секретаря РНБО, представник угруповання «ДНР» Едуард Басурін завчасно «прогнозував» й анонсував обстріл контрольного пункту в Оленівці.

Секретар РНБО також вкотре запевнив, що українська сторона неухильно виконує Мінські домовленості і взяті на себе зобов’язання. Він наголосив, що доказами непричетності Збройних сил України до обстрілу в населеному пункті Оленівка є й те, що спостерігачі російської й української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін у період із 00:00 до 6:00 27 квітня 2016 року не зафіксували жодного факту обстрілу Оленівки з артилерійських систем ЗСУ.

27 квітня на блокпосту в населеному пункті Оленівка, яке контролює угрупування «ДНР», в результаті розриву снаряда загинули четверо цивільних, восьмеро були поранені. Ці люди ночували в автомобілях, чекаючи на відкриття пропускного пункту на контрольовану урядом України територію. В угрупованні «ДНР», що контролює частину Донецької області України, звинуватили в обстрілі українських військових.

Спостережна місія ОБСЄ на сході України після огляду території встановила, що обстріл ймовірно здійснювався із західно-південно-західного напрямку. Спостерігачі додали, що обстріл вівся зі зброї калібром не менше ніж 120 міліметрів. Про те, хто саме стоїть за обстрілом, у місії не вказують.

На цю ж тему:

29.04.2016
ЗСУ непричетні до загибелі цивільних в Оленівці – штаб
далі

28.04.2016
По блокпосту в Оленівці стріляли зі зброї не менше від 120 мм калібру ‒ ОБСЄ

Відповідні висновки зроблені із проведених досліджень на місці трагедії ‒ Олександр Гуґ далі

28.04.2016
Військова ситуація на Донбасі тупикова – експерт

«Війська протистояють одне одному на дуже коротких дистанціях. Є ділянки, де позиції розташовані в 50 метрах одна від одної» далі

27.04.2016
В Оленівці на КПП загинуло 4 цивільних

У ніч на 27 квітня близько 2-ї години ночі розпочалась стрілянина, а близько 3-ї години ночі міни потрапили в автомобілі далі
XS
SM
MD
LG