Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові судять найманців, що воювали на боці сепаратистів на Донбасі


Слідчі Молдови повідомляють, що підтримувані Росією сепаратисти на Донбасі залучають для боїв на їхньому боці молдовських найманців, пропонуючи їм у місяць близько 3 тисяч доларів. 11 лютого представники Генпрокуратури Молдови повідомили, що десятки громадян цієї країни за гроші воюють на сході України на боці сепаратистів.

За словами виконувача обов’язків генпрокурора Молдови Ігоря Попи, з початку року у цій країні арештували десять підозрюваних найманців, двох з яких уже засудили до трьох років ув’язнення. Попа зазначив, що слідство щодо ще восьми підозрюваних триває. Їм від 26 до 32 років і всі вони російськомовні вихідці з півдня Молдови.

«На жаль, мушу сказати, що десять громадян Молдови воювали у Донецькій і Луганській областях України. Ми задокументували факти, коли громадяни Молдови бути поранені і не виключаємо можливої загибелі наших громадян під час цього конфлікту», – наголосив Ігор Попа.

Більшість найманців, зазначає Попа, колишні поліцейські та спецпризначенці.

Представники слідчих органів Молдови зазначають, що певні симпатії до сепаратистів на Донбасі серед етнічних росіян у Молдові, які йдуть воювати, можуть бути, але головна причини – гроші.

«Наприклад, одна людина, справа якої у січні була направлена до суду розповів, що йому пообіцяли платити у місяць близько 3 тисяч доларів», – говорить заступник генпрокурора Молдови Ніку Сендреа.

Ще двох підозрюваних затримали, коди вони в’їжджали у Молдову з великою сумою російських рублів.

«Обоє чоловіків повідомили, що отримували гроші у російських рублях – один 15 тисяч рублів (180 доларів), інший – 40 тисяч рублів (500 доларів) у місяць», – сказав голова комітету по боротьбі з організованою злочинністю Молдови Деніс Ротару.

Точна кількість громадян Молдови, які воюють на боці підтримуваних Росією сепаратистів в Україні, невідома. Але Кишинів обіцяє докласти усіх зусиль, щоб ідентифікувати їх.

Згідно з законодавством Молдови, участь у бойових діях за кордоном карається до 10 років ув’язнення.

У Службі безпеки України Радіо Свобода повідомили, що наразі у них немає інформації щодо громадян Молдови, які воюють на боці підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі і попросили направити їм інформаційний запит.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за оцінками ООН, там загинули близько 9 тисяч людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG