Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент підтримав створення формату «Женева плюс» для деокупації Криму


Європейський парламент в ухваленій сьогодні резолюції привітав українську ініціативу щодо створення міжнародного формату з відновлення українського суверенітету над анексованим Росією Кримом у форматі «Женева плюс».

«ЄП підтримує ініціативу України про створення міжнародного механізму переговорів із відновлення українського суверенітету над Кримом у форматі «Женева плюс», що має передбачати безпосередню участь ЄС; закликає Росію розпочати переговори з Україною й іншими сторонами щодо деокупації Криму», – йдеться в документі.

Президент України Петро Порошенко подякував Європарламенту за ухвалення резолюції щодо Криму, зокрема за підтримку створення формату «Женева плюс».

«Важливе рішення на шляху до деокупації українського Криму», – написав глава держави у Twitter.

Минулого місяця Порошенко заявив, що міжнародний формат «Женева плюс» передбачає заходи з деокупації Криму – від санкцій, міжнародного тиску, звільнення незаконно заарештованих українців до судового захисту інтересів України в міжнародних судах.

Крим анексований Росією на початку 2014 року. Відтоді на материкову Україну виїхали тисячі людей, рятуючись від репресій.

Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості». ЄС, США та інші країни наклали на Росію санкції через анексію Криму.

XS
SM
MD
LG