Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає розпочати обговорення проведення місцевих виборів на Донбасі


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко закликає негайно розпочати в рамках підгрупи з політичних питань обговорення проведення місцевих виборів в окремих районах Донбасу у відповідності до українського законодавства та з дотриманням стандартів ОБСЄ.

«Ми маємо провести вибори виключно так, як про це йдеться у Мінських домовленостях, – у відповідності до українського законодавства за участі іноземних спостерігачів, які гарантуватимуть дотримання стандартів ОБСЄ. Вибори мають бути вільними та чесними», – сказав президент під час зустрічі із представником ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартіном Сайдиком.

Порошенко наголошує на необхідності відмови бойовиків від проведення незаконних виборів на Донбасі.

Напередодні донецькі сепаратисти заявили про намір провести власні «вибори» 18 жовтня. При цьому представник угруповання «ДНР» на засіданнях тристоронньої контактної групи Денис Пушилін стверджував, ніби ці вибори не будуть порушенням мінських домовленостей – власний «закон про вибори» донецькі сепаратисти «згодні узгоджувати з українською стороною».

Луганське угруповання «ЛНР», визнане в Україні терористичним, теж заявляло, що проведе власні «вибори» 1 листопада.

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня. При цьому на окупованій частині Донбасу ці вибори не відбудуться в цей час.

Мінські домовленості, зокрема, остання з них – Комплекс заходів, передбачають, що вибори на тимчасово окупованих територіях на Донбасі мають відбутися на підставі законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і за моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ. На цьому також наголосили президентові Росії Володимирові Путіну керівники Німеччини і Франції під час телефонної розмови. Із критикою намірів сепаратистів провести власні «вибори» на пряме порушення мінських домовленостей виступали також США.

XS
SM
MD
LG