Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України вимагає від Росії відпустити Сенцова, Кольченка та інших політв'язнів


Олег Сенцов (Л) і Олександр Кольченко
Олег Сенцов (Л) і Олександр Кольченко

Міністерство закордонних справ України вчергове засудило дії Росії, що порушують права українських громадян Олександра Кольченка та Олега Сенцова, яких звинувачують у тероризмі.

«Викликають обурення факти порушення прав людини відносно зазначених громадян України. Зокрема, є інформація про застосування до Олега Сенцова тортур співробітниками російських правоохоронних органів під час затримання в травні 2014 року на території Автономної Республіки Крим», – заявила у середу, 29 липня, речниця МЗС Мар’яна Беца.

У МЗС України наголошують, що у Міністерства є відомості про застосування тортур до іншого ув'язненого в цій справі громадянина України – Олексія Чирнія.

«При цьому його свідчення, отримані в результаті незаконних дій, використовуються для звинувачення у тероризмі Олега Сенцова та Олександра Кольченка, що повністю нівелює об'єктивність слідства. МЗС України вчергове наголошує на неприпустимості і протиправності подальшого утримання на території Росії громадян України, затриманих російською владою в Автономній Республіці Крим, і звертається до російської сторони з вимогою про їхнє звільнення і повернення на Батьківщину», – сказала Беца.

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді 29 липня продовжилися слухання у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких у Росії звинувачують в організації терактів у Криму.

Попереднє засідання у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка відбулось у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у понеділок, 27 липня. Сторони допитали свідків звинувачення – пожежників і охоронців, які нібито бачили наслідки інкримінованих підсудним підпалів у сімферопольських офісах «Єдиної Росії» та «Російської общини Криму».

Низка російських і зарубіжних діячів мистецтва і правозахисників неодноразово висловлювались на захист і підтримку Олега Сенцова і вважають звинувачення, висунуті проти нього, надуманими і політично мотивованими. На підтримку Кольченка проводять акції в усьому світі.

XS
SM
MD
LG