Доступність посилання

ТОП новини

У Бішкеку представник США обговорив ускладнення відносин з Киргизстаном


Заступник помічника держсекретаря США Річард Гоґланд (Л) і заступник міністра закордонних справ Киргизстану Аскар Бешімов
Заступник помічника держсекретаря США Річард Гоґланд (Л) і заступник міністра закордонних справ Киргизстану Аскар Бешімов

У Бішкеку заступник помічника держсекретаря США у справах Південної та Центральної Азії Річард Гоґланд і заступник міністра закордонних справ Киргизстану Аскар Бешімов обговорили погіршення двосторонніх відносини між цими країнами.

За повідомленням МЗС Киргизстану, увагу сторін була зосереджена на нещодавньому рішенні уряду цієї країни припинити багаторічне двостороннє співробітництво і закрити місію Агентства США з міжнародного розвитку у Бішкеку.

Раніше у липні уряд Киргизстану розірвав договір від 1993 року про співробітництво зі США. Це відбулося після того, як Бішкек висловив невдоволення рішенням Вашингтона присудити престижну нагороду у галузі прав людини узбецькому активісту Азімжану Аскарову, який перебуває у в’язниці у Киргизстані.

Наразі Аскаров відбуває довічне ув’язнення і був нагороджений у 2015 році нагородою «Захисник прав людини – 2014», що присуджується Державним департаментом.

Бішкек назвав нагороду «провокацією», яка може сприяти зростанню «сепаратистських настроїв» серед узбецького меншини у Киргизстані. Вашингтон попередив, що угода про припинення може «поставити під загрозу» надання допомоги Киргизстану.

Азімжан Аскаров, якому 64 роки, був засуджений після міжетнічних сутичок на півдні Киргизстану у червні 2010 року, під час яких загинули понад 400 людей.

XS
SM
MD
LG