Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Київ розраховує отримати 1240 американських комплексів Javelin


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Українська сторона розраховує на отримання 1240 американських переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin, заявив президент України Петро Порошенко.

«Нам треба лише 1240 Javelin, і це абсолютно справедливо», – сказав президент американському виданню The Wall Street Journal.

За словами Порошенка, цифра 1240 не випадкова. Президент нагадав, що у 1994 році, відповідно до Будапештського меморандуму, Україна відмовилася від такої ж кількості ядерних боєголовок.

«Україна добровільно віддала цей ядерний арсенал, і в обмін США та Велика Британія обіцяли гарантувати наш суверенітет і територіальну цілісність», – сказав глава держави.

Президент наголосив, що Україна потребує солідарності Заходу. «Ми не вимагаємо, щоб британські, американські чи французькі солдати прибули сюди і воювали за нас. Ми робимо це самі і платимо найбільшу ціну – життя своїх солдатів. Нам потрібна просто солідарність», – сказав Порошенко.

У США багато політичних діячів виступають за надання Україні летальної зброї. Натомість Президент США Барак Обама виступає за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України. При цьому у Вашингтоні щоразу наголошують, що це рішення не остаточне і може бути змінене в разі ескалації агресії Росії.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. У свою чергу Москва будь-які звинувачення відкидає. Росія зазначає, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG