Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська четвірка» обговорила відведення артилерії на Донбасі та місцеві вибори – офіс Олланда


Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Росії Володимир Путін (П-Л, архівне фото)
Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Росії Володимир Путін (П-Л, архівне фото)

Лідери «нормандської четвірки» Франції, Німеччини, Росії та України домовилися про прискорення відведення важкого озброєння на сході України та домовилися наступного тижня обговорити питання проведення місцевих виборів в Україні і децентралізації. Про це йдеться в заяві офісу президента Франції Франсуа Олланда за наслідками двогодинної телефонної бесіди сторін.

«Сторони наголосили на важливості однієї дати для організації місцевих виборів в цілому в Україні, в тому числі деяких районах Луганської та Донецької областей», – йдеться в заяві канцелярії французького президента.

Повідомляється, що наступні телефонні переговори на тему децентралізації та виборів сторони планують провести 28 липня.

Крім того, сторони зійшлися на тому, що попередні домовленості про відведення озброєння на сході України мають бути підписані якнайшвидше.

«Лідери чотирьох країн відзначили домовленості профільної робочої групи в Мінську щодо відведення танків і легкої артилерії на відстань 15 кілометрів по обидві сторони від лінії розмежування», – йдеться в повідомленні.

Також лідери погодилися з необхідністю якнайшвидшого узгодження наступного пакету газових угод, зазначила французька сторона.

За раніше поширеною інформацією з Адміністрації українського президента, Петро Порошенко в телефонній розмові наголосив на збільшенні з боку бойовиків обстрілів на Донбасі, та сказав про неприпустимість проведення запланованих сепаратистами на 18 жовтня і 1 листопада «псевдовиборів», які не матимуть юридичних наслідків.

Востаннє лідери держав розмовляли минулого тижня. Тоді керівники Франції й Німеччини в розмові з колегами з України та Росії закликали повністю виконати весь комплекс заходів мінських домовленостей до кінця року. Йшлося, серед іншого, про необхідність домовитися про відведення озброєнь менших калібрів і танків і про демілітаризацію й розмінування території біля села Широкина.

XS
SM
MD
LG