Доступність посилання

ТОП новини

Росія має визнати Україну, як США визнали Кубу – італійський політолог


Проукраїнська акція протесту у Мілані. Червень 2015 року
Проукраїнська акція протесту у Мілані. Червень 2015 року

Рим не повинен зосереджуватися лише на середземноморському напрямку в зовнішній політиці – учасники конференції щодо України

Рим – Італія повинна співпрацювати з Україною заради збалансованої зовнішньої політики Брюсселя як на південних, так і на східних кордонах Євросоюзу. Таку думку висловили окремі італійські депутати – учасники конференції стосовно України, що днями відбулася в парламенті Італії. Дискусію організували в рамках офіційного візиту до Рима делегації депутатів Верховної Ради.

Росія рано чи пізно має ставитись до України як до самодостатньої держави – це провідна теза, що лунала з уст більшості промовців римської конференції. Докладно зосередився на цьому професор сучасної історії та політології Федеріґо Арджентієрі (John Cabot University).

На його думку, інтеграція України в європейський контекст – епохальний виклик, дуже важливо, щоб і Росія відіграла свою роль. Позбувшись імперської політики стосовно сусідніх країн, Москва могла б знову стати союзником Заходу, додав італійський політолог.

«Невизнання Росією України як окремої самостійної держави, вважаю катастрофічним. Я не знаходжу іншого слова. За часів Холодної війни США мали подібну проблему: не хотіли сприймати Кубу як автономну країну, а ставилися до неї як до колонії. Знадобилося понад півстоліття, щоб зрозуміти, що Куба – окрема держава. Якщо принцип самовизначення України не буде втілений з боку керівників Росії, тоді ні про яке порозуміння говорити не можна», – вважає професор Федеріґо Арджентієрі.

Замість того, щоб просити вибачення за рани, завдані у минулому, Росія допомагає сьогодні їх знову відкривати і кровоточити
Етторе Чінелла

Його колега історик Етторе Чінелла намагався відстежити паралелі у ставленні Радянського Союзу та сучасної Росії до України . Як автор книжки «Україна: забутий геноцид 1932–1933 років» він наголосив, що вважає трагічні події соціальним та національним геноцидом у Радянській Україні.

«Замість того, щоб просити вибачення за рани, завдані у минулому, Росія допомагає сьогодні їх знову відкривати і кровоточити», – зазначив історик Чінелла.

Урівноважити, а не протиставляти

В загальному контексті засудження дій Кремля йшлося і про те, що, попри офіційну позицію Рима на підтримку Києва, на Апеннінах таки дуже поширені проросійські настрої у питаннях Криму і Донбасу. Одна з причин криється у тому, що Італія, маючи великі проблеми з масовою міграцією африканців, часто скаржиться на брак підтримки з боку ЄС у подоланні мігрантської кризи . Мовляв, Європа зосередилася на Україні з Росією, тому слід переключити увагу Брюсселя зі східного на південний напрямок.

«В італійському політикумі та й серед громадськості дуже поширена думка, що Італії слід перейматися південним середземноморським напрямком, тому і відносини з Росією мають бути іншими (на відміну від політики ЄС стосовно Москви). Я особисто вважаю таке ставлення до проблеми є підступним», – зауважив заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Андреа Манчуллі.

На переконання депутата, східний і південний вектори зовнішньої політики ЄС слід урівноважити, а не протиставляти один одному, як це роблять більшість його колег. Як голова італійської делегації у Парламентській асамблеї НАТО Андреа Манчуллі вважає важливою співпрацю парламентарів України й Італії, щоб сприяти ефективній ролі і НАТО на південних та східних теренах ЄС. «Нам слід працювати над зближенням наших позицій, і не протиставляти їх одна одній (у боротьбі за сфери впливу в Брюсселі)» – підсумував італійський парламентар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG