Доступність посилання

ТОП новини

Кримчани і Медведєв: «Просто грошей немає...»


Карикатура російського художника Сергія Йолкіна
Карикатура російського художника Сергія Йолкіна

Якщо в усій Росії є такі «об'єктивні складнощі» – значить усе, припливли

(Рубрика «Точка зору»)

Днями Крим і материкова Україна виявились близькими як ніколи. І там, і там бурхливо обговорюють візит на півострів прем'єра Російської Федерації Дмитра Медведєва. Що ж викликало такий ажіотаж? Як не дивно, правда. Вперше за багато років російський керівник сказав людям правду, і це не минуло йому задарма.

Почалось усе з візиту Медведєва до Феодосії, де місцева жителька поставила йому запитання, яке були не в силах поставити лизоблюди з тамтешніх «медіа». Вона запитала, як можна прожити в Криму на маленьку пенсію у 8 тисяч рублів при «скажених цінах» і «неправильній індексації». Відповідь Медведєва миттєво стала притчею. Втім, дивіться самі.

Медведєв кримчанам: «просто грошей немає» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Раптово з'ясувалось, що країна, яка витрачає мільйони на підтримку донбаських сепаратистів і бомбардування Сирії, просто не в змозі знайти гроші для індексації пенсій. І це при тому, що за виваженою оцінкою, через падіння ціни на нафту, західні санкції і зростання курсу долара, реальні доходи росіян впали за два роки в середньому на 40% (хоча особисто я думаю, щонайменше на 50%).

Не знайти в такій ситуації коштів на індексацію пенсій, зробити це лише на на 4% – означає, що бюджет Росії порожній. І вперше з часу «КримНаш» один із російських лідерів відкрито зізнався в цьому.

Так, і раніше били на сполох фахівці з розігнаної редакції РБК, чинні і відставні міністри економіки та західні аналітики. Безглуздо – в Росії 86% чують лише верховну владу. І ось момент істини настав.

«Просто грошей немає... ви тримаєтесь тут» – це навіть не правда, це одкровення, зрівняне за силою з біблійним.

«Просто грошей немає... ви тримаєтесь тут» – це визнання своєї безпорадності і свого безсилля виправити ситуацію.

«Просто грошей немає... ви тримаєтесь тут» – це вирок усій путінській економічній політиці проїдання нафти.

Ну і само собою, «Просто грошей немає... ви тримаєтесь тут» – це природна розплата за ейфорію «Кримської весни».

І, зрозуміло, зловтіха не змусила на себе чекати. Кримчанам радять харчуватись «камінням з неба», закушувати «георгіївськими стрічками», підтримувати життя «вставанням із колін». Не скажу, що схвалюю таку поведінку українців – приєднуватись до цькування не стану, але чисто по-людськи прекрасно їх розумію. Нехай тепер і кримчани зрозуміють, що Росія тільки справляє враження великої держави, але більше нічого не виробляє.

Карикатура російського художника Антона Мирзіна
Карикатура російського художника Антона Мирзіна

«Ми нічим не відрізняємось від інших регіонів. Завжди є невдоволення громадян, завжди хочеться, щоб зарплати і пенсії були більшими, ціни – меншими. Є якісь об'єктивні складнощі. Але ніякої особливої кримської проблеми з приводу особливо низьких кримських пенсій не існує», – сказав він.До речі, самочинна «влада» Криму назвала надуманою проблему з пенсіями в регіоні. Головний тамтешній пропагандист і міністр Дмитро Полонський в інтерв'ю радіостанції «Говорить Москва» заявив, що пенсії в регіоні такі ж, як і в усій Російській Федерації.

І якщо він думав, що заспокоїв ситуацію, він жорстоко помилився. Були б ті проблеми з пенсією чисто кримськими, федеральний бюджет легко б із ними впорався. Але якщо в усій Росії є такі «об'єктивні складнощі» – значить усе, припливли.

Колесо карми цього разу обернулось із вражаючою швидкістю.

Дорогі росіяни, грошей немає... ви тримайтесь.

Андрій Введенський – кримський оглядач

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG