Доступність посилання

ТОП новини

Затриманий боєць «Білорус» із «Азову». Хто він: неонацист?


Станіслав Гончаров
Станіслав Гончаров

У соціальній мережі Станіслав Гончаров фігурує під ніком Carl Zenner, що співзвучно із прізвищем нацистського воєнного злочинця Карла Ценнера

Радіо Свобода стало відоме справжнє прізвище бійця «Азову» з білоруського Вітебська під позивним «Білорус», якого затримали білоруські правоохоронні органи. Йдеться про Станіслава Гончарова.

Правоохоронці затримали Станіслава Гончарова приблизно 4 дні тому в Вітебську (а не в Мінську, як повідомлялося раніше). Про це повідомив Радіо Свобода його друг із Вітебська Микита Борисов.

– Спочатку він приїхав до Вітебська. Я став у нього запитувати: ти розумієш, чим це закінчиться? Навіщо ти сюди приїхав? Він сказав, що у нього нібито є офіційний лист, що він там (на Донбасі – ред.) був медиком-волонтером. Папір дійсно був. Але я відразу сказав: він тобі не допоможе. Потім через день я дізнався, що він був затриманий співробітниками міліції. І потім уже, мабуть, був перевезений до Мінська, бо приїхав же він до Вітебська, у нього тут мама живе.

– А коли він приїхав до Вітебська?

– До Вітебська він приїхав близько 5 днів тому. Коли Стас приїхав, з ним зустрілася наша спільна подруга, але сам я з ним особисто побачитися не встиг. Він подзвонив мені з білоруського номера. Я був у шоці. Він говорив дуже вільно, ніби нічого не боявся. Я сказав, що за можливості зустрінемося завтра. А наступного ранку, коли він пішов до матері, його, мабуть, «взяли» безпосередньо там, удома в матері.

– Стас був на Майдані?

– Коли в Україні починалися хвилювання, він туди їздив. Але що саме він там робив, я сказати не можу. Потім він повернувся сюди безперешкодно, до нього не було ніяких питань. Після Майдану його не смикали. Він зробив усе тихо, ніхто про це не знав – він з’їздив і приїхав. Пробув тут десь місяць, а коли вже почалися безпосередньо воєнні дії на сході України, він поїхав туди, поїхав у полк «Азов». Десь 1,5 року він там пробув. За цей час сюди, в Білорусь, він не приїжджав, тому що знав, якими можуть бути наслідки.

– З огляду на його сторінку «Вконтакте», можна зробити висновок, що він захоплювався неонацистських ідеологією. Це дійсно так?

– До подій в Україні, ще до перших хвилювань на Майдані я не скажу, що Стас був затятим прихильником націонал-соціалізму, фашизму і так далі. Він був хороший, чуйний. Були в ньому маленькі зародки расизму, але це, як і в багатьох підлітків у сучасному світі. Навіть якщо у нього і були схожі погляди, то він їх відверто не афішував. Мабуть, коли він уже поїхав на війну, то потім уже там це все стало зрозумілим. Але тут я не помічав за ним відкритої демонстрації нацистських поглядів.

– В які неонацистських організації або громади у Вітебську він входив?

– Ні, в жодній організації правого спрямування він не був. Це я точно знаю. Так у нас і немає їх у Вітебську.

– А чим Стас займався до того, як поїхав на війну?

– По-моєму, він тут працював на будівництві. Здається, він закінчив якийсь коледж або ПТУ – точно не знаю. Були у нього плани вступати до вишу, але потім почалися бойові дії.

«Хайль Гітлер» і «Дирлевангер»

У соціальній мережі «ВКонтакте» Станіслав Гончаров фігурує під ніком Carl Zenner, що співзвучно із прізвищем нацистського воєннного злочинця Карла Ценнера. Карл Ценнер мав чин бригаденфюрера СС, був одним із керівників окупаційної адміністрації в Білорусі. Після війни його судили за військові злочини – в тому числі за розстріли мінських євреїв.

На сторінці Гончарова «ВКонтакте» можна знайти фотографії, де на його грудях помітне татуювання – цифра 88 (закодоване привітання «Хайль Гітлер») і герб дивізії СС «Дирлевангер». «Дирлевангер» сумно відомий своїми військовими злочинами. Підрозділ комплектувалася з кримінальників, в’язнів німецьких тюрем і концтаборів. «Дирлевангер» не раз брав участь у каральних операціях на території Білорусі, його бійці відзначалися особливою жорстокістю. Есесівці «Дирлевангера» також придушували Варшавське повстання 1944 році і повстання у Словаччині.

Окрім того, на голові у Станіслава Гончарова набите татуювання «Терор-Машина» – це прізвисько, яке він отримав під час служби в полку «Азов».

«Дика суміш»

Мене завжди вражала якась дика суміш в його голові: чувак весь у свастиці
Анастасія Нікітенко

Однокласницею Станіслава Гончарова була білоруська волонтер Анастасія Нікітенко, яка нещодавно брала участь у протестах російських далекобійників. У своєму записі у Фейсбуці Анастасія охарактеризувала Станіслава, з яким в шкільні роки вони сиділи за однією партою, так: «Мене завжди вражала якась дика суміш у його голові: чувак весь у свастиці і рунах, здається, але ледь не пищить, коли бачить кошеня. А його найкращим другом був азербайджанець. У Білорусі за участь у бойових діях від 3 до 7, по-моєму. Мені сумно, Стасик. Тримайся».

«Білорус» ризикнув

Однополчани попереджали Стаса, щоб не їхав до Білорусі, тому що можуть заарештувати, але він все ж ризикнув. 14 квітня він приїхав до Вітебська, а 15-го його заарештували.

У Слідчому комітеті Білорусі на питання про затримання бійця «Азову» Радіо Свобода відповіли, що протягом дня офіційно повідомлять про особу, котра вчинила хуліганські дії.

Слідчий комітет висунув йому звинувачення у «злісному хуліганстві», яке було скоєне в листопаді 2013 року проти неповнолітніх.


«Вітебським міським відділом Слідчого комітету розслідується кримінальна справа, порушена проти 20-річного уродженця міста Вітебська за ч.2 ст.339 (злісне хуліганство) Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Кримінальну справу порушено за матеріалами перевірки, проведеної співробітниками 7-го управління (у Вітебській області) головного управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС Республіки Білорусь. Під час слідства встановлено, що в жовтні 2013 року обвинувачений, перебуваючи в місті Орші Вітебської області, з хуліганських міркувань знущався з малолітніх підлітків. Все, що відбувається, фіксував на відео», – повідомили в СК Білорусі. Прізвище арештованого не називається, але прес-секретар Слідчого комітту Юлія Гончарова дала зрозуміти, що ця інформація стосується саме бійця «Азову».

Оригінал матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG