Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський і страх Путіна


Михайло Ходорковський (ліворуч) і Володимир Путін
Михайло Ходорковський (ліворуч) і Володимир Путін

Путін живе в жаху. Він не бажає гинути сам. Його мета – загинути разом із Росією

(Рубрика «Точка зору»)

Інтерпол очікувано відмовив Росії в розшуку колишнього власника компанії ЮКОС Михайла Ходорковського. У штаб-квартирі організації нагадали Москві, що її статут «категорично забороняє робити будь-які дії політичного, військового, релігійного чи расового характеру».

Але у Кремлі навряд чи очікували якогось іншого рішення Інтерполу. Не потрібно думати, що російське керівництво є таким наївним і не розуміє, якою буде міжнародна реакція на переслідування опального олігарха. Сама процедура звільнення Ходорковського з його подальшим виїздом на Захід не мала нічого спільного з класичним правом. У цивілізованому світі Ходорковського всі роки його ув’язнення сприймали як заручника Путіна. А його звільнення – як результат успішних переговорів політичного характеру.

Рішення про кримінальне переслідування Ходорковського – сигнал не для Заходу. Це нагадування всім представникам російської політичної і підприємницької еліти: Ходорковський продовжує перебувати у «чорному списку» Кремля. Його помилування аж ніяк не означає відновлення в громадянських правах. Якщо Ходорковський раптом вирішить приїхати в Росію, він буде негайно заарештований і засуджений. Тепер – за вбивство.

Оголошення в розшук – це і сигнал самому Ходорковському. Путін вважає його ворогом і сприймає його політичну діяльність як відкритий виклик. У Ходорковського не повинно бути ніяких ілюзій щодо настроїв російського президента і його оточення.

Але чи є це «сигналізування» демонстрацією впевненості Путіна в собі і своїх силах? Зовсім ні. Якби Путін був такий упевнений, він би просто не помічав Ходорковського. Спочатку так і було.

Але тепер, коли Росія увійшла у фазу гострої економічної кризи і ситуація в країні погіршується з кожним днем, Путін просто боїться конкуренції.

Плакат на одній з акцій протесту у Москві, 2011 рік
Плакат на одній з акцій протесту у Москві, 2011 рік

Путін передбачає, що якась частина еліти почне шукати заміну неадекватному вождю. Що хтось зрозуміє – ситуацію можна виправити шляхом банального палацового перевороту. Але в цьому випадку спадкоємцем Путіна повинен стати той, хто користується довірою Заходу. Політик, який зможе претендувати на економічну допомогу і кредити та одночасно залишатися «своїм» для російської еліти.

Таких людей залишилося не так вже й багато. Один із них – колишній російський прем’єр Михайло Касьянов, якого почали посилено цькувати. Касьянов – досвідчений державний діяч із великими зв’язками в російських політичних колах. І він користується повагою на Заході. А інший – Ходорковський. І його теж почали цькувати.

Путін живе в жаху. Для того, щоб вижити, йому потрібно боротися з будь-якою людиною, що здатна відтягти Росію від краю прірви. Як і будь-який авторитарний правитель, Путін не бажає гинути сам. Його мета – загинути разом із Росією.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG