Доступність посилання

ТОП новини

Естонці піклуються про те, щоб в Україні була сучасна тактична медицина


Український волонтер розглядає укомплектовану аптечку за стандартами НАТО, 31 жовтня 2014 року
Український волонтер розглядає укомплектовану аптечку за стандартами НАТО, 31 жовтня 2014 року

«Ми вирішили підготувати не тільки військових медиків, а також й інструкторів, які б могли самостійно підготувати інших»

Естонія допомагає українцям оволодіти сучасною тактичною медициною. За сприяння благодійної організації Vaba Ukrainа («Вільна Україна») цього року на базі Об’єднаного навчального центру Сил оборони Естонії у місті Тарту вже тричі відбулися тренінги з тактичної медицини для українських військових медиків. Після завершення курсу медики отримали офіційні сертифікати, які дають їм право проводити відповідні навчання в Україні.

Військовий лікар – це той же солдат, тільки в нього на один рюкзак більше, кажуть про свою роботу військові медики.

Коли благодійна естонська організація Vaba Ukraina вирішила передати українській армії укомплектоване за стандартами НАТО медичне спорядження та рюкзаки для надання першої медичної допомоги, то з’ясували, що передати обладнання недостатньо, потрібно ще навчити українців ним користуватися, розповідає в інтерв’ю Радіо Свобода представник Vaba Ukraina Свен Салуметс.

«В жовтні минулого року ми провели благодійний концерт «Естонія Україні», в результаті якого вдалось зібрати понад 175 тисяч євро. Спочатку вирішили усі ці кошти використати повністю на придбання та пересилку в Україну медичного спорядження, зокрема рюкзаків для медиків, аптечок. Але потім виявили, що оскільки військова медицина в Україна у сучасному розумінні перебуває у дуже плачевному стані, то багато медиків, не кажучи вже про бійців, не знали, як це спорядження використовувати», – каже Салуметс.

Навчити в Естонії, щоб передавали досвід в Україні

Тому Vaba Ukraina і вирішила організувати в Естонії курси з тактичної медицини для українських медиків.

У Тарту на базі Об’єднаного навчального центру Сил оборони Естонії був організований тренінг, метою якого було не тільки навчити українських медиків сучасній тактичній медицині та удосконалити їхні навички надання першої допомоги в умовах військових дій, але й подальша передача, набутих в Естонії, знань.

Ми вирішили підготувати не тільки військових медиків, а також і інструкторів, які б могли самостійно підготувати інших
Свен Салуметс

«Ми вирішили підготувати не тільки військових медиків, а також і інструкторів, які б володіли не тільки навиками тактичної медицини, але й могли самостійно підготувати інших», – продовжує Свен Салуметс.

За його словами, в цьому році вже три групи українських медиків пройшли навчання на курсах в Естонії. Шістдесят українських фахівців отримали офіційні сертифікати з тактичної медицини.

Усі вони отримали від навчального центру сертифікати з правом навчати тактичній медицині за системою ТССС, прийнятій в НАТО
Свен Салуметс

«Усі вони отримали від навчального центру сертифікати з правом навчати тактичній медицині за системою ТССС, прийнятій в НАТО. Але зупинятися на цьому ми не маємо намір. Наші курсанти встигли вже навчити в Україні навичкам тактичної медицини декілька тисячі осіб як військових, так і цивільних. Звісно, це дуже радує», – додає він.

За словами фахівця, чим більше військовослужбовців навчиться правильно надавати першу допомогу, тим більше людей матимуть шанс вижити і повернути додому живими і здоровими.

Тренінги для українців проводили інструктори НАТО

Експерти відзначають в Естонії досить високий рівень тактичної медицини, відповідно до стандартів НАТО. Естонські військові лікарі на практиці відшліфовували свої знання в миротворчих операціях Альянсу. Серед інших, проводили тренінг з тактичної медицини для українців й інструктори НАТО, які бували в гарячих точках Афганістану та Іраку.

«Ми прийняли досвід і стандарти НАТО. Також наші медики мають досвід надання першої медичної допомоги під вогнем в Афганістані та Іраку. Отже, практика є, плюс до всього, є також якість», – каже Свен Салуметс.

Один з організаторів навчання Індрек Олвет, коментуючи підсумки тренінгу зазначив, що українські військові медики поодинці діють дуже професійно, однак в умовах бойових дій важливою є спільна робота.

В українській армії не ухвалена єдина системи допомоги постраждалим
Індрек Олвет

«В українській армії не ухвалена єдина системи допомоги постраждалим. Окремі медики пройшли навчання у американців, хтось – в Естонії, інші – ще десь. У них відсутні систематизовані знання», – наголосив Індрек Олвет місцевим ЗМІ.

В Україні поки немає системи

Керівник Фонду підтримки постраждалих в зоні конфлікту в Україні, яка опікується лікуванням та реабілітацією в Латвії поранених українських військовослужбовців, Яна Стрелеца розповіла Радіо Свобода, що українські медики на передовій інколи роблять диво, рятуючи життя військовим. Але потім в окремих українських лікарнях їхня героїчна робота нівелюється і вже закордонним медикам доводиться виправляти ці помилки і рятувати ноги і руки українським хлопцям.

Наразі тренінг ТССС (Tactical Combat Casualty Carе) надає можливість систематизувати усі необхідні знання та отримати практичну підготовку для надання першої медичної допомоги пораненим в зоні бойових дій і безпосередньо під вогнем.

«Та система, за якою навчалися українські медики, дуже проста, немає нічого зайвого, тільки те, що потрібно», – зазначив Свен Салуметс.

Українські медики зазначили, що в Естонії їх вчили новим алгоритмам дій, які дозволили тим країнам, що використовують ці алгоритми для військово-польової медицини, значно знизити смертність та інвалідність. Далі – справа України, вважає представник Vaba Ukraina.

«В Україні вже наші курсанти переклали українською мовою усе те, чому навчилися в Естонії і зараз ця система починає запроваджуватися через Міністерство оборони», – додав він.

Естонська Vaba Ukraina підтримує вільну Україну

Навчання українських медиків в Естонії – це суто волонтерський проект, в основному він фінансується благодійною організацією Vaba Ukraina і частково з державного бюджету Естонії.

Метою діяльності некомерційного об’єднання Vaba Ukraina з міста Тарту в Естонії є підтримка розвитку вільної і демократичної України в її боротьбі за незалежність. Члени Vaba Ukraina за пожертви купують і постачають українським військовим та іншим збройним формуванням, які відстоюють незалежність та територіальну цілісність України, медикаменти, медичне спорядження, а також нелетальне військове обладнання.

За рік свого існування Vaba Ukraina зібрала понад чверть мільйона євро пожертв.

На цю ж тему:

02.11.2015
Тактична медицина має стати обов’язковим курсом в Україні – експерт

«Коли ми передали перші аптечки, то хлопці нам казали, що не знають, що з ними робити. Ми зрозуміли, що їх треба навчити, тому запросили іноземних інструкторів» далі

24.10.2015
40 секунд, щоб урятувати людину (відео)

Базовий курс тактичної медицини можна освоїти за два дні в полтавському управлінні Центру виживання та спеціальної підготовки «SEAL», що працює в Україні вже 17 років. далі

03.08.2015
Тактична медицина в Україні поступово відновлюється – волонтери

«Ще до Майдану ухвалювалось рішення про відмову від роботи Української військово-медичної академії як такої» далі

11.06.2015
Як українська діаспора допомагає Україні

Світовий конгрес українців роздав 13 тисяч аптечок для бійців АТО, витративши на це понад мільйон доларів далі
19.05.2015
Українських розвідників навчають тактичній медицині перед відправленням в АТО

У вівторок, 19 травня, на Дніпропетровщині, на полігоні однієї з військових частин, відбулось фінальне заняття тренувального курсу з тактичної медицини для бійців 74-го окремого розвідувального батальйону. далі
09.12.2014
Цивільних лікарів навчать, як допомагати в умовах війни – Міноборони

Волонтери наполягають на уніфікації аптечок і за основу пропонують взяти єдиний стандарт НАТО далі
16.03.2015
Діаспора роздала житомирським воякам аптечки НАТО

«Кожен український солдат повинен мати індивідуальну аптечку та знати, як нею користуватися, щоб рятувати життя своє і побратима» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG