Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН може позбавити Росію права вето – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

У середу Рада безпеки ООН голосуватиме за резолюцію про створення трибуналу для розслідування торішньої катастрофи «Боїнга» на Донбасі

У середу, 29 липня, Рада безпеки ООН голосуватиме за резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу для розслідування авіакатастрофи «Боїнга-777» на Донбасі. Росія вже заявила, що ветуватиме її. Проте українська сторона каже, що ініціатори подачі цієї резолюції готові до цього і мають запасні плани дій.

Рада безпеки ООН може позбавити Росію права вето – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна звернулися до Ради безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом рік тому. Але категорично проти цього виступає Росія.

Віталій Чуркін
Віталій Чуркін

Постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявляє, що Москва ветуватиме у Раді безпеки резолюцію, в якій йдеться про створення трибуналу для розслідування цієї авіакатастрофи.

Ми будемо голосувати проти. У цьому в мене сумнівів немає. Якщо резолюція набере дев’ять або більше голосів, то це буде вето
Віталій Чуркін

«Ми будемо голосувати проти. У цьому в мене сумнівів немає. Якщо резолюція набере дев’ять або більше голосів, то це буде вето», – сказав Чуркін у понеділок, 27 липня.

«У мене все ж таки зберігається надія, що цей проект не буде поставлений на голосування. Мені здається, що наші аргументи надзвичайно переконливі. Немає ніяких серйозних контраргументів проти того, про що ми говоримо. Вести справу до розколу у Раді безпеки було б неправильно», – додав Чуркін.

Росія при цьому пропонує свій варіант резолюції щодо «Боїнга-777», у якому ніякого трибуналу немає.

Ініціатори створення трибуналу готові до вето Росії – Сергєєв

Юрій Сергєєв
Юрій Сергєєв

Тим часом постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв заявляє, що ініціатори звернення щодо створення міжнародного трибуналу готові, що Росія ветуватиме таке рішення.

Країни, які внесли резолюцію, зокрема і Україна, розуміють, що таке може бути. Ми до цього готові
Юрій Сергєєв

«Країни, які внесли резолюцію, зокрема і Україна, розуміють, що таке може бути. Ми до цього готові. У нас є і план «А» – продовжувати роботу у Раді безпеки, є і план «Б» – працювати поза Радою безпеки, але у межах ООН. Є інший план – досягти створення трибуналу поза межами ООН. Там теж є кілька варіантів, яким може бути трибунал», – сказав Сергєєв в інтерв’ю «Голосу Америки».

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Що ж до плану «Б», про який говорив Юрій Сергєєв, тобто працювати поза межами Ради безпеки, але у межах ООН, то йдеться про те, що Генеральна асамблея цієї організації теж може ухвалити резолюцію про створення такого трибуналу, діючи на підставі резолюції, яка була ухвалена ще у 1950 році під назвою «Об’єднання заради миру». Для ухвалення такого рішення необхідно, щоб за резолюцію ООН проголосували дві третини членів організації.

Утім, російський військовий оглядач Олександр Гольц скептично оцінює таку перспективу.

Прецедентів таких рішень практично немає. Це питання може бути передане Генеральній асамблеї, яка дасть якісь рекомендації тій же Раді безпеки
Олександр Гольц

«Прецедентів таких рішень практично немає. У 1950 році була ухвалена резолюція, у якій йдеться про те, що у випадку, якщо Рада безпеки не може знайти консенсусу щодо питань, які стосуються підтримки миру і забезпечення безпеки, то це питання може бути передане Генеральній асамблеї, яка дасть якісь рекомендації тій же Раді безпеки», – наголошує російський експерт.

Трибунал можна створити у межах ООН – український експерт

Якщо це і відбудеться, наголошує Гольц, то це рішення не матиме обов’язкового характеру. Попри це, каже він, вже саме голосування покаже ступінь довіри до Росії.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

На переконання ж співдиректора програм із міжнародної безпеки українського Центру Разумкова Олексія Мельника, питання щодо створення трибуналу із розслідування цієї авіакатастрофи може бути вирішене у межах ООН, попри ймовірне вето Росії.

При тому, що Росія має право вето, є механізм, як це право вето можна обійти
Олексій Мельник

«Навіть якщо брати голосування у Раді безпеки ООН, то при тому, що Росія має право вето, є механізм, як це право вето можна обійти. Рада безпеки може позбавити країну права вето. У 50-х роках був прецедент, коли країна, яка мала право вето, була позбавлена цього права вето. Але це складний варіант. Найбільш перспективним варіантом я вважаю голосування в Генеральній асамблеї з відповідною підготовчою роботою», – наголошує Олексій Мельник.

Авіалайнер рейсу MH17, що летів із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту.

Відео, зняте після падіння «Боїнга» під Донецьком
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Москва заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу із ЗРК «Бук», наданого Росією.

«В кухні лежав труп жінки!» – очевидиця згадує падіння малайзійського «Боїнга»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

На цю ж тему:

17.07.2015
Річниця катастрофи MH17: як покарати убивць?

Гість передачі «Ваша Свобода»: Олександра Матвійчук, юрист, голова правління Центру громадянських свобод. далі

17.07.2015
Рік після катастрофи MH17: Нідерланди знову переживають втрату

Хотілося, щоб це був лише жахливий сон, але трагедія була насправді й залишиться назавжди – нідерландський священник далі
17.07.2015
Падіння літака рейсу MH17: одна трагедія, одна правда, безліч версій

Стратегія Кремля полягала у тому, щоб приховати сліди, запустивши цілу низку різних версій, що відводили підозру від Росії далі
16.07.2015
Якщо Росія блокуватиме трибунал щодо МН17, його може створити Генасамблея ООН – суддя Василенко

«Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати фізичних осіб для покарання» далі
16.07.2015
Збитий «Боїнг». Росія боїться і озвучує різні версії

Кремль навмисне заплутує світ суперечливими версіями трагедії – експерт
далі
16.07.2015
Міжнародну слідчу групу щодо «Боїнга» не цікавлять версії Росії – СБУ

«Ми з міжнародною слідчою групою вже зібрали факти і докази, які дозволяють висунути конкретним особам підозру» далі
16.07.2015
Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС далі
16.07.2015
Родини жертв рейсу MH17 позиваються до Гіркіна на 900 мільйонів доларів – The Telegraph

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року далі
14.07.2015
Катастрофа «Боїнга» на Донбасі. П’ять країн хочуть міжнародного трибуналу

У разі вето Росії в Раді безпеки ООН рішення може ухвалити Генеральна асамблея – Матвійчук далі

29.06.2015
Bellingcat назве причетних до трагедії MH17 у роковини падіння «Боїнга»

Таємниці Міноборони Росії можна відшукати у соцмережах, необхідне тільки терпіння далі

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG