Доступність посилання

ТОП новини

«Їдь прямо, там будуть свої». Як заблукав на Донбасі ще один російський офіцер


Боєприпаси, вилучені з «КамАЗу» (фото Держприкордонслужби)
Боєприпаси, вилучені з «КамАЗу» (фото Держприкордонслужби)

«Нас відрядили на Донбас із вигаданими прізвищами» – полонений росіянин

У неділю Державна прикордонна служба України заявила про затримання в Донецькій області на контрольному посту «Березове» (траса Донецьк-Маріуполь) автомобіля «КамАЗ» з боєприпасами, в кабіні якого перебували дві людини. Одна з них, за даними прикордонників, зізналася, що є чинним російським військовослужбовцем у званні майора. Названі його ім'я та прізвище: Володимир Старков. Історія Старкова поки багато в чому повторює сценарій, знайомий через затриманих в Луганській області російських спецпризначенців Александрова і Єрофеєва. Від затриманого вже відмовився російський консул, відхрестилося від нього і керівництво так званої «ДНР».

Якщо судити з опублікованого відео допиту Володимира Старкова, на український блокпост він потрапив, заблукавши через неправильні вказівники «ополченців ДНР», а боєприпаси в кузові «КамАЗа» призначалися для «військових таборів» у підконтрольному сепаратистам селі Ясне (воно розташоване буквально в декількох кілометрах від Березового, але перебувало вже на підконтрольній сепаратистам території). Представники «ДНР» спростували свою причетність до автомобіля і затриманого, назвавши всю цю історію «провокацією СБУ». Тим не менш, волонтери, що допомагають українській армії, вже називають (поки без посилань на конкретні джерела) ім'я та прізвище затриманого російського військового, а також розповідають про подробиці його першого допиту.

Якщо вірити цим повідомленням, йдеться про Володимира Олександровича Старкова 1979 року народження. Остання частина, в якій він проходив (або проходить) службу, розташована в місті Новочеркаськ Ростовської області. Є дружина і дитина. До України Старков нібито потрапив ще 5 березня цього року, причому, якщо вірити його словам на допиті, під вигаданим прізвищем.

(Відео Прикордонної служби України / «5 канал»)

– Нас привезли до армійського корпусу.

– Де цей армійський корпус?

– Адреси я не знаю.

– Місто?

– Донецьк.

– Як визначили, що це армійський корпус? Хтось про це сказав?

– Так.

– Хто?

– Старший, коли доповідав (нерозбірливо – ред.) Привів до будівлі, завели на третій чи четвертий поверх, до конференц-зали, посадили з речами, сказали нікуди не виходити, чекати там. Ніхто не інструктував. Просто приходили представники з частин. Вигадані прізвища...

– Вигадані?

– Так.

– Тобто ви коли їхали з території Росії, у кожного вже було своє вигадане прізвище?

– Так.

– Називайте прізвище.

– Моє?

– Так, вигадане.

– Овсянников.

– Овсянников?

– Так.

Документи, вилучені у затриманих (фото Держприкордонслужби)
Документи, вилучені у затриманих (фото Держприкордонслужби)

– На яку посаду Ви прийшли?

– Я прийшов туди на посаду начальника служби безпеки бригади.

– П'ятої бригади?

– Так точно.

– Як довго ти пробув в Україні?

– З 5 березня.

– До якого часу?

– По сьогоднішній день.

– Ти сьогодні з Донецька їдеш?

– Так.

– І куди ти їхав?

– У Ясне.

– Куди?

– У Ясне.

– Хто завдання ставив?

– Командир бригади.

– Ти туди вже їздив?

– Ніяк ні. Тому не знав дороги. На блокпосту на останньому сказали: «Їдь прямо, там будуть свої».

– Коли він тобі ставив останню задачу?

– Я ще вчора у нього на нараді був.

– У нього особисто?

– Звичайно. І сьогодні вранці на шикуванні: «Щоб ти не забув, що ми завтра їдемо у табори у Ясне». Кажу: «Я не забув». «Що ти повинен зробити?» Кажу: «Довезти туди». «Дій!»

Боєприпаси, вилучені з «КамАЗу» (фото Держприкордонслужби)
Боєприпаси, вилучені з «КамАЗу» (фото Держприкордонслужби)

Село Ясне, як і блок-пост «Березове», справді, розташовані дуже близько до лінії розмежування між українською армією і «ДНР», хоча й по різні її боки. При цьому, в «ДНР» спростування своєї причетності до затриманого «КамАЗу» чомусь обґрунтовують тим, що історія насправді відбувалася зовсім в іншому місці, на російсько-українському кордоні, і посилаються на неіснуюче зізнання затриманого в тому, що він нібито віз боєприпаси до Росії.

Російське агентство «Інтерфакс» цитує «джерело в уряді ДНР»: «Ми цей прикордонний пункт не контролюємо. Він розташований на чималій відстані на північ від нашої території (розташований на кордоні з Ростовською областю неподалік міста Новошахтинська), під контролем українських прикордонників і спецслужб, вони можуть там будь-яке шоу влаштувати».

Можливо, автор цього коментаря просто не знає, що українські прикордонники вже давно несуть службу не тільки на офіційних прикордонних пунктах з іншими країнами, а й на блок-постах на Донбасі. Представник так званого «Міністерства оборони самопроголошеної республіки» Едуард Басурін заявив, що йому про затримання машини з боєприпасами «нічого не відомо». У «ЛНР» говорять про «театральну постановку українських спецслужб».

Прес-секретар російського посольства в Києві Олег Грішин заявив у неділю, що «жодних офіційних повідомлень щодо затримання нібито офіцера Російської армії українськими прикордонниками у пункті «Березове» їм не надсилали».

В українського волонтера Катерини Яресько інша інформація: за її словами, від Володимира Старкова вже «відмовився російський консул». Катерина Яресько розповідає у своєму Фейсбуці деталі допиту Старкова, що не потрапили на відео. Зокрема, про те, що після ув’язнення Старков «зітхнув» і сказав українським військовим: «Ну, звичайно, вам же тепер американці премію дадуть...»

Українська сторона неодноразово робила заяви щодо участі кадрових російських військових у конфлікті в Україні, про це ж пишуть і автори численних розслідувань за відкритими джерелами – соціальними мережами. Найгучнішим таким випадком цього року стало затримання в Луганській області України Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, які, за твердженням українських спецслужб, є спецпризначенцями ГРУ ЗС Росії. Минулого тижня Міністерство оборони Росії вперше офіційно відмовилося визнати, що Александров і Єрофєєв на момент затримання були чинними військовослужбовцями.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG