Доступність посилання

ТОП новини

Соратники Путіна допомагали російській мафії в Іспанії – прокурори


Володимир Путін (архівне фото)
Володимир Путін (архівне фото)

За повідомленням інтернет-видання Bloomberg, прокурори в Мадриді мають намір звинуватити у відмиванні грошей, шахрайстві та інших злочинах 27 осіб

Згідно з даними прокуратури в Мадриді, протягом більш ніж десятиліття деякі найближчі соратники Володимира Путіна допомагали одному з найбільших російських кримінальних угруповань в Іспанії.

Серед цих людей називають голову ВАТ «Газпром», російського віце-прем'єра та двох колишніх міністрів. Про це йдеться в інтернет-виданні Bloomberg.

Автори статті Esteban Duarte i Henry Meyer пишуть, що члени Петербурзького Тамбовського кримінального синдикату перебралися до Іспанії в 1996 році, коли Путін був заступником мера Санкт-Петербурга, аби відмивати доходи від незаконної діяльності.

Відповідні дані вказані в позовній заяві в Центральний суд Мадрида від 29 травня, копією якої володіє видання.

На 488 сторінках позову мадридських слідчих Хуана Каррау і Хосе Ґрінди зібрано докази понад десятирічного розслідування російської організованої злочинності за «ери Путіна». У позові показано зв'язки між кримінальними елементами та вищими чиновниками в Москві.

Позов базується на даних тисяч записів переговорів, документів про банківські перекази і операцій з нерухомістю. Це – формальний запит про висування звинувачень проти 27 осіб у відмиванні грошей, шахрайстві й інших злочинах, повідомляє видання.

Прийняття суддею позову дозволило б почати судовий процес, але в Іспанії не судять людей заочно.

Депутат Держдуми Росії Владислав Рєзнік
Депутат Держдуми Росії Владислав Рєзнік

Єдиним російським чиновником, проти якого можуть пред'явити звинувачення, є Владислав Рєзнік, член путінської партії «Єдина Росія», депутат Держдуми.

Рєзніка підозрюють у тому, що він допоміг імовірному керівнику криміналітету Геннадію Петрову домогтися призначення своїх людей на важливі посади у Російській Федерації в обмін на активи в Іспанії. Зокрема, як зазначається, слідчі домагаються конфіскації майна Рєзніка на Майорці.

Геннадій Петров під час затримання іспанською поліцією
Геннадій Петров під час затримання іспанською поліцією

«Кримінальна організація, очолювана Петровим, змогла проникнути в державні структури у своїй країні, не тільки з допомогою законодавця Рєзніка, але і через кількох міністрів», йдеться в позовній заяві.

У доповіді ім'я Путіна згадується тричі, включаючи розшифровку телефонної розмови між двома нібито учасниками Тамбовської групи в 2007 році.

Чоловіки обговорювали питання з готелем в іспанському Аліканте, і один із них згадав, що Путін є власником будинку у найближчому місті Торрев'єха.

Кремль і Рєзніков заперечують будь-які звинувачення.

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав звинувачення «абсолютною нісенітницею». «Це поза межами розумного», сказав він.

Рєзнік заявив, що його стосунки з Петровим «суто соціальні», і він буде радий поїхати в Іспанію і очистити своє ім'я в суді.

Серед інших у доповіді названо імена колишніх і діючих російських чиновників вищого рангу: екс-прем'єра Віктора Зубкова, екс-міністра оборони Анатолія Сердюкова, нинішнього віце-прем'єра Дмитра Козака і голови Слідчого комітету Олександра Бастрикіна.

Дивіться також: Війна в Україні зробила Росію світовим лідером за кількістю біженців

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG