Доступність посилання

ТОП новини

Конструктора безпілотників для АТО засудили у Харкові за ухиляння від мобілізації


Дмитро Явдошенко переконує, що не ухилявся, а хотів доробити три безпілотники для українських воїнів

У Харкові волонтера-конструктора Дмитра Явдошенка засудили до двох років ув’язнення за ухиляння від мобілізації. Він переконує, що не уникав служби в армії, а хотів доробити три безпілотники, які чекають українські воїни на передовій. У районному військкоматі не дослухалися до прохання Дмитра про відтермінування. Справу Явдошенка комісаріат передав до військової прокуратури, а вона – до райсуду. Тепер адвокати сподівається на оскарження вироку в Апеляційному суді.

«Дзержинським районним судом міста Харкова 10 червня ухвалено вирок за статтею «Ухилення від мобілізації». Підсудному призначене покарання у вигляді позбавлення волі на строк два роки» – цей судовий неумовний вирок приголомшив не лише волонтера, конструктора безпілотників для армії Дмитра Явдошенка, його близьких та побратимів, а й представників облвійськкомату та юристів.

Заступник військового комісара області Юрій Калгушкін твердить, що дізнався про вердикт від журналістів. Мовляв, якби він про це був поінформований раніше, ще до судового засідання, то обласний комісаріат зміг би захистити стратегічно важливого програміста і конструктора для потреб української армії.

«Чоловік приносить величезну користь Міністерству оборони і Міністерству внутрішніх справ, створюючи безпілотники та відправляючи їх у військові частини. Принаймні ми б призвали двох, трьох, а можливо, й десять чоловік, але від нього тут було б більше користі. Варіантів багато: запропонували б йому проходити службу за мобілізацією в мережі військкоматів», – переконує Юрій Калгушкін.

«Нічого страшного, наша медкомісія вважає Вас придатним до служби, тому ми Вас забираємо»

Дружина Дмитра, Катерина Явдошенко тепер носить передачі до слідчого ізолятора. Там її чоловік чекає на апеляційний розгляд справи. Катерина запевняє, що Дмитро жодної хвилини не сумнівався у важливості оборони держави. Йому принесли повістку ще на початку квітня і чоловік одразу з’явився до Дзержинського райвійськкомату Харкова для уточнення даних та медобстеження.

За словами дружини, Дмитро через велику зайнятість на основній роботі та у волонтерському клубі аеророзвідки, де він із побратимами збирав безпілотники, вчасно не встиг пройти всіх лікарів. Через півтора-два тижні райвійськкомат знову про себе нагадав: мовляв, чого тягнете з проходженням комісії? По прибутті до військового комісаріату конструктор пояснив, що не встиг пройти решту аналізів. Йому пояснили: «нічого страшного, наша медкомісія вважає Вас придатним до служби, тому ми Вас забираємо». Такі слова військових наводить дружина Дмитра.

«Сказали, що забирають зараз або вранці наступного дня. Дмитро запевнив їх, що не проти, але йому треба трохи часу виконати зобов’язання перед волонтерами. Адже у нього залишалися на той час три нескладених «крила» (як називають безпілотники). Також на роботі були незавершені проекти. У військкоматі не забажали далі слухати Дмитра», – продовжує розповідь дружина.

Матеріали стосовно Явдошенка передали військовій прокуратурі.

У Дзержинському райсуді Харкова констатують: за матеріалами кримінального провадження повістку Дмитро Явдошенко відмовився брати, ба більше – у суді він повністю визнав свою провину. Харківська прокуратура наразі не коментувала це кримінальне провадження, Радіо Свобода готове надати таку можливість.

«Дмитро займається програмуванням польотного контролера. Це одна з найголовніших запчастин»

Поки Дмитро перебуває у СІЗО, три незавершених безпілотники припадають пилом у волонтерському клубі аеророзвідки.

«Фактично він є конструктором. Із готових запчастин у нього є пінопластове крило, корпус, а все решту потрібно скомпонувати, звести разом, змусити працювати», – розповідає інженер-волонтер аероклубу Євген Зборний.

Перше Дмитрове «крило» з минулого року літає над Пісками, Спартаком, Авдіївкою на Донеччині, збираючи для воїнів АТО відеоінформацію про розташування бойової техніки і позицій сепаратистів та російських вояків.

«Дмитро займається програмуванням польотного контролера. Це одна з найголовніших запчастин у безпілотному апараті. Чому ми не беремося завершувати проект Дмитра? Тому що комплектацією і закладанням характеристик від початку займався Дмитро. Ми можемо пробувати доробити, але він туди вклав свій задум», – пояснює інженер.

Контролер польоту дозволяє оператору безпілотника мати постійний зв’язок із «крилом». Прилад відповідає за набор швидкості апарата, стежить за набраною висотою і власне за ходом польоту.

Подібні польотні контролери у готовому, запрограмованому вигляді коштують надто дорого, констатує товариш Дмитра Явдошенка. Харківський програміст своєю роботою допомагає заощадити зібрані волонтерами кошти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG