Доступність посилання

ТОП новини

«Боюся розмовляти російською, бо Путін захищатиме» (світова преса)


«Українська мова може стати цінним і практикованим національним символом»

Українці сьогодні дедалі більше розмовляють українською мовою, пише аналітик Євген Воробйов у Foreign Policy. Тим часом, кореспондент New York Times повідомляє, що проросійські сепаратисти на Луганщині не дозволили нідерландським правоохоронним органам продовжувати розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17. А сенатор-республіканець Джон МакКейн у Washington Post наголошує, що припинення вогню на Сході України є вигадкою.

Українці сьогодні дедалі більше розмовляють українською мовою, пише аналітик Євген Воробйов у статті для американського часопису Foreign Policy. Зокрема, популярним став жарт: «Я тепер боюся розмовляти російською, бо Путін може захотіти мене захистити», пише він. «Вперше за кілька десятиліть розмовляти українською мовою стало модним, а не соромливим», – зазначає Воробйов.

Звичайно Україна, як і раніше, залишається двомовною країною. Однак згідно з даними опитувань громадської думки, за останнє десятиліття мовний пейзаж країни зазнав певних змін.

«У 2005 році 42 відсотки українців заявили, що вдома розмовляють здебільшого українською. У 2011 році вже 53 відсотки заявили, що послуговуються українською у щоденному житті. Через те, що більшість із них прекрасно володіють російською, зріст цього показника на 11 відсотків (що дорівнює принаймні 5 мільйонам осіб) відображає частку українського суспільства, яка перейшла на українську мову», – пише Воробйов.

Цей мовний тренд допомагає соціальній мобільності країни, вважає аналітик. До того ж, відродження української мови є лише однією з соціальних змін, заохочених війною на Сході країни. Зокрема, середній клас починає платити більше за українські товари та послуги, зазначає Воробйов.

«Разом із жовто-блакитними прапорами та вишиванками, які так часто можна побачити на вулицях у ці важкі для України часи, українська мова може стати цінним і практикованим національним символом», – підсумовує аналітик.

Редактор Euromaidan Press Аля Шандра: «Дедалі більше російськомовних в Україні переходять на українську, «щоб Путін їх не захищав»

Проросійські сепаратисти на Луганщині не дозволили нідерландським правоохоронним органам продовжувати розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» MH17, пише кореспондент американської газети New York Times Дейвід М. Гарзенгорн. Через це нідерландці були змушені скоротити свою роботу у регіоні, зокрема, так і не перевіривши там базових станцій та мобільних мереж.

«Нідерландські чиновники провели близько двох тижнів на Сході України, переважно на місці катастрофи, що на Донеччині. Слідчі завершили свою роботу у суботу, вирішивши, що вони не можуть продовжувати розслідування. Все ж у Донецьку ватажки «ДНР» співпрацювали зі слідчими більш охоче, заявила нідерландська прокуратура у суботу», – пише журналіст.

Однак, слідчі все ж таки виконали основні завдання. Вони взяли земельні проби у різноманітних місцях і провели технічне розслідування для локації базових станцій та перевірку роботи телефонної мережі на Сході України. Однак, провести подібні дослідження на Луганщині їм не вдалося через небажання місцевої влади співпрацювати, пише журналіст.

«Мобільний зв’язок може бути важливою частиною розслідування, адже українські спецслужби повідомляли, що перехопили телефонні розмови, у яких командири сепаратистів обговорювали збиття літака, вважаючи, що вони знищили український військовий літак», – підсумовує журналіст.

Представник Нідерландів в ООН Карел ван Оостером: «Місія кримінального розслідування MH17 на Сході України завершилася»

Припинення вогню на Сході України є вигадкою, пише сенатор-республіканець Джон МакКейн у статті для американської газети Washington Post. Він також наголосив, що через це американська допомога є життєво важливою для стримування подальшої російської агресії.

«Поки що українські збройні сили, підтримувані добровольчими батальйонами, утримували свої позиції, при чому, без допомоги української артилерії чи танків, які були відтягнуті від лінії фронту, згідно з Мінською угодою. Як довго ми можемо очікувати, що ці хоробрі українці дотримуватимуться угоди, яку Росія явно ігнорує?» – запитує сенатор.

Отже, пише МакКейн, настав час, коли Європа та США мають визнати провал мінських домовленостей і те, що російський президент Володимир Путін хоче домінувати над Україною, як і над іншими сусідами Росії.

«Звичайно, військового вирішення в Україні немає, але є чіткий військовий аспект для досягнення політичного вирішення. Якщо українці отримають необхідну допомогу, і військова вартість для російських сил зросте, Путін буде змушений вирішити, як довго він продовжуватиме війну, про яку він каже своєму народові, що вона не відбувається», – пише МакКейн.

За словами сенатора, те, як Захід відповість на агресію Путіна, матиме наслідки далеко поза межами України. По всьому світу, пише він, друзі та вороги США спостерігають за тим, чи вирішить ця наддержава захистити міжнародну систему, яка підтримувала мир десятиліттями. Америка, вважає МакКейн, не може провалити цей тест.

Сенатор Джон МакКейн: «Я мав честь зустрітися минулого тижня з хоробрими чоловіками та жінками, які воюють, щоб Україна залишилася вільною»

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG