Доступність посилання

ТОП новини

Збройний напад із заручниками на Харківщині: серед мотивів – особиста драма


Чоловіка, що напав на АЗС на Харківщині, застрелили, заручники живі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Чоловіка, який скоїв напав на АЗС біля села Коротич, застрелили, заручники живі

Харків – На Харківщині снайпери знешкодили чоловіка, який застрелив двох людей та захопив у заручники ще трьох. Історія розпочалася ще вдень у понеділок, коли до чоловіка у Люботині прийшли судові виконавці, щоб описати майно за рішенням суду, але він почав чинити опір, а згодом відкрив вогонь по судовиконавцях та свідках. В результаті двоє людей загинули. Зловмиснику на авто вдалося втекти. А вже неподалік селища Коротич він захопив у заручники трьох працівників автозаправки. Кількагодинні вмовляння правоохоронців до зловмисника скласти зброю результатів не дали.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спецоперація правоохоронців зі знешкодження зловмисника тривала кілька годин. Через це на півдня силовики перекрити частину траси Харків-Київ,а також відтинок дороги Харкова до Люботина.

«Близько 14:00 до чоловіка прийшли представники виконавчої служби з дільничним, щоб повідомити про виселення з будинку через борги за іпотекою. У відповідь він відкрив вогонь з власного карабіна і розстріляв впритул двох співробітників державної служби, одного поранив», – розповіли в прес-службі обласного управління МВС.

Після скоєного злочину чоловік на автомобілі «ВАЗ-99» виїхав до села Коротич, де на автозаправці захопив трьох заручників.

Понад шість годин тривали перемовини між правоохоронцями та зловмисником. На вимогу чоловіка йому дали авто, припарковане поруч, куди він і посадив заручників. Близько 20:30 все завершилося чотирма пострілами, коли при спробі втечі снайпер поцілив у захопника.

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін пресі повідомив, що снайпер крізь скло машини влучив у зловмисника.

«Злочинця знищено. Спецслужби, МВС, СБУ, прокуратура чекали моменту. Я вдячний спецпідрозділам за злагоджену роботу. Заручники живі. Ситуаціяускладнювалася тим, що все відбувалося на автозаправній станції», – розповів Ігор Райнін.

Народний депутат України Антон Геращенко, розповідаючи про подробиці спецоперації на сторінці у Фейсбуку зазначив: «Іншого шляху, аби уникнути жертв серед заручників, на думку відповідальних за операцію, не було».

За словами Геращенка, донька зловмисника двічі пробувала вмовити батька скласти зброю і відпустити людей, але той не погоджувався.

Чоловік вимагав виїзду в «ДНР» – начальник міліції

Під час перемовин чоловік висував різні вимоги: від надання автомобіля до втечі на непідконтрольну Україні територію в Донецькій області, до бойовиків угруповання «ДНР».

«Різні вимоги: виїзд за кордон, виїзд у Горлівку, виїзд в так звану «ДНР», –повідомив начальник міліції харківського району Володимир Кагадій, додавши, що деталей спецоперації правоохоронці не розголошують.

Трагедія з майновою судовою суперечкою?

Детективна історія на Харківщині почалася задовго до дня із захопленням заручників. 2011 року родина захопника взяла великий кредит під іпотеку.

За словами народного депутата Антона Геращенка, борг, включаючи відсотки, був вищий за ціну будинку.

«У 2011 році рідні стрілка взяли кредит у 21 тисячу доларів у приватної особи, під кабальні відсотки, штрафи і пені. До квітня 2013 року, судячи з рішення суду, відсотки по кредиту платилися, потім, мабуть, доходи перестали дозволяти це робити. 19 лютого 2015 року Люботинським міськрайонним судом було винесено рішення про стягнення суми боргу, штрафів та пені у сумі понад 800 тисяч гривень, при тому, що позивач, судячи з тексту рішення суду, хотів стягнути більше 11 мільйонів гривень штрафів», – написав Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуку.

На думку депутата, слідчі мають з’ясувати правомірність судового рішення і з’ясувати «що взагалі змусило людину, до якої раніше в закону не було претензій піти на вбивство і захоплення заручників».

За попередніми даними, у 48-річного зловмисника на ім'я Олег за плечими були війна в Афганістані та Чечні. Жив він у Харкові, а його дача, куди прийшли судові виконавці у Люботині.

Наразі троє потерпілих, що були в заручниках, почуваються добре, з ними працюють психологи.

«Вони живі, здорові», – повідомив голова Харківської ОДА Ігор Райнін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG