Доступність посилання

ТОП новини

Соціальні проекти у Сумах – піар до виборів чи турбота про городян?


На Сумщині почалась передвиборча кампанія до місцевих виборів

Суми – Хоча до місцевих виборів, які за законом мають відбутися в Україні 25 жовтня, ще п’ять місяців, на Сумщині вже почалася передвиборча кампанія. Її особливість – різні політсили активно використовують такий вид піару, як спільні з громадськістю «соціальні проекти». Ремонтують, наприклад, дахи чи дороги та не забувають при цьому прославляти прізвище благодійника. Щоправда, запідозрені в такому піарі кажуть, що офіційно місцеві вибори не оголошені, тому про початок перегонів говорять тільки «гореполітики». Найбільшу кількість голосів у Сумах експерти прогнозують «Блоку Петра Порошенка» та «Самопомочі».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ще з квітня сумські партійні штаби розпочали передвиборчу кампанію. Про це свідчать чисельні нові соціальні ініціативи та проекти створені саме в цей час. Так вважає директор «Центру досліджень регіональної політики» Олександр Хоруженко. Говорить: це такий новий тренд передвиборчого піару – «усе – разом з громадськістю».

«Багато хто це подає як соціальні ініціативи. В будь-якому разі, я поки що бачу, що просто «голого» такого, сухого партійного бренду зараз недостатньо. Всі від нього не те, щоб відмовляються, але додають до нього якусь таку «фішку» або громадського активізму, або соціального популізму», – розповідає Олександр Хоруженко.

«Євродвір» – соцпроект чи передвиборчій хід?

Серед прикладів нової передвиборчої «фішки» Хоруженко називає і соціальний проект «Євродвір». У проект входить ремонт дахів та прибудинкових доріг, але на бігбордах з рекламою «Євродвору» стоїть також ім’я мера, а не, наприклад, просто підпис «міськрада». Хоча саме міські депутати виділяли на це кошти. Крім того, ідея не нова і належить попередньому меру Геннадію Мінаєву.

Чинний міський голова Олександр Лисенко – висуванець «Батьківщини», обраний минулого року, вважає такі звинувачення у піарі за допомогою соціальних проектів – безпідставними. Переконує, що вся критика стосовно бігбордів – «справа рук майбутніх кандидатів-гореполітиків». Реклама підписана, бо саме він – автор ідеї. А поклеїли її, щоб інформувати сумчан про роботу міського голови.

«Виборча кампанія не оголошена, вибори не оголошені. Тому, які можуть бути розмови про початок виборчої кампанії з мого боку? Я просто кажу про ті дії, які я роблю», – говорить Олександр Лисенко.

Крім того обіцяє, що «Євродвір» – тільки початок, і скоро сумчани почують ще про ряд «європрограм».

Новий закон про вибори – нагальна потреба

Олександр Хоруженко найголовнішим зараз називає ухвалення нового виборчого законодавства, яке не дозволить працювати «накатаними» корупційним схемам та й загалом має вужче «коло для корупційних фантазій». А на махінації та фальстарт кампанії виборці вже вміють правильно реагувати, стверджує політолог.

«Буде старий закон – це буде прямий крок в нікуди – раз, в підкуп – два і до нового громадянського зіткнення – три», – говорить експерт.
Щодо передвиборчої кампанії, Олександр Хоруженко впевнений, що політичні сили не змінять своєї стратегії аж до дня виборів.

«Так само всі будуть вести себе і далі аж до жовтня місяця. Тобто йтимуть або на популізмі, або на громадському активізмі з невеликими домішками такого військового патріотизму», – каже Олександр Хоруженко.

Наразі у Сумах аналітик прогнозує перші місця «Блоку Петра Порошенка» та «Самопомочі». Водночас, на його думку, політики, які підтримують «Опозиційний блок» та комуністів, шансів на виборах не мають.

На минулих виборах до Верховної Ради у Сумах лідирував «Блок Петра Порошенка» з 27%, за ним із невеликим відривом у 4% йшов «Народний фронт», на третьому місці «Самопоміч» із результатом 12%.

Очікується, що невдовзі Верховна Рада ухвалить новий закон про місцеві вибори. Наразі депутати розглядають різні проекти цього закону, серед пропозицій – перехід до відкритих списків на виборах міських рад великих міст і обласних рад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG