Доступність посилання

ТОП новини

Чому проект «Новоросія» залишився в минулому? (Огляд преси)


Проект зазнав краху через сильний опір українців і різку реакцію міжнародної спільноти – експерти

В останні два тижні йдуть активні переговори зі врегулювання конфлікту на сході України. На думку експертів газети «Сегодня», Україна в результаті, ймовірно, ухвалить ті умови, які запропонують основні переговірники: США, Росія і країни Західної Європи. Один із варіантів, що влаштовують Росію, – це надання так званим «ЛНР» і «ДНР» статусу широкої автономії у складі України. Це дозволить російській стороні зберегти свій вплив на Київ і відмовитися від фінансового забезпечення зруйнованих війною окупованих територій, переклавши його на плечі українського бюджету. Якщо переговори стихнуть, можлива нова ескалація бойових дій, але в «локальній» формі з метою подальшого розширення територій, підконтрольних бойовикам. Коментує газета і рішення припинити проект «Новоросія». Так, експерти видання вважають, що проект зазнав краху через сильний опір українців і різку реакцію міжнародної спільноти. Заголовок статті: «Чому проект «Новоросія» залишився в минулому».

Експерти газети «Україна молода» проаналізували головні помилки нинішнього уряду і сформували топ-10 невиконаних обіцянок. На їхню думку, країна майже не рухається вперед. А більшість обіцянок політиків так і залишились невиконаними. Зокрема, про недопущення популістів в уряд. Адже відразу кілька міністерських портфелів у першому Кабміні Яценюка отримали люди, які займалися здебільшого самопіаром, ніж реформами. Також не втілилося обіцяне зниження податкових ставок. Бізнес чекав не стільки скорочення кількості податків, скільки реального зниження податкового навантаження. Не втілилося і введення мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу хоча б на рік. Експерти переконують, що в Україні нічого не змінюватиметься до тих пір, поки люди при владі не навчаться протистояти спокусі грошима. На цьому наголошується в статті «Коли країна в ролі «камікадзе».

Народні депутати в першому читанні проголосували за чотири законопроекти про реформування міліції. Процес триватиме п’ять років, переконують урядовці. Як пише «Газета по-українськи», питання з реформами перезріло, бо нинішня міліція не відповідає вимогам суспільства і її структура спонукає до хабарництва. Одне з головних завдань реформування – скоротити чисельність міліції до середньоєвропейської. Це 300 поліцейських на 100 тисяч населення. В Україні ж зараз на 72 правоохоронця більше. За рахунок скорочення підвищуватиметься зарплата реформованим підрозділам. У середньому поліцейський отримуватиме 10 тисяч гривень. Це в три-чотири рази більше, ніж зараз. Найкорумпованіший орган у міліції – Державтоінспекція. Якщо взяти її колишнє столичне керівництво, то воно або в бігах, або в СІЗО. Реформа запрацює через роки. А її остаточне завершення поки невідоме. Адже, наприклад, у Польщі й Чехії поліцейську реформу почали 1990 року й досі не закінчили.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG