Доступність посилання

ТОП новини

Рік Порошенка: боротьба з агресором та примарна євроінтеграція


«Мінські угоди загнали в глухий кут Путіна. Сам факт підписання Мінських угод – це величезний успіх. Але тепер виконання цих угод – це найважливіше питання»

Президент Порошенко досяг поступу у боротьбі з агресією Росії. Водночас – це лише перший крок і повне виконання Мінських угод, а також повернення окупованих територій Донбасу та анексованого Криму залишаються невиконаними першочерговими завданнями для глави держави, відзначають політики та політологи, оцінюючи перший рік Петра Порошенка після перемоги на президентських виборах. Експерти також відзначають, що президент, як досвідчений дипломат зміг дещо наблизити Україну до Європи. Безвізового режиму з ЄС немає, але є чіткі сигнали, що у перспективі його запровадження реальне, кажуть вони.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Петро Порошенко після перемоги на президентських виборах продемонстрував свої організаторські здібності та хист дипломата, вважає депутат Олексій Гончаренко.

Я не знаю, хто сьогодні є більшим фахівцем з питань зовнішньої політики і кращим дипломатом в Україні, ніж Петро Порошенко
Олексій Гончаренко

«Я в цьому питанні суб’єктивний, бо я є заступником голови фракції «Блок Петра Порошенка». Президент довів, що він може захистити державу як Верховний головнокомандувач, може гарантувати основні права та свободи людей. В умовах парламентсько-президентської республіки відповідальність президента – це, в першу чергу, безпека та зовнішня політика. Я не знаю, хто сьогодні є більшим фахівцем з питань зовнішньої політики і кращим дипломатом в Україні, ніж Петро Порошенко», – каже він.

«Мінські угоди не виконуються»

У сфері безпеки та міжнародної політики головним досягненням президента Порошенка є його мирний план та Мінські угоди. Але підписання угод – це лише перший етап виконання задачі, що стоїть перед головою держави, зауважує заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Сам факт підписання Мінських угод – це величезний успіх. Але тепер виконання цих угод – це є найважливіше питання. Мінські угоди загнали в глухий кут Путіна. Якщо надалі виконання Мінських угод, аж до встановлення кордону між Україною і Росією, який буде контролюватися не бойовиками, а російськими і українськими прикордонниками – це повинен бути останній пункт. Зараз Мінські угоди не виконуються ні стороною бойовиків, ні російськими військами», – заявляє Соболєв.

Водночас, Мінські домовленості та активні переговори з американськими та європейськими партнерами дозволили натиснути на Росію та змусили її знизити свою активність на Донбасі, зазначає експерт з міжнародної політики Максим Розумний. За його словами, саме ці чинники зупинили контрнаступ сепаратистів восени нинішнього року та запобігли ескалації агресії з боку Росії на весні.

Загроза незалежності на більшій частині країни все ж таки була знята. Чи можна було розраховувати за цей час повністю звільнити територію і повністю зняти проблеми сепаратизму та російської агресії? Це не дуже реалістичне уявлення
Максим Розумний

«Загроза незалежності на більшій частині країни все ж таки була знята. Чи можна було розраховувати за цей час повністю звільнити територію і повністю зняти проблеми сепаратизму та російської агресії? Це не дуже реалістичне уявлення», – вважає експерт.

Євроінтеграція та безвізовий режим

Значно меншого поступу президенту Порошенку вдалося досягти на шляху євроінтеграції, зауважує Розумний. На його думку, процес протягом року суттєво не просунувся далі підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Угода про асоціацію – це те, що європейці вигадали дати Україні, замість членства, на яке Україна не могла і не може розраховувати. Європа не має перед нам великих зобов’язань, але обіцяє допомагати», – вважає Розумний.

Крім того, Україна, хоч і не отримала чіткої дати запровадження безвізового режиму з Євросоюзом, що є серед передвиборчих обіцянок Петра Порошенка, але на саміті «Східного партнерства» у Ризі отримала сигнали, що рішення, те чи інше, наприкінці року все ж буде, нагадує політолог Олексій Голобуцький.

Найбільші оптимісти відірвані від реальності могли сподіватися на те, що Україні прямо у цьому році скажуть, що Україна має перспективи вступу в НАТО чи ЄС
Олексій Голобуцький

«Нам хотілося б можливо більше, але виходимо з реалій, що досягнули можливого максимуму на цей момент. Найбільші оптимісти відірвані від реальності могли сподіватися на те, що Україні прямо у цьому році скажуть, що Україна має перспективи вступу в НАТО чи ЄС», – наголошує експерт.

«Ситуація грає проти Росії»

Тим часом Мінські домовленості залишаються міжнародним політичним інструментом боротьби з агресією Росії, додає Голобуцький.

«Це найкраще, на що ми могли сподіватися в тій ситуації, в якій ми тоді перебували. Останні події підтверджують, що все було правильно. Санкції будуть продовжені, Америка займає з кожним разом все більш активну позицію в цих справах. Ситуація грає проти Росії», – каже політолог.

Експерти та політики сходяться на тому, що пріоритетним завданням для президента Петра Порошенка залишається повернення окупованих територій Донбасу та анексованого Криму під контроль Києва. Утім, вони не називають часових проміжків, у які це завдання можна виконати.

Також на цю тему:

24.05.2015
Життя по-новому. Порошенко – рік перший

Якби вибори відбулися навесні, президентом знову став би Порошенко – за нього б проголосувати 19,4% далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG