Доступність посилання

ТОП новини

Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені


«Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб» – український спецназівець

Громадянам Росії Олександру Александрову та Євгену Єрофеєву, затриманим в Луганській області України після перестрілки в районі міста Щастя, висунуті офіційні звинувачення в створенні терористичної групи. Про це повідомив у середу радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський. За твердженням української влади, Єрофеєв і Александров є діючими військовослужбовцями спецпризначення ГРУ Росії. Радіо Свобода звернулося за коментарем про цю історію до українського офіцера спецпризначення, попросивши його розповісти про роль російської розвідки в конфлікті на сході України.

Росія побічно визнає причетність затриманих у Луганській області росіян до спецпризначення: про це можна судити з висловлювання офіційного представника Міністерства оборони Росії Ігоря Конашенкова. В єдиному наразі офіційному коментарі з цього приводу Конашенков сказав, що до міністерства з проханням посприяти звільненню Єрофеєва і Александрова зверталися керівники Асоціації ветеранів військ спеціального призначення.

Утім, російські військові стверджують, що ці люди на момент свого затримання не були чинними військовослужбовцями.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко (ліворуч) поруч із військовим, який демонструє безшумну снайперську гвинтівку, вилучену у полоненого військовослужбовця 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ Генштабу Росії. Такі гвинтівки використовує російський спецназ. Київ, 18 травня 2015 року
Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко (ліворуч) поруч із військовим, який демонструє безшумну снайперську гвинтівку, вилучену у полоненого військовослужбовця 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ Генштабу Росії. Такі гвинтівки використовує російський спецназ. Київ, 18 травня 2015 року

У середу російська служба «Бі-Бі-Сі» опублікувала розмову з колишнім солдатом-строковиком, який служив у третій бригаді спецпризначення в Тольятті (військова частина 21208) в 2010-2011 роках. На умовах анонімності він повідомив журналістам, що впізнав в Євгенові Єрофеєві свого колишнього командира і впевнений, що той не звільнявся в запас і продовжував службу до останнього часу. Сепаратисти угруповання «ЛНР» продовжують стверджувати, що росіяни служили в «народній міліції ЛНР».

Також у середу російські громадянські активісти Руслан Льовієв і Вадим Коровін докладніше розповіли про знайдені ними три свіжі могили, в яких нібито поховані загиблі в Україні російські спецпризначенці. За словами Левієва і Коровіна, йдеться про трьох товаришів по службі з 16-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ Генштабу Міністерства оборони Російської Федерацію (в/ч 54607, Тамбов), які загинули 5 травня 2015 року в Україні. Це Антон Савельєв, позивний «Сава», похований на кладовищі селища Нові Ляди, Тамбовський район; Тимур Мамаюсупов, позивний «Мамай», похований на кладовищі села Кук-Тяка біля міста Азнакай, Республіки Татарстан; Іван Кардаполов, позивний «Кардан», похований на кладовищі міста Галас, Курганській області.

Як можливе місце загибелі спецпризначенців в Україні активісти називають місто Золоте Попаснянського району Луганської області України та село Широкине Донецької області. Волонтери українського OSINT-проекту «Інформнапалм» вже опублікували посилання на сторінки їхніх родичів в соціальних мережах, які підтверджують інформацію про причетність загиблих до сил спеціального призначення.


Історія із затриманням Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова і зі знайденими могилами інших російських спецпризначенців спонукала спостерігачів і журналістів не просто вкотре заговорити про безпосередню участь Росії у військовому конфлікті на Донбасі, а й звернути більш пильну увагу на роль, яку відіграють у протистоянні на сході України спеціальні підрозділи.

Радіо Свобода за допомогою одного з активістів українського проекту «Волонтерський десант у Міністерстві оборони» поставило кілька питань офіцеру українського спецпризначення, який побажав залишитися неназваним – про затриманих росіян, про цілі і завдання спецпризначення на війні, про те, в якому стані Україна підійшла до цього конфлікту і про ймовірність нового етапу військових дій на сході країни.

– Чи є Євген Єрофеєв і Олександр Александров, на Ваш професійний погляд і за даними, якими Ви володієте, кадровими російськими військовими, спецпризначенцями Головного розвідувального управління Росії?

– Так, безумовно, це російське спецпризначення.

Учасники прес-конференції дивляться відео з одним із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року
Учасники прес-конференції дивляться відео з одним із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року

Єрофєєв і Александров кажуть, що їхнім завданням було «вести розвідку спостереження, не перетинати лінію дотику, не відкривати вогонь без потреби». У чому полягає ваша робота, вона потрапляє під цей опис?

– Моя робота – захист своєї Батьківщини. Спецпризначення – це і є розвідка. Підрозділи спецпризначення – це підрозділи спеціальної розвідки.

– Існує думка, що українська армія підійшла до подій у Криму й на Донбасі в напіврозваленому стані. Чи стосується це спецпризначення?

– Ні, не стосується. Спецприначення було у боєздатному стані, насамперед, завдяки ентузіазму офіцерам, які робили багато для того, щоб спецпризначення було гідне своєї назви. Окрім того, ми на 90 відсотків були укомплектовані контрактниками.

– А що Ви можете сказати про інших армійських підрозділах? Чи все так погано, як кажуть, наприклад, американські інструктори, які приїхали на навчання до Львова?

– Говорити про інші підрозділи я некомпетентний. Скрізь усе по-різному. А з приводу американських інструкторів – вони приїхали тренувати відносно нещодавно створену Національну гвардію, яку не варто плутати зі Збройними силами України. Якщо ж говорити про спецпризначення, то підготовка у нас на високому рівні.

– Чи можете Ви прокоментувати цифри, що містяться в доповіді «Путін. Війна», яку опублікували нещодавно соратники вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова, про те, що російські втрати під Іловайськом склали 150 осіб, а під Дебальцеве – 70?

Регулярні війська Росії не воюють в першому ешелоні, вони воюють за спинами «армії ДНР», створеної з жителів Донбасу, російських «відпускників» і добровольців

– Якщо йдеться про регулярні російські війська, то цілком ймовірно, адже регулярні війська Росії не воюють в першому ешелоні, вони воюють за спинами «армії ДНР», створеної з жителів Донбасу, російських «відпускників» і добровольців.

Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб

У цілому ж втрати тієї сторони в десятки разів більші. Просто загиблих «деенерівців» ніхто не рахує. Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб.

– У цій доповіді говориться, що ще до подій у Криму російськими спецслужбами були завербовані українські генерали, офіцери, керівники і співробітники силових відомств, які в ключовий момент відмовилися від присяги і перейшли на бік Росії. Чи згодні Ви з думкою про те, що Росія планувала анексію Криму і війну на Україні ще до Майдану?

Війна планувалася на 2015 рік, після програшу лояльного Кремлю Віктора Януковича на виборах

– З тим, що Росія все це планувала заздалегідь, згоден. Я вважаю, що війна планувалася на 2015 рік, після програшу лояльного Кремлю Віктора Януковича на виборах. В результаті ситуація була б «розгойдана» через уже створений підпільний осередок і завдяки відпрацьованому плану інформаційної війни, почалася б війна з метою розділити Україну по Дніпру. Майдан зірвав ці плани і змусив Росію поспішати.

– Як Ви оцінюєте чисельність російських військ на Донбасі, їхню організацію і технічне оснащення?

Чисельність російських військ в Україні – до 10 тисяч осіб. Але безпосередньо російські фахівці, офіцери, генерали формують частини «ДНР»

– Чисельність російських військ в Україні – до 10 тисяч осіб. Але безпосередньо російські фахівці, офіцери, генерали формують частини «ДНР». Основну роботу, якщо говорити про регулярні частини армії Росії, виконують підрозділи артилерії, РЕБ (радіоелектронної безпеки), РЕР (радіоелектронної розвідки). Механізовані підрозділи регулярної армії Росії вступають у бій лише за крайньої необхідності.

– Що Ви робили під час Майдану, чи брали якусь участь у тих подіях?

– Під час Майдану я займався плановою підготовкою в навчальній частині, участі в тих подіях не брав.

– У Росії нещодавно був заснований день Сил спеціальних операцій (ССО). Багато хто відразу ж назвав його «днем зелених чоловічків». Що Ви знаєте про своїх російських колег, як можете оцінити їхні дії в Криму та на Донбасі?

Російський солдат біля військової бази у селі Перевальне. Крим, квітень 2014 року
Російський солдат біля військової бази у селі Перевальне. Крим, квітень 2014 року

– Досить високо. І в Криму, і в Донбасі. Особливо добре була проведена операція в Криму. Єдине, що не прорахували ССО в Донецькій і Луганській областях, – це такої відсічі від Збройних сил України і такої швидкої консолідації української нації. Цим обумовлений той факт, що сепаратисти контролюють лише частину Донбасу, а не весь південний схід.

– Чи буде влітку продовження військового конфлікту на Донбасі чи він залишиться «замороженим»?

– Конфлікт так і не закінчився, закінчилася лише одна з активних фаз. В інтересах Росії не заморожувати конфлікт, тому конфлікт триватиме.

– Чи відведена хоча б частково сторонами протистояння важка артилерія калібром понад 100 міліметрів, як це повинно було відбутися згідно з мінським угодами?

– Україна повністю виконує мінські угоди, адже це в її інтересах. З боку сепаратистів мінські домовленості не виконуються.

– Де розвідка, там і контррозвідка – як Ви оцінюєте ваших противників в цьому плані, чи є в «ДНР» та «ЛНР» контррозвідка і хто складає її основу – місцеві чи росіяни?

– Як можна оцінювати роботу м’ясників? Гляньте зведення щодо будь-якого міста, відбитого у сепаратистів українською армією. У кожному як необхідний атрибут «сепаратизму» є підвал, в якому трималися полонені і проводилися тортури. Подивіться на трупи, які у них вимінювали – вони без очей, пальців, вух. Їхня так звана «контррозвідка» – це звичайні м’ясники. Основу її складають місцеві, але все керівництво, кураторство і забезпечення – росіяни. Хоча фахівці з Росії, що здійснюють кураторство і керівництво, мають досить високий рівень.


Розповідь 36-річного шахтаря Олександра Гурова, який зірвав прапор «ДНР» із адміністративної будівлі в Новоградівці (Донецька область), про те, як його катували сепаратисти:


У вівторок українські та російські журналісти побували в лікарні, де Євген Єрофеєв і Олександр Александров лікуються після поранень, однак ті фактично відмовилися відповідати на будь-які питання, сказавши лише, що почуваються добре. Президент України Петро Порошенко в опублікованому в середу інтерв’ю «Бі-Бі-СІ» назвав затримання російських спецпризначенців ще одним «сильним доказом» того, що його країна «веде справжню війну з Росією».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда далі
  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG