Доступність посилання

ТОП новини

98% українців хочуть знати свої права і боротися з корупцією


В рамках проекту «Форум громадянської освіти» стартувала серія міжнародних телемостів між Україною та країнами ЄС, США, Канади

Ірина Шевченко

Близько 98% українців прагнуть боротися з корупцією та знати свої права заявляють засновники проекту «Академія навичок», на базі якого діє «Форум громадянської освіти». 24 квітня в рамках форуму відбувся перший міжнародний телеміст, мета якого – підготувати українців, а особливо молодь, до життя у європейській країні, стверджують організатори. ЄС готовий проплатити близько 25 тисяч стипендій і прийняти українських студентів. Головне – бажання навчатись, наголошують представники програми Європейського союзу «ЕРАЗМУС+».

Близько 98% громадян України прагнуть отримати додаткові навички і знання, хочуть володіти економічною грамотністю, боротися з корупцією і знати свої права. Такі результати отримали учасники проекту «Академія навичок», провівши на початку січня цього року соціологічне дослідження «Візія громадянського суспільства», розповідає голова українського молодіжного форуму, співзасновник проекту Станіслав Куценко в рамках першого телемосту «Україна – ЄС».

«Протягом двох тижнів було опитано 1200 респондентів, віком від 20 до 45 років із різних регіонів України. Однак, загалом були опитані й інші категорії населення, тому опитування можна вважати репрезентативним», – зауважує Куценко.

Перший телеміст у рамках «Форуму громадянської освіти», який реалізується на базі «Академії навичок», відбувся 24 квітня в Європейському університеті.

Ми хочемо стати навігатором у знаннях – координатор «Академії навичок»

Головна мета «Форуму громадянської освіти» – навчити громадян, а особливо молодь, жити в європейській Україні і впливати на ухвалення рішень, стверджує голова українського молодіжного форуму.

Проект формується із онлайн-лекцій, із якими можна ознайомитись на ютубі або на сайті «Академії навичок». Планується зняти 100 відео лекцій в рамках 10 курсів. Тематика різноманітна: як швидко вивчити іноземну мову, як жити в європейській країні, ІТ-грамотність, фінансова грамотність. Планується кілька телемостів і 10 семінарів оф-лайн, розповідає Станіслав Куценко.

Хочемо стати для вас навігатором у знаннях, в ІТ-професіях, потім в інших професіях
Марія Богуславська

За словами координатора проекту Марії Богуславської, наприкінці травня запланована презентація професій ІТ-спеціаліста, аби зацікавленій людині було простіше зорієнтуватися.

«Хочемо стати для вас навігатором у знаннях, в ІТ-професіях, потім в інших професіях. На вересень домовлено про запуск серії уроків із ІТ-грамотності в усіх школах та університетах для викладачів. Хочемо запустити уроки із громадянської освіти, аби молодь навчилась захищати свої права», – зазначає Богуславська.

Стипендії в ЄС: переваги та труднощі

Близько 25 тисяч стипендій готовий проплатити Європейський союз учасникам проекту «Національний ЕРАЗМУС+ офіс в Україні», розповідає представник проекту Олена Оржин.

На сьогоднішній день в рамках проекту вже діє близько 200 магістерських програм, які надають можливість поїхати на навчання в Європу. Програми дуже різні за тематикою і тривалістю. Особливість таких програм у тому, що вони передбачають навчання у мінімум двох країнах, наголошує Оржин.

«Всі випускники кажуть, що стипендія, яку пропонує ЄС, надає можливість вільно жити в європейській країні, навчатися та подорожувати Європою», – зауважує представник проекту «Національний ЕРАЗМУС+ офіс в Україні».

«ЕРАЗМУС+» – це програма Європейського союзу на період із 2014-го по 2020 рік, що підтримує заходи у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту. Проект «Національний ЕРАЗМУС+ офіс в Україні» відповідає за частину програми «ЕРАЗМУС+», яка стосуються вищої освіти, пояснює його представник.

За словами Еліни Фоянської, координатора Молодіжної діаспори в Австрії, в Європі через іншу ментальність на перших етапах можуть бути труднощі.

«В Австрії навчається дуже багато українських студентів. І на перших етапах навчання їм доволі важко. Бо в Україні ми не звикли самостійно навчатися, на жаль, в Австрії ніхто не водить за ручку, тут всі повинні навчатись самостійно, ухвалювати рішення», – каже Еліна.

Втім, у Європі прихильно ставляться до освіти людей з-за кордону. Основним критерієм при відборі кандидата на роботу є досвід, який вимірюється не часом, а якістю, зазначає Еліна Фоянська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG