Доступність посилання

ТОП новини

Ксенофоб Камменос говорив про українських «фашистів». Не потрібно робити вигляд, що цього не було


Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

Потрібно вимагати від Греції дезавуювати висловлювання її міністра оборони не на рівні посла в Україні, а на рівні МЗС і уряду

(Рубрика «Точка зору»)

Чи говорив міністр оборони Греції Панос Камменос про «фашистський уряд України» у своєму інтерв’ю російському інтернет-виданню «Газета.ру»? Представник українського МЗС Євген Перебийніс назвав ці заяви «фейком» російської пропаганди. У своїй заяві дипломат посилається на посла Греції в Києві, який підтвердив прихильність своєї країни до територіальної цілісності України. Але це аж ніяк не означає, що міністр не вимовляв слів про «фашистський уряд».

У своєму коментарі щодо заяви Перебийніса журналіст «Газети.Ру» Володимир Дергачов повідомив про наявність у видання запису інтерв’ю Камменоса і пообіцяв надати її громадськості в разі появи офіційного спростування грецької сторони.

Міністр оборони Греції Панос Камменос (ліворуч) і грецький прем’єр Алексіс Ціпрас. Лютий 2015 рік
Міністр оборони Греції Панос Камменос (ліворуч) і грецький прем’єр Алексіс Ціпрас. Лютий 2015 рік

У цьому випадку я довіряю більше журналісту, ніж дипломатам. Просто я знаю, хто такий Камменос. І слова про «фашистський уряд України» він цілком міг сказати. Досить лише ознайомитися з його біографією та політичними заявами.

Ця людина залишила власну партію – «Нову демократію» і створила новий партійний проект після того, як стала фігурантом цілої низки скандалів і кримінальних справ, пов’язаних із корупцією та мафіозними розбірками. Він публічно образив колишнього міністра закордонних справ Німеччини Гвідо Вестервелле через обставини особистого життя дипломата. Він публічно закликав вбити мера одного з міст на Халкідікі. Він проходить у кримінальній справі за фактом володіння величезною яхтою, зареєстрованої, зрозуміло, в офшорі, щоб уникнути податків. Він подав до суду на блогера, який помітив, що цей старіючий бонвіван фарбує волосся. Він виступає з ксенофобськими заявами так часто, що їх вже перестали помічати. Він розпалює ворожнечу між Грецією і Туреччиною. Він приятелює із Кремлем вже давно – як і багато керівників правих антиєвропейських ксенофобських партій континенту. І до того ж, він не хотів бути міністром оборони – він хотів бути міністром морського флоту, щоб отримати доступ до справжніх грошей. Але ліві з партії «Сіріза», які взяли його в коаліцію, не віддали хлібне місце.

Програма його партії – суміш популістських обіцянок, критики Європи, антимігрантских гасел і войовничих закликів. До речі, уявлення Камменоса і «Сіріза» про все, крім Європи, відрізняються абсолютно. Проте він пішов у владу, коли його покликали. Тому що жага влади і грошей – важливіша за ідеї.

Тим не менш, особливої відповідальності у Камменоса немає. Реальна відповідальність – на його коаліційних партнерах, які можуть, якщо що, обійтися і без нього. Тому він дозволяє собі говорити те, що вони сказати ніяк не можуть. Зауважимо, що журналіст, який говорив з Камменосом, взагалі не питав його про Крим. Колега задав абсолютно логічне і професійне питання – «під час свого візиту до Росії прем’єр Ципрас торкався української проблематики і говорив про інтереси етнічних греків, які проживають в Україні. Як я розумію, Греція зацікавлена в якнайшвидшому врегулюванні цього конфлікту».

Етнічні греки живуть саме в Україні – причому в більшості своїй на неокупованої території, в тому ж Маріуполі. Але є грецьке населення і на Донбасі. Тому очевидно, що Греція зацікавлена в тому, щоб ці люди жили в мирі. Міністр закордонних справ Греції Евангелос Венізелос відвідував Маріуполь у перші ж тижні після перемоги Майдану – щоб підкреслити цю зацікавленість. Після звільнення Маріуполя від бандитів в місто повернулося генконсульство Греції. І новий уряд Греції свою зацікавленість теж підкреслює.

Що робить Камменос? Він не відповідає на поставлене запитання. Замість цього він говорить про Крим. «Грецьке населення в Криму піддалося нападкам з боку фашистського уряду України, і захистом для грецьких сімей там стала присутність російських сил». Зрозуміло, що ця заява не має нічого схожого з реальністю – тому що новий уряд України, як би там не називав його міністр, не контролював Крим жодного дня. Але Камменос вимовляє ці слова. І журналіст – здивований не менше нашого – просить його уточнити оцінку українського уряду. Камменос повторює: фашистський. А заодно і пояснює, як греки в Криму могли бути дискриміновані: «у грецького населення в Криму завжди були тісні зв’язки з місцевим російськомовним населенням». І ці заяви – в дусі Камменоса. Це – не російська пропаганда. Це – грецька популістська пропаганда.

І нам не потрібно робити вигляд, що її немає. Навпаки, потрібно вимагати від партнерів Камменоса по коаліції дезавуювати його висловлювання не на рівні посла в Україні, а на рівні МЗС і уряду. Потрібно заявляти офіційний протест і викликати посла, а не задовольнятися його поясненням, що міністр не міг такого сказати. Звичайно, міг. А не міг – нехай сам це доведе.

На момент написання цього тексту про скандальний інтерв’ю Камменоса не сповістили ані офіційні структури Греції, ані провідні газети цієї країни.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG